S-a schimbat Legea venitului minim garantat. Ce îmbunătățiri au fost aduse

  • În Monitorul Oficial al României Partea I numărul 577 a fost publicată Legea 158 pentru modificarea și completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.
 
Astfel, conform noilor modificări, Guvernul, la propunerea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, poate acorda ajutoare de urgență, în bani sau în natură, familiilor sau persoanelor care se află în situații de necesitate cauzate de calamități naturale, incendii, accidente, epidemii, epizootii, precum și pentru alte situații deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la apariția sau sporirea riscului de excluziune socială, precum și în alte situații stabilite prin hotărâre a Guvernului; hotărârea va cuprinde și metodologia de acordare a ajutoarelor de urgență.
 
Ajutoarele de urgență acordate nu sunt supuse impozitului pe venit și nu se iau în considerare la stabilirea altor drepturi de asistență socială acordate de la bugetul de stat.
 
Primarii pot dispune acordarea de ajutoare de urgență, în bani sau în natură, familiilor sau persoanelor care se află în situații de necesitate apărute ca urmare a unor calamități naturale, incendii, accidente, epidemii, epizootii, precum și în alte situații deosebite care pot duce la apariția sau sporirea riscului de excluziune socială, inclusiv în caz de deces în țară sau în străinătate, stabilite prin hotărâre a consiliului local, care va cuprinde și procedura și/sau condițiile de acordare.
 
Propunerea de acordare a ajutoarelor de urgență are la bază cererea și declarația pe propria răspundere a unui membru de familie sau a persoanei singure, precum și ancheta socială prin care se certifică existența situațiilor de necesitate ori, după caz, a situațiilor deosebite în care se află familiile sau persoanele singure.

În cazul decesului unei persoane din familia beneficiară de ajutor social sau al persoanei singure beneficiare de ajutor social, primarii pot dispune acordarea unui ajutor reprezentând o parte din cheltuielile cu înmormântarea.
 
Ajutorul se acordă unei singure persoane, care poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moștenitorul în condițiile dreptului comun sau, în lipsa acestuia, persoana care dovedește că a suportat cheltuielile cu înmormântarea.

Ajutoarele de urgență acordate nu se iau în considerare la stabilirea altor drepturi de asistență socială acordate de la bugetul local.
 
Fondurile necesare pentru plata ajutoarelor se suportă din bugetul local.


Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanta
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vrei bani de la stat… prestezi Beneficiarii venitului minim garantat, scoşi la muncă după program (document)

29 Aug 2016 8693

Rezervaţia Naturală Cheile Dobrogei, în pericol Comuna Grădina nu va mai putea efectua lucrări de igienizare a spaţiilor verzi

17 Jul 2014 3224