Stiri calde

Secretarul de stat George Ciamba, întrevedere cu adjunctul Comandantului Suprem al NATO pentru Transformare, la Bucureşti


Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a avut, la 2 octombrie 2018, o întrevedere cu adjunctul Comandantului Suprem Aliat pentru Transformare (Deputy Supreme Allied Commander Transformation/ DSACT), amiralul Manfred Nielson, aflat în vizită la București.

Discuția s-a concentrat asupra priorităților actuale ale NATO, în contextul deciziilor adoptate la Summit-ul de la Bruxelles din 2018, potrivit comunicatul de presă remis de MAE.

Cu acest prilej, oficialul român a salutat progresele importante înregistrate în ceea ce privește adaptarea structurii de comandă a NATO și rolul sporit conferit Comandamentului Aliat pentru Transformare (Allied Command Transformation/ ACT) în urma acestui proces. A evidențiat rolul acestui comandament în ceea ce privește creșterea capacității de anticipare strategică a Alianței și dezvoltarea de forțe și capabilități moderne, care să asigure un răspuns eficient la toate amenințările actuale și o racordare corespunzătoare a NATO la evoluțiile rapide în materie de noi tehnologii.

Secretarul de stat Ciamba a prezentat evaluările României cu privire la situația regională de securitate și a subliniat importanța pe care țara noastră o acordă implementării depline a deciziilor referitoare la consolidarea prezenței aliate înaintate pe flancul estic, ca parte a adaptării Alianței la un nou context strategic. S-a referit, de asemenea, la importanța aprofundării relațiilor NATO cu țările partenere și a salutat rolul activ al ACT în relațiile cu aceste țări în domeniile educației și instruirii, cu efectele benefice atât în ceea ce privește consolidarea capacităților naționale de apărare, cât și creșterea interoperabilității cu NATO.

Relația UE-NATO a reprezentant un alt punct important al agendei, ambii oficiali subliniind importanța dezvoltării în continuare a cooperării dintre cele două organizații, în mod special cu referire la  planificarea apărării, creșterea rezilienței statelor membre și a țărilor partenere. Secretarul de stat Ciamba a arătat că aprofundarea parteneriatului strategic NATO - UE va fi un subiect de interes prioritar pentru România pe durata exercitării Președinției Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019.

Amiralul Nielson a mulțumit României pentru contribuțiile globale la eforturile aliate, precum și, punctual, pentru sprijinul oferit în îndeplinirea atribuțiilor ACT, inclusiv prin aportul de resursă umană calificată.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce a transmis MAE, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române

24 Jan 2019 77

Atenționare de călătorie în Spania! Taximetriștii din Barcelona și Madrid, în grevă

21 Jan 2019 221

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, în vizită la Chișinău. Ce mesaj a transmis cu această ocazie

17 Jan 2019 221

Atenționare de călătorie în Japonia. Erupe un vulcan pe Insula Kuchinoerabu, în sud-vestul prefecturii Kagoshima

17 Jan 2019 218

Atenționare de călătorie în Grecia. Sunt suspendate mai multe curse maritime

15 Jan 2019 252

Ce mesaj a transmis Ministerul Afacerilor Externe cu ocazia Zilei Culturii Naţionale

14 Jan 2019 310

Avertizare pentru românii care se află sau intenionează să călătorească în Republica Moldova. A fost emis Cod Galben de ninsori

11 Jan 2019 279

Atenționare de călătorie în Franța. Sunt anunțate acțiuni de protest. Ce recomandă MAE

11 Jan 2019 251

Atenționare de călătorie în Republica Serbia. Se anunță coduri portocaliu și galben de ninsori abundente

10 Jan 2019 281

UPDATE. Moment istoric. În premieră, România preia Președinția Consiliul Uniunii Europene. Înalte oficialități prezente la ceremonie

10 Jan 2019 435

Atenționare de călătorie în Ungaria. Este cod galben de ploaie înghețată și ninsoare

09 Jan 2019 275

Atenționare de călătorie în Austria. Au fost emise cod roșu de ninsori şi cod galben de vânt

08 Jan 2019 266

Avertizare de călătorie în Grecia. Vor fi ninsori și furtună, cu rafale puternice de vânt

08 Jan 2019 264

Oficial de la MAE despre situația de criză generată de migranții ajunși în ultimele zile în Malta. Câți ar putea ajunge în România

08 Jan 2019 280

Oficial de la MAE despre reducerea alocațiilor copiilor nerezidenți ai lucrătorilor din Austria

05 Jan 2019 439