Stiri calde

Secretarul de stat George Ciamba, întrevedere cu adjunctul Comandantului Suprem al NATO pentru Transformare, la Bucureşti


Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a avut, la 2 octombrie 2018, o întrevedere cu adjunctul Comandantului Suprem Aliat pentru Transformare (Deputy Supreme Allied Commander Transformation/ DSACT), amiralul Manfred Nielson, aflat în vizită la București.

Discuția s-a concentrat asupra priorităților actuale ale NATO, în contextul deciziilor adoptate la Summit-ul de la Bruxelles din 2018, potrivit comunicatul de presă remis de MAE.

Cu acest prilej, oficialul român a salutat progresele importante înregistrate în ceea ce privește adaptarea structurii de comandă a NATO și rolul sporit conferit Comandamentului Aliat pentru Transformare (Allied Command Transformation/ ACT) în urma acestui proces. A evidențiat rolul acestui comandament în ceea ce privește creșterea capacității de anticipare strategică a Alianței și dezvoltarea de forțe și capabilități moderne, care să asigure un răspuns eficient la toate amenințările actuale și o racordare corespunzătoare a NATO la evoluțiile rapide în materie de noi tehnologii.

Secretarul de stat Ciamba a prezentat evaluările României cu privire la situația regională de securitate și a subliniat importanța pe care țara noastră o acordă implementării depline a deciziilor referitoare la consolidarea prezenței aliate înaintate pe flancul estic, ca parte a adaptării Alianței la un nou context strategic. S-a referit, de asemenea, la importanța aprofundării relațiilor NATO cu țările partenere și a salutat rolul activ al ACT în relațiile cu aceste țări în domeniile educației și instruirii, cu efectele benefice atât în ceea ce privește consolidarea capacităților naționale de apărare, cât și creșterea interoperabilității cu NATO.

Relația UE-NATO a reprezentant un alt punct important al agendei, ambii oficiali subliniind importanța dezvoltării în continuare a cooperării dintre cele două organizații, în mod special cu referire la  planificarea apărării, creșterea rezilienței statelor membre și a țărilor partenere. Secretarul de stat Ciamba a arătat că aprofundarea parteneriatului strategic NATO - UE va fi un subiect de interes prioritar pentru România pe durata exercitării Președinției Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019.

Amiralul Nielson a mulțumit României pentru contribuțiile globale la eforturile aliate, precum și, punctual, pentru sprijinul oferit în îndeplinirea atribuțiilor ACT, inclusiv prin aportul de resursă umană calificată.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Oficial de la Ministerul Afacerilor Externe. Iordania nu își retrage ambasadorul de la București

17 Apr 2019 481

Atenționare de călătorie în Turcia. Aeroportul Istanbul Atatürk va fi închis pentru zborurile comerciale interne și internaționale

04 Apr 2019 469

Teodor Meleșcanu, prezent la reuniunea ministerială consacrată operațiunilor ONU de menținere a păcii

30 Mar 2019 336

Câte cereri au fost depuse în prima etapă din calendarul de înscriere în învăţământul primar pentru anul şcolar 2019-2020

25 Mar 2019 350

Ministerul Afacerilor Externe condamnă atacul cu rachete lansat din Fâșia Gaza către Mishmeret

25 Mar 2019 334

Atenționare de călătorie în Grecia. Sunt restricții de circulație pe mai multe autostrăzi

21 Mar 2019 435

Atenționare de călătorie Regatul Țărilor de Jos. Este anunțată grevă a personalului din transportul public

17 Mar 2019 320

Atenționare de călătorie în Franța. Vor fin perturbări ale activității în domeniile vamal și transporturi

14 Mar 2019 289

MAE salută alegerea României ca Vicepreședinte al Consiliului Executiv al OIAC

14 Mar 2019 334

Atenționare de călătorie în Republica Elenă. Cod portocaliu de furtuni puternice

12 Mar 2019 543

Atenționare de călătorie în Bulgaria. A fost emis cod galben de ploaie, ninsoare și vânt puternic

12 Mar 2019 541

Atenţionare de călătorie în Croația. Au fost emise coduri portocaliu și roșu de vânt puternic

12 Mar 2019 454

MAE Atenţionare de călătorie. Actualizări OMS privind vaccinarea obligatorie împotriva polio-virusurilor

06 Mar 2019 756

Sindicatul Liber al Navigatorilor, precizări despre cei trei marinari răpiți de pirați. Cum s-a întâmplat totul (galerie foto)

04 Mar 2019 1250

Teodor Meleşcanu, despre incidentul din Togo "Nu ştim dacă a fost o acţiune de piraterie "

04 Mar 2019 916