Secretarul de stat George Ciamba, întrevedere cu adjunctul Comandantului Suprem al NATO pentru Transformare, la Bucureşti


Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a avut, la 2 octombrie 2018, o întrevedere cu adjunctul Comandantului Suprem Aliat pentru Transformare (Deputy Supreme Allied Commander Transformation/ DSACT), amiralul Manfred Nielson, aflat în vizită la București.

Discuția s-a concentrat asupra priorităților actuale ale NATO, în contextul deciziilor adoptate la Summit-ul de la Bruxelles din 2018, potrivit comunicatul de presă remis de MAE.

Cu acest prilej, oficialul român a salutat progresele importante înregistrate în ceea ce privește adaptarea structurii de comandă a NATO și rolul sporit conferit Comandamentului Aliat pentru Transformare (Allied Command Transformation/ ACT) în urma acestui proces. A evidențiat rolul acestui comandament în ceea ce privește creșterea capacității de anticipare strategică a Alianței și dezvoltarea de forțe și capabilități moderne, care să asigure un răspuns eficient la toate amenințările actuale și o racordare corespunzătoare a NATO la evoluțiile rapide în materie de noi tehnologii.

Secretarul de stat Ciamba a prezentat evaluările României cu privire la situația regională de securitate și a subliniat importanța pe care țara noastră o acordă implementării depline a deciziilor referitoare la consolidarea prezenței aliate înaintate pe flancul estic, ca parte a adaptării Alianței la un nou context strategic. S-a referit, de asemenea, la importanța aprofundării relațiilor NATO cu țările partenere și a salutat rolul activ al ACT în relațiile cu aceste țări în domeniile educației și instruirii, cu efectele benefice atât în ceea ce privește consolidarea capacităților naționale de apărare, cât și creșterea interoperabilității cu NATO.

Relația UE-NATO a reprezentant un alt punct important al agendei, ambii oficiali subliniind importanța dezvoltării în continuare a cooperării dintre cele două organizații, în mod special cu referire la  planificarea apărării, creșterea rezilienței statelor membre și a țărilor partenere. Secretarul de stat Ciamba a arătat că aprofundarea parteneriatului strategic NATO - UE va fi un subiect de interes prioritar pentru România pe durata exercitării Președinției Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019.

Amiralul Nielson a mulțumit României pentru contribuțiile globale la eforturile aliate, precum și, punctual, pentru sprijinul oferit în îndeplinirea atribuțiilor ACT, inclusiv prin aportul de resursă umană calificată.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE Atenţionare de călătorie în Ungaria! Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj

28 Mar 2024 249

MAE lansează campania „Born in NATO” la Colegiul Național „Sfântul Sava“ din București

28 Mar 2024 297

MAEDin Agenda de lucru a MAE 28 martie 2024, vă semnalăm

28 Mar 2024 274

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe, Luminița Odobescu, la deschiderea oficială a Misiunii economice și comerciale a Francofoniei în Europa Centrală și de Est

27 Mar 2024 376

MAEInaugurarea celei mai mari retrospective „Brâncuși“ la Centrul Pompidou din Paris

27 Mar 2024 269

MAEMinisterul Afacerilor Externe răspunde celor mai frecvente întrebări cu privire la organizarea alegerilor pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024

27 Mar 2024 284

Atenționare de călătorie pentru Belgia! Ce trebuie să știe românii care merg aici

25 Mar 2024 570

Atenționare de călătorie emisă de MAE pentru Franța Ridicarea planului „Vigipirate” la nivelul cel mai înalt - „urgență atentat”

25 Mar 2024 428

MAERepublica Franceză – Ridicarea planului „Vigipirate” la nivelul cel mai înalt - „urgență atentat”

25 Mar 2024 294

Mesajul MAE, în urma atacului din Moscova

23 Mar 2024 554

Secțiunea „Alegeri pentru Parlamentul European - 9 iunie 2024” a fost activată pe pagina de internet a MAE

22 Mar 2024 388

MAESecțiunea „Alegeri pentru Parlamentul European - 9 iunie 2024” a fost activată

22 Mar 2024 361

MAEConsultările secretarului de stat Ana Tinca cu secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Thomas Bagger

22 Mar 2024 276

MAEÎntrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu delegația AmCham România

22 Mar 2024 314

MAEDin Agenda de lucru a MAE 22 martie 2024, vă semnalăm

22 Mar 2024 298