Timp Liber

Căsuţa „La Răducu“ din Chilia Veche, un tărâm magic ce deschide turistului poarta către mirificul peisaj al Deltei Dunării (galerie foto+video)Într-un peisaj de poveste din Chilia Veche, se zăreşte imaginea casei de vacanţă „La Răducu“, oglindită de apa Dunării. Căsuţa a fost gândită ca spaţiu de recreere pentru doi oameni iubitori de natură şi pasionaţi de pescuit, care, în urma concediilor petrecute mereu în Delta Dunării, au hotărât să se stabilească aici.
 
La casa de vacanţă „La Răducu“ poţi ajunge fie cu navele de pasageri, cu plecare din Tulcea, fie cu maşina proprie, pe la trecerea cu bacul de la Tulcea spre Tudor Vladimirescu (vara, bacul trece din oră în oră, între 7.00 şi 19.00), apoi urmează cca 70 km drum de piatră. Oaspeţii pot solicita servicii de transfer, dar au la dispoziţie atât locuri de parcare pentru autoturismele proprii, cât şi posibilitatea de acostare cu ambarcaţiunea proprie. 
 
În prezent, casa cuprinde cinci camere primitoare pentru cei care doresc să-şi petreacă aici concediul. Situată pe malul Dunării, casa de vacanţă oferă turiştilor un mediu plăcut, fiind construită în stil autohton, cu acoperiş de stuf, şi văruită în alb. 
 
Ajungând la căsuţa de vacanţă „La Răducu“, primitoarele gazde te invită într-o cameră aranjată prin îmbinarea stilurilor tradiţional şi modern, dotată cu televizor şi baie proprie cu apă rece şi caldă permanent, oferind acces la bucătărie şi la un foişor prevăzut cu plase, în aşa fel încât să te poţi bucura de priveliştea de la malul apei, seara, în aer liber, fără să fii deranjat de prezenţa ţânţarilor.
 
Şi ca să nu uiţi că eşti în vacanţă, ai ocazia să faci grătare, fiind amenajat un spaţiu în grădină, dar poţi face şi plajă şi te poţi răcori în piscină, în tot acest timp rămânând conectat la net, deoarece ai acces gratuit, prin WiFi.
 
Iulia Giuşcă, proprietara casei şi gazda principală a turiştilor, ne-a împărtăşit din feedbackul oferit de cei care au optat să se relaxeze aici: „Turiştii care au venit la noi au fost plăcut impresionaţi de liniştea şi sălbăticia zonei, de faptul că este o casă care îţi oferă confortul necesar, dar care păstrează tradiţia, fiind acoperită cu stuf, şi de peisajul de care au parte aici, căsuţa fiind situată chiar pe malul apei. Oaspeţilor noştri le oferim toate condiţiile ca să-şi depoziteze şi să-şi prepare mâncarea proprie, însă nu-i refuzăm dacă doresc să încerce bucatele noastre gătite tradiţional“. 

Gazdele devin familia turistului

Gazdele îţi facilitează, la cerere, accesul pe apă, oferindu-ţi posibilitatea de a călători cu barca, plecând chiar de pe pontonul din faţa casei. Ele pot asigura, de asemenea, transport la locurile de pescuit. Iar după o plimbare pe canalele Deltei, ideală este relaxarea în piscina cu vedere la Dunăre ori depănarea poveştilor pescăreşti şi nu numai, în foişor, petrecând cu privirea soarele al cărui apus te încântă de fiecare dată.
 
Întorcându-te de la plimbare sau de la pescuit „acasă La Răducu“, indiferent dacă eşti sau nu fan al preparatelor din peşte, vei fi ispitit de aroma îmbietoare a bucatelor tradiţionale gătite de gazde. 
 
În casa de vacanţă „La Răducu“, turistul se simte ca în familie: „Când te trezeşti, rămâi fascinat de peisajul minunat, de atmosfera calmă, liniştită, şi de ospitalitatea gazdelor. Este o căsuţă de vacanţă care oferă oportunităţi de relaxare precum: un mediu liniştit, o plimbare cu barca, mersul la pescuit pentru amatori, iar după toate astea, relaxare la piscină. Mă simt ca într-o familie mai mare“, a declarat turista Cristina Mărginean.

Chilia Veche - itinerar turistic inedit

Mergând pe canale, vei intra într-un tărâm magic, cu un peisaj de vis. Vei admira Delta cu nuferii ei albi şi galbeni, pelicanii şi multe alte păsări încântătoare, colibele pescăreşti ascunse prin stuf, rezervaţii cu caracteristici morfohidrografice specifice, cu floră şi faună originale, care reprezintă punctele principale de atracţie turistică. În acest ţinut exotic se află cea mai mare colonie de pelicani din Europa, lebede, colonii de egrete, lopătari, stârci galbeni şi Pădurea Letea, unică pe continent.

Surprizele pentru turişti nu se opresc aici

Administraţia comunei Chilia Veche urmăreşte găsirea de soluţii pentru a da localităţii un profil turistic bine conturat. Georgeta Ciupitu, primarul comunei, vorbeşte despre proiectele la care lucrează: „Avem o serie de proiecte, fie în desfăşurare, fie în perspectivă, cu scopul valorificării zonei noastre ca un spaţiu ofertant în obiective turistice. Am semnat avizul pentru refacerea drumului judeţean Tulcea - Chilia Veche. Se va scoate la licitaţie până în această toamnă, dar, fiind foarte mult de lucru, va dura ceva timp până la finalizarea lucrărilor“. În ultimii ani, turismul s-a dezvoltat semnificativ în Chilia Veche, localitatea devenind un important punct de plecare pentru expediţii către diverse zone de atracţie din nordul Deltei.

Biserica din Chilia Veche, lăcaş de cult de valoare universală 

În Chilia Veche se află cea mai înaltă biserică din Dobrogea, a doua ca înălţime din ţară, declarată lăcaş de cult de valoare universală. Aceasta poartă hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Preotul Bisericii „Sfinţii Voievozi“ vorbeşte despre timpul petrecut cu turiştii care vizitează lăcaşul de cult: „Când vin turiştii în această zonă şi îşi doresc să viziteze biserica, vorbim despre istoria ei, despre proiectele pe care le pregătim pentru menţinerea ei. Ei sunt din start emoţionaţi că văd un astfel de lăcaş de cult. Se arată încântaţi de ceea ce văd aici şi îşi doresc să se întoarcă, să vadă ce s-a mai realizat“.
 


Prima atestare a bisericii din Chilia Veche datează din anul 1858. Mai întâi a fost o bisericuţă din lemn, după care s-a refăcut construcţia, cu dimensiuni mult mai mari. Pentru funcţionarea ei, credincioşii au cerut aprobarea sultanului. În anul 1897 se pune temelia actualei biserici, o fundaţie de aproape trei metri. Ca structură metalică, s-au folosit şine de tren. Turnurile din faţă au o înălţime de 42 m, iar cupola centrală, 37,5 m. Construcţia a fost finalizată în 1939.
 
A avut foarte mult de suferit în perioada celor două războaie mondiale. În anii 1942-1943, ruşii au început să tragă în biserică, fiind folosită la vremea respectivă ca turn de observaţie. Este refăcută, puţin câte puţin, în perioada anilor 1960-1970.  

De ce să alegi Chilia Veche ca destinaţie de vacanţă

Chilia Veche păstrează farmecul pur al Deltei Dunării, este un loc de care iubitorii de natură sălbatică, de aventură, dar şi de linişte, se vor îndrăgosti. Cei care doresc să pescuiască, precum şi turiştii dornici de a-şi petrece concediul într-un spaţiu liniştit pot înceta căutările, deoarece această zonă le va întrece aşteptările.
 
Pitorescul locurilor, cu tot ceea ce oferă Delta Dunării, şi istoricul acestor ţinuturi au creat premisele dezvoltării turismului şi agroturismului. Iar dacă ai la dispoziţie un loc situat la malul Dunării, cum este căsuţa „La Răducu“, ale cărei gazde te întâmpină într-o atmosferă unică, de poveste, vei avea parte, cu siguranţă, de o vacanţă de neuitat. 
 
Căsuţa „La Răducu“ este ca un colţ de rai, şi, dacă iubiţi Delta Dunării sau dacă nu aţi avut încă şansa să o descoperiţi, v-o recomandăm cu încredere. 

Dacă doriți să petreceți clipe de neuitat alături de familie și prieteni, la Căsuţa „La Răducu“ din Chilia Veche gasiți vacanța perfectă.
Mai multe informaţii puteţi afla şi de pe Facebook
Informatii contact: str. Dunarii nr.14, comuna Chilia Veche, jud. Tulcea
Rezervari la tel: 0723 558 727
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Revelion 2019 Pulsul staţiunilor din judeţul Constanţa, al Deltei Dunării şi al litoralului bulgăresc

07 Nov 2018 586

Acțiune pentru prevenirea braconajului piscicol în Delta Dunării. Tone de pește au fost confiscate de la suspecți de braconaj

03 Nov 2018 308

Delta Dunării poate fi explorată virtual, din această săptămână

30 Oct 2018 373

Tone de pește confiscate de polițiști în urma unei acțiuni în zona Deltei Dunării. Cea mai mare cantitate, confiscată de la un tânăr din județul Constanța

28 Oct 2018 1063

Tulcea S-a finalizat procesul de selecție a proiectelor, pentru Asociația Grup Local pentru Pescărie Durabilă în Delta Dunării (galerie foto)

24 Oct 2018 279

S-a reunit Comitetului Consultativ al ADI ITI Delta Dunării. Ce teme s-au discutat

11 Oct 2018 286

Proiectul „Transdanube.Pearls - Rețea de mobilitate sustenabilă de-a lungul Dunării“, la Tulcea. Vizită de studiu în Delta Dunării

08 Oct 2018 877

Accident în Delta Dunării. Un tânăr a murit înecat după ce barca în care se afla s-a lovit de o buturugă

25 Sep 2018 4880

Județul Constanța Acțiuni pentru prevenirea braconajului piscicol

15 Sep 2018 965

Festivalul Borșului de Peste al Deltei Dunării a ajuns la a șasea ediție. Care este programul festivalului de la Crișan, Delta Dunării

29 Aug 2018 1282

Ședință a Guvernului României. Ce proiecte au fost incluse pe ordinea de zi. Două au legătură cu județul Constanța. Despre ce este vorba

29 Aug 2018 592

Dispăruţi în Deltă. Pompierii îi caută

25 Aug 2018 1402

„Vom intra cu buldozerele” Guvernatorul Mălin Muşetescu, revoltat de ce fac turiştii pe plajele de la Vadu şi Corbu (galerie foto)

21 Aug 2018 2274

Ministrul Ioan Deneş explică Situaţie critică în judeţul Constanţa şi Delta Dunării. Câţi mistreţi vor fi ucişi şi ce se întâmplă cu vacile localnicilor (galerie foto)

15 Aug 2018 1855

România și Austria vor găzdui Secretariatul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării

19 Jul 2018 380

Tulcea. 140 de kilograme de pește, două ambarcațiuni şi unelte, confiscate de poliţişti

08 Jul 2018 1290

Tulcea. ITI Delta Dunării, cel mai mare proiect de investiţii al României

21 Jun 2018 1252

Călători străini prin Dobrogea (CXCII) - Felix Martin (Franţa) (galerie foto)

20 Jun 2018 1019

S-a reluat pescuitul în Delta Dunării. Pescari, atenţie la restricţii!

06 Jun 2018 2538

Acțiuni ale Poliție Delta Dunării. Peste 200 de kilograme de pește, o ambarcațiune cu motor și un autovehicul, confiscate

03 Jun 2018 1255

Doi bărbaţi depistaţi la Dunavăţu de Jos în timp ce transportau aproape 100 de kilograme de peşte. Surpriză la verificările poliţiştilor! (galerie foto)

03 Jun 2018 2481

Jurnaliști din mai multe țări participă în Delta Dunării la un infotrip organizat de Ministerul Turismului.

01 Jun 2018 534

Simpozion internațional dedicat Deltei Dunării organizat la Tulcea. Evenimentul a ajuns la cea de-a XXVI-a ediție

17 May 2018 726

CJC a făcut degeaba consultarea pentru „Strategia de Dezvoltare a Turismului“ Bogdan Bola (PNL) - „În județul Constanța, turismul este admirabil, sublim, dar lipsește cu desăvârșire!“

12 May 2018 1912

ABADL vrea să reducă la minimum riscul inundaţiilor din localităţile situate în Delta Dunării (document)

08 May 2018 515

Alertă în Delta Dunării. O barcă s-a răsturnat în Dunăre. Patru persoane au nevoie de ajutor. Intervine elicopterul SMURD (galerie foto)

05 May 2018 1609

Victor Negrescu - ”România este pregătită pentru preluarea Președinției Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării”

04 May 2018 469

Călători străini prin Dobrogea (CLXXXII) - Léon Verhaeghe de Nayer (Belgia) (galerie foto)

30 Apr 2018 1529

UPDATETragedie în Deltă! Accident naval. O tânără este dată dispărută. Două persoane au fost salvate

26 Apr 2018 3167

Dobrogea - file de istorie Dunărea de Jos, partea I. Sulina până la 1824

26 Apr 2018 8069

Vești bune pentru investitorii din Delta Dunării! Ce act normativ important a semnat ministrul Turismului

22 Apr 2018 1103

Inundații în Delta Dunării. Mai multe gospodării din satele Crișan și Caraorman din județul Tulcea inundate după creșterea nivelului Dunării

17 Apr 2018 937

Atenție pescari. Începe prohibiția generală. De astăzi puneți undițele în pod

07 Apr 2018 5696

Încă o hotărâre de Guvern, semnată de Grindeanu și Shhaideh, anchetată de DNA! Dosarul Belina 2, în Delta Dunării

27 Mar 2018 2083

Ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, interesat de problematica practicării turismului în județul Tulcea, cu precădere în Delta Dunării

21 Mar 2018 798

Premieră în istoria RBDD. Ştiuca prinsă în Deltă trebuie redată mediului natural

18 Mar 2018 1026

Ce trebuie să știe pescarii sportivi despre pescuitul în Delta Dunării. O nouă condiție a fost impusă. Este pentru prima dată în istoria Rezervaţiei

16 Mar 2018 1361

Un bărbat de la o ferma izolată din Delta Dunării, salvat de polițiștii de frontieră

02 Mar 2018 632

Călători străini prin Dobrogea (CLXXIII) - Anonim (Marea Britanie - Anglia) - galerie foto

05 Feb 2018 1281

Asociaţia pe care „regina Tomiris“ a folosit-o pentru imagine şi contracte pe bani publici îşi cere dizolvarea la Judecătoria Constanţa. A fost adusă la sapă de lemn!

18 Jan 2018 3720

Înfiinţează un organism propriu de promovare După CCINA, Consiliul Judeţean Tulcea s-a retras din Asociaţia Litoral - Delta Dunării

08 Jan 2018 1460

Anunţ important Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, despre activitatea de pescuit comercial

29 Dec 2017 1432

Dezbatere pe tema dezvoltării durabile a Deltei Dunării, la Tulcea

15 Dec 2017 876

Moș Nicolae a ajuns la copiii din Delta Dunării. Ce cadouri au primit copiii (galerie foto)

06 Dec 2017 1180

Ce fonduri europene sunt dedicate îmbunătățirii infrastructurii educaționale din teritoriul Investiției Teritoriale Integrate Delta Dunării

06 Dec 2017 733

Primarii din Delta Dunării chemați la discuții la CJ Tulcea. Au fost analizate principalele probleme ale comunităților locale

22 Nov 2017 1263

Acțiuni ale Serviciului de Poliție ”Delta Dunării” Peste 170 de kilograme de pește și mai multe bunuri, confiscate

11 Nov 2017 968

Reguli noi pentru capturarea a patru specii de pești răpitori în Delta Dunării de anul viitor. Ce trebuie să știe pescarii

04 Nov 2017 1786

#scrieDobrogea Revenirea Dobrogei la România în urma războiului dintre anii 1877-1878

27 Oct 2017 3507

UPDATE. Incendiu în localitatea Istria, județul Constanța. Un depozit de stuf a fost cuprins de flăcări

16 Oct 2017 698