Cum să alegeți cărți de citit pentru copii


Copiii care își aleg singuri cărțile au un avantaj timpuriu. Îi ajută să facă alegeri independente, să își dezvolte gusturile și antipatiile în materie de alfabetizare și să își înțeleagă propria capacitate de lectură.

Copiii mici se află în mod repetat în situația în care adulții le aleg cărțile. Profesorii și părinții aleg cărți cu cele mai bune intenții, de obicei pentru dezvoltarea lecturii, dar nu întotdeauna pentru a dezvolta dragostea pentru lectură. Trebuie să îi învățăm cum să aleagă singuri cărțile pe care să le citească.


Copiii care au ocazia de a-și alege singuri cărțile au un avantaj timpuriu. Îi ajută:

 
  • să facă alegeri independente
  • să-și dezvolte preferințele în materie de alfabetizare
  • să-și înțeleagă propria capacitate de lectură
  • să aleagă cărți pentru nevoi specifice


Instruirea elevilor cu privire la modul de a alege cărțile pe care să le citească în mod independent, cu atât mai repede își vor recunoaște preferințele de lectură. Pe măsură ce vor crește, vor avea strategii pentru a determina cele mai bune materiale pentru propriile eforturi academice.


Copiii pot alege cărți de citit care sunt prea grele sau prea ușoare, dar acest lucru face parte din proces. Ei nu își vor înțelege propriile preferințe și abilități de lectură până când nu vor alege cărți pe care nu le pot citi sau pe care nu doresc să le citească. Copiii foarte mici nu vor alege cărți pe care să le citească în mod independent, dar pot începe procesul de la o vârstă fragedă.


Copiii care citesc de plăcere au mai multe șanse de a avea succes la școală. O parte din dezvoltarea acestui succes constă în a le oferi abilitățile necesare pentru a alege cărți de citit pe care să le citească în mod independent. Este mai probabil ca ei să dorească să citească o carte pe care au ales-o ei, mai degrabă decât un profesor sau un părinte.


Alegerea unei cărți bune poate fi o sarcină copleșitoare pentru mulți copii. În calitate de profesori, noi îi putem ghida în acest proces. Cu câteva strategii eficiente, devine mai ușor și devine un obicei pentru toată viața. Așadar, cum îi ajutăm pe copii să facă alegeri adecvate și independente? Iată câteva strategii care vă vor ajuta.


Primul pas este să aflați ce le place copiilor dvs. să citească. Dați-le drumul în clasă sau în biblioteca școlii pentru a vedea ce aleg ei înșiși. S-ar putea să fiți surprins de alegerile pe care le fac.


Purtați o scurtă discuție pentru a descoperi procesul lor de gândire. S-ar putea să descoperiți că aveți o clasă de iubitori de fantezie sau una care se bucură de non-ficțiune.


Luați notă de orice preferințe și interese comune pentru a vă informa alegerile pentru lectură. Profesorii sunt influenți în dezvoltarea dragostei pentru lectură la copii. Acest lucru înseamnă că trebuie să promovăm accesul lor la o selecție variată de materiale de lectură. De exemplu, romanele grafice și revistele pot avea un impact la fel de mare asupra lecturii ca și cărțile tradiționale.


Elevii dvs. se uită la prima copertă atunci când aleg o carte? Oferiți-le timp pentru a explora cărțile din clasa sau biblioteca școlii. Rugați-i să aleagă o carte doar după copertă. Ce coperte de carte îi interesează? Colorate, îndrăznețe, realiste, fantastice, mute, animale, oameni etc.


Odată ce copiii au ales o carte după copertă, învățați-i despre beneficiile unui rezumat de carte. Chiar dacă rezumatul unei cărți ilustrate sau al unei carti ușor de citit este mic, va conține suficiente informații pentru ca ei să ia o primă decizie. Îi mai interesează cartea? În caz afirmativ, convingeți-i să exploreze pagini aleatorii pentru a le măsura și mai mult interesul.


Explorarea cărților deschide discuții despre interesele unui copil. Dacă o carte nu reprezintă genul (genurile) preferat(e) al(e) unui copil, acesta va fi mai puțin înclinat să o aleagă. Ei vor fi mai motivați dacă subiectul este ceva ce le place.


Puneți întrebări elevilor dvs. pentru inspirație și ajutați-i să își restrângă interesele. Iată câteva exemple:

 
  • Le plac cărțile înfricoșătoare sau amuzante?
  • Care este personajul sau autorul preferat?
  • Le place ficțiunea sau non-ficțiunea?
  • Ce fel de filme și emisiuni TV le place să urmărească?
  • Ce tip de cărți de citit nu le plac?


Dacă sunteți suficient de norocoși să aveți o bibliotecă școlară - profitați de ea! Bibliotecile sunt pline de cărți de ficțiune, dar au și cărți de non-ficțiune pentru toate vârstele. Veți găsi cărți despre orice subiect care îl obsedează pe un copil, inclusiv dinozauri, transport, animale, sport și dezastre naturale.


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații publice Consiliul Județean Constanța a bătut palma cu o firmă din Buzău pentru cadastrarea unor imobile ale județului (DOCUMENT)

28 Mar 2024 520

Editorial Pentru o minte bogată și o inimă deschisă. Importanța delectării în lectură

10 Mar 2024 713

Istoria Dobrogei - Bibliografie Herodian (sec. II-III) - „Istoria împăraților de după Marcus, în opt cărți”

09 Mar 2024 3693

Istoria Dobrogei - Bibliografie Pausania (sec. II) - „Descrierea Greciei”

27 Jan 2024 6779

Istoria Dobrogei - Bibliografie Polyainos (sec. II) - „Stratageme”

19 Jan 2024 1835

Horoscop pentru luni, 08 ianuarie 2024! Este o zi excelentă pentru una dintre zodii

08 Jan 2024 927

Efectele pe care lectura unor cărți de psihologie le poate avea asupra carierei tale de psiholog

21 Dec 2023 747

Istoria Dobrogei - Bibliografie ValeriusFlaccus (sec. I) - „Argonauticele”

24 Nov 2023 2263

UPDATE Concurs.„Poveștile Mării Negre”, vol IV, ediție limitată Află cum poți câștiga o carte cu autograful și dedicația personalizată a autorului Cristian Cealera, oferită de ZIUA de Constanța

20 Nov 2023 1014

Istoria Dobrogei - Bibliografie Rufus (sec. I) - „Istoria lui Alexandru cel Mare Macedoneanul”

21 Oct 2023 2843

Vrei să lichidezi o bibliotecă în Constanța? Apelează la profesioniști!

28 Aug 2023 757

Farmecul unor cărți pentru copii cucerește pe oricine, indiferent de vârstă!

22 Aug 2023 664

Reprezentanții Poștei Române, prezenți la Ziua Marinei, la Constanța. Ce surpriză au pregătit

14 Aug 2023 865

Istoria Dobrogei - Bibliografie Phylarchos (sec. III î. H.) - „Istorii”

14 Jul 2023 3228

Cărți la reducere pentru lecturi captivante în vacanța de vară

28 Jun 2023 936