Importanța lecturii și de ce este necesar ca copii să aibă cărți în viața lor


Pentru dezvoltarea copiilor, în perioada lor de creștere, este de o importanță vitală să știi cum să-i faci să-și formeze obiceiul de a citi. Transformarea obiceiului de a citi într-un hobby interesant și nu într-o obligație va ajuta foarte mult la îmbunătățirea unei serii de abilități cognitive și la pregătirea lor pentru viața lor adultă. Este important pentru un copil să crească cu cărți și să descopere benficiile. Cum să faci acest lucru este cheia problemei.
 

Importanța descoperirii lecturii încă din copilărie

Cărțile sunt un pilon fundamental în dezvoltarea cognitivă și emoțională a celor mici. Începerea lecturii încă din copilărie nu oferă doar încântare și plăcere, ci aduce și o moștenire culturală, științifică și literară magnifică. Este un hobby eficient, care ne aduce mai aproape de lumi noi și interesante.
Citirea este un minunat proces interactiv în care se stabilește o relație importantă între text și cititor, care contribuie la dezvoltarea zonelor cognitive ale creierului și la dezvoltarea emoțională. Importanța dobândirii acestui obicei de la o vârstă fragedă se bazează pe beneficiile acestuia la studiu, dobândirea de cunoștințe și posibilitatea ca copiii să experimenteze senzații și sentimente cu care se bucură, se maturizează și învață, râd și visează.

Problema este că astăzi digitalizarea a avut o influență negativă asupra lecturii de multe ori, nu numai pentru copii. Este adesea obișnuit să vezi copii distrându-se cu tablete sau smartphone-uri de la o vârstă foarte fragedă și mai puțin într-o librărie, și asta chiar înainte de a învăța să citească sau să scrie. Indiferent de comoditatea sau nu a acestui obicei, este important să profitați de această etapă în care sunt dornici să primească informații pentru a-și trezi curiozitatea înnăscută citind o carte. De exemplu, explorând o librărie sau o bibliotecă și alegând cărți.
 

Citirea în dezvoltarea copiilor: principalele beneficii

Deci, care sunt beneficiile lecturii din copilărie? Prima, și cea mai evidentă, este de a încuraja copiii să fie buni cititori în viitor. La toate vârstele, lectura este un vehicul de comunicare care presupune o serie de avantaje în dezvoltarea copilului. Chiar înainte de a învăța să vorbească, copilului i se pot prezenta cărți cu imagini și ilustrații.
Citirea ajută la extinderea atenției copiilor și la îmbunătățirea capacității lor de a gândi clar, deoarece poveștile și structura lor „început, mijloc și sfârșit” ajută creierul lor să gândească în ordine și să lege cauzele, efectele și semnificațiile.

De asemenea, favorizează învățarea cuvintelor - complexe și necomplexe - mai rapid, îmbunătățește înțelegerea, ortografia, exprimarea, scrierea, exersează creierul și stimulează foarte mult creativitatea și imaginația. Acest lucru le permite copiilor să citească cu voce tare mai încrezătoare și să se descurce bine la școală.
La fel, dacă un copil intră în aventurile pe care le oferă o carte, acesta crește fără îndoială nivelul de atenție, memorie și concentrare, dobândind capacitatea de a asculta și de a înțelege mai eficient ceea ce se spune.

În plus, este evident că lectura permite imaginației să zboare, să transporte copilul în lumi noi, urcând evolutiv în capacitate creativă, făcându-l, în același timp, mai conștient de propriile emoții și îmbunătățind empatia față de ceilalți. Când cei mici citesc bine, își măresc învățarea activă și se ivește un potențial destul de mare în viitorul dezvoltării lor, promovându-și autonomia și implicarea în propriul proces de învățare. Lectura îi încurajează să se intereseze de diferite domenii, precum natură, istorie sau artă, ajutându-i să-și descopere vocația la o vârstă fragedă.
 

Sfaturi pentru a încuraja lectura

Înainte ca școala să transforme cititul în obligație, încearcă să faci tu primul pas.
  • Fii un exemplu: copii învață prin imitație.
  • Includeți cărți în cadouri.
  • Stabiliți o oră pentru a împărtăși lectura cu ei. Sunt suficiente și 15 minute.
  • Vizitați o librărie sau o bibliotecă ocazional.
  • Creați un mediu propice acasă. Este ideal să ai un spațiu potrivit pentru lectură.
  • Descoperă alături de ei tipul de cărți care îi atrag cel mai mult și lăsații să își aleagă cărțile la librărie.

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Și la Constanța File de somon norvegian afumat, produs de OCEAN FISH, retras de la comercializare! Ce conținea

12 Sep 2023 775

Consiliul Concurenței. Cu cât s-a ieftinit laptele românesc în luna iunie

26 Jun 2023 572

De astăzi, lapte mai ieftin la raft!

01 May 2023 779

Document Prețurile reduse nu vor mai fi afișate cu un font mai mare decât prețul întreg. Ce alte măsuri sunt în ordin?

04 Apr 2023 1143

Atenție, lămâi retrase de la raft! Conținut ridicat de reziduri de pesticide

28 Feb 2023 1100

Chipsuri periculoase, retrase de la comercializare de la Mega Image! Conținut ridicat de acrilamidă

10 Feb 2023 2401

Acțiune de control la un magazin din Mihail Kogălniceanu. A pornit de la un pachet de griș și s-a finalizat cu amendă și închidere temporară

29 Nov 2022 4658

Alertă alimentară la LIDL! Un produs a fost retras de la raft. Ce trebuie să știe cei care l-au cumpărat

12 Nov 2022 2227

Spanac contaminat cu hepatita A, retras din magazine. Iată unde se găsea în Constanța

03 Nov 2022 2847

Amendă de două milioane de euro pentru Mega Image. Consiliul Concurenței s-a sesizat de la prețul uleiului la raft

28 Jul 2022 1898

A ajuns pe mâna polițiștilor după ce a furat un telefon al unei femei, lăsat pe un raft într-un magazin din Cernavodă

02 Feb 2022 1552

Bancul zilei Bulă la bibliotecă

02 Dec 2021 1442

Horia Constantinescu lansează în dezbatere publică proiectul „Produse românești”, pentru susținerea producătorilor autohtoni (document)

02 Apr 2020 4195

Panică într-un supermarket Un client nemulțumit a scos un pistol și a amenințat angajații

12 Dec 2019 1635

Au fost de-ajuns câteva secunde de neatenție Hoț filmat în timp ce fura o bătrână aflată la cumpărături

04 Jan 2019 1559