Instabilitatea genunchiului, tratată chirurgical minim invaziv la Ovidius Clinical Hospital



Una dintre cele mai importante probleme care poate afecta genunchiul este instabilitatea. Acest lucru nu sună foarte grav, dar, din păcate, este. Sportivii (profesionişti sau amatori), dar şi alte categorii de persoane pot suferi de instabilitate în urma unui efort fizic susţinut sau din cauza unor traumatisme, fapt care le poate schimba iremediabil viaţa. Netratată la timp, afecţiunea poate determina probleme de sănătate din ce în ce mai grave: de la imposibilitatea practicării sportului preferat, deficienţe cu un grad mare de invaliditate, până la distrugerea completă a genunchiului.

Dr. Eugen Rubeli, medic primar Ortopedie-traumatologie, şeful secţiei de Ortopedie din cadrul Ovidius Clinical Hospital, şi Dr. Toma Cucu, medic primar Ortopedie-traumatologie, şeful departamentului de Artroscopie, formează echipa de ortopezi care tratează instabilitatea genunchiului prin ligamentoplastie, o intervenţie chirurgicală minim invazivă.

 „90% dintre instabilităţile netratate se transformă în gonartroză, care impune endoprotezarea. Stabilitatea genunchiului este asigurată de un aparat musculo-ligamentar complex. Instabilitatea se poate clasifica, astfel, după mai multe criterii. Ea poate fi acută sau cronică, iar în funcţie de ligamentele implicate sau afectate de traumatisme, este definită ca simplă sau complexă. De departe, această afecţiune este întâlnită mult mai des la persoanele active, care practică diverse sporturi, dar şi la victimele diferitelor tipuri de accidente (rutiere, casnice, de muncă etc.). Practic, în urma unui traumatism, are loc lezarea diferitelor structuri care asigură stabilitatea genunchiului. Uneori, aceste leziuni sunt izolate, alteori sunt multiligamentare“, ne-a spus dr. Toma Cucu.

Cele mai frecvente ligamente afectate sunt cele colaterale (intern şi extern), ligamentul încrucişat anterior, ligamentul patelofemural intern (MPFL) şi ligamentul încrucişat posterior.

„În tratamentul instabilităţii genunchiului, este foarte important să fie identificate corect leziunile existente“, ne explică medicul ortoped de la OCH

„La consult, în urma discuţiei cu pacientul, se poate stabili exact ce s-a întâmplat şi medicul poate deduce astfel mecanismul de producere a leziunii. Examinarea clinică este foarte importantă, şi, de asemenea, examenul imagistic (RMN) este de un real folos în precizarea diagnosticului“, a adăugat medicul de la clinica OCH din Constanta.

Se pare că, în cazul afecţiunilor acute, tratamentul trebuie făcut cât mai devreme posibil. La Ovidius Clinical Hospital Constanţa, există echipamente moderne şi o echipă chirurgicală antrenată temeinic în acest tip de chirurgie, cu o experienţă vastă în rezolvarea acestor tipuri de leziuni. Reconstrucţia ligamentară se realizează prin tehnici minim invazive, artroscopice, de o maximă eficienţă. Recuperarea pacientului este rapidă, inclusiv revenirea la vechile practici sportive.

„În cazul instabilităţilor complexe, uneori este necesar tratamentul chirurgical în mai multe etape. Implanturile pe care le folosim aici sunt dintre cele mai moderne din domeniu şi asigură o fixare fermă a grefonului şi o mobilizare rapidă a pacientului, grăbind astfel procesul de recuperare“, a mai declarat dr. Cucu.

Totodată, în timpul intervenţiei de reconstrucţie a ligamentelor, specialiştii OCH rezolvă şi alte leziuni intraarticulare (ale meniscului, ale cartilajului articular etc.).

Un alt avantaj pe care îl pune la dispoziţie OCH este existenţa unei baze moderne de recuperare şi reabilitare medicală, atât prin kinetoterapie, cât şi prin hidrokinetoterapie, care permite începerea tratamentului recuperator cu personal calificat şi sub îndrumarea medicului ortoped, chiar de a doua zi după operaţie.
 
Ovidius Clinical Hospital, Ovidiu, Constanţa

Telefon: 0241.480.400.401
Email: office@ovidius-ch.ro
http://www.ovidius-ch.ro/

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Performanța adusă acasă Ovidius Clinical Hospital inaugurează un spital nou dedicat bolilor oncologice și cardiovasculare (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 Apr 2023 3092

Imagini de la eveniment LIVE VIDEO-TEXT. Se inaugurează noul spital OCH dedicat oncologiei și bolilor cardiovasculare (FOTO)

05 Apr 2023 4319

Ovidius Clinical Hospital, primul Centru de referință și training Siemens Healthineers din România (GALERIE FOTO)

17 Mar 2023 1805

Ce spun reprezentanții Spitalului OCH despre incendiul la reclama luminoasă de pe exteriorul clădirii

21 Jan 2023 1703

Să ne mobilizăm într-o cauză nobilă Un constănțean cu o poveste impresionantă are nevoie de sânge. "Suntem cu toții noduri la aceeași împletitură prin care curge viața"

14 Jan 2023 1713

Acționarii Ovidius Clinical Hospital au introdus un nou cod CAEN în activitatea societății

14 Apr 2022 3958

Ovidius Clinical Hospital lansează serviciul Alprevia online- Prevenția în 10 pași

31 Aug 2021 4050

Veste bună pentru femeile din Constanța A fost inaugurat OCH - Centrul de excelență dedicat cancerului de sân, cu cea mai nouă tehnologie din domeniu (galerie foto + video)

13 Feb 2020 10934

Peste 500 de elevi, cadre didactice şi părinţi, la Târgul de educaţie şi prevenţie în sănătate, organizat de Ovidius Clinical Hospital (galerie foto)

31 May 2019 2518

La noua Policlinică OCH Inedită formă de educație pentru sănătate, în aer liber (galerie foto)

18 May 2019 4766

Surprize la inaugurarea noii policlinici Ovidius Clinical Hospital (fotoreportaj)

17 May 2019 6534

Premieră națională în medicina constănțeană Primul instrument de asistență computerizată a diagnosticului pentru prevenție în medicina primară, la noua policlinică Ovidius Clinical Hospital (galerie foto+video)

17 May 2019 4690

LIVE TEXT. Premieră națională în domeniul sănătății, la Constanța Inaugurarea unui nou centru medical Ovidius Clinical Hospital și lansarea Cardului cu algoritm de prevenție personalizată

16 May 2019 7299

#sărbătoreşteDobrogea Mesajul Ovidius Clinical Hospital

25 Nov 2017 3442

Afecţiunile de prostată, o problemă medicală des întâlnită în rândul bărbaţilor Simptome, diagnostic şi sfatul medicului specialist

22 May 2017 10745