Avertizări meteorologice de caniculă pentru toată țara. Pentru mai multe județe a fost emis cod roșu. Cum va fi vremea în Dobrogea


Administrația Națională de Meteorologie a actualizat astăzi avertizările de caniculă. Astfel, a fost emisă o avertizare cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat, valabil în intervalul 23 iunie, ora 12:00 – 23 iunie, ora 22:00. Zone afectate: Oltenia, Maramureș, vestul și nord-vestul Transilvaniei, sud-vestul și centrul Munteniei
 

„În cursul zilei de miercuri (23 iunie) în Oltenia, Maramureș, vestul și nord-vestul Transilvaniei, sud-vestul și centrul Munteniei, local vremea va fi caniculară, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Maximele termice se vor situa în general între 33 și 37 de grade. În cursul nopții, local valorile termice nu vor coborî sub 20 de grade“ – a transmis ANM.

 
De asemenea, a fost emis un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil în intervalul 23 iunie, ora 12:00 – 23 iunie, ora 22:00, iar zonele afectate sunt zonele de munte, Dobrogea, Moldova, local în Oltenia, Muntenia și Transilvania.
 

„În intervalul menționat, în zonele de munte, în Dobrogea, Moldova, local în Oltenia, Muntenia și Transilvania vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25....40 l/mp. Notă: Astfel de fenomene vor fi pe alocuri și în restul țării“ – au precizta meteorologii.

 
Un cod portocaliu de val de căldură și disconfort termic accentuat este valabil în intervalul 23 iunie, ora 12:00 – 23 iunie, ora 22:00, zonele afectate fiind județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare.
 

„În cursul zilei de miercuri (23 iunie) în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfortul termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între  37 și 39 de grade, iar în cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 22...25 de grade“ – au precizat meteorologii.

 
ANM a emis o avertizare cod galben de val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat, valabilă în intervalul 24 și 25 iunie, fiind vizată toată țara.
 

„În zilele de joi și vineri (24 și 25 iunie) valul de căldură va cuprinde toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În Muntenia, Dobrogea, Moldova și estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nu vor coborî sub 20 de grade“ – au transmis meteorologii.

 
Notă: În zonele montane și pe arii mai restrânse în restul țării, mai ales după-amiaza și seara, vor mai fi perioade cu instabilitatea atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și căderi de grindină.
 
ANM a emis și un cod portocaliu de val de căldură și disconfort termic accentuat, valabil în intervalul 24 și 25 iunie, zone afectate fiind Oltenia și cea mai mare parte a Transilvaniei.
 

„Joi și vineri (24 și 25 iunie) în sud-vestul și centrul țării, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfort termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade în Oltenia și între 35...37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20...22 de grade“ – a transmis ANM.

 
Un cod roșu de temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat este valabil în intervalul 24 și 25 iunie, fiind afectate județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș.
 

 „Joi și vineri (24 și 25 iunie) în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 și 41 de grade, iar în nord-vest între 35 și 38 de grade. În cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20...24 de grade“ – au precizat meteorologii.

 
În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj. 

 
 Totodată, Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de val de căldură, caniculă și disconfort termic valabil în intervalul 23, 24 și 25 iunie, fiind afectată toată țara.
 

„În intervalul menționat valul de căldură va cuprinde treptat toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat. Miercuri (23 iunie), va fi caniculă în Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș și în vestul și nord-vestul Transilvaniei, iar joi și vineri (24 și 25 iunie) în toate regiunile. Maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade (nopți tropicale)։ - a transmis ANM.

 

Notă: Îndeosebi în regiunile estice și sud-estice, la deal și la munte, mai ales după-amiaza și seara, instabilitatea atmosferică se va accentua și se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și căderi de grindină.
 
Nu în ultimul rând, a fost emisă avertizare cod portocaliu de val de căldură și disconfort termic accentuat, valabilă în intervalul 23 iunie, fiind afectate județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare.
 

„În județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfortul termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade, iar în cursul nopții nu vor coborî, în general, sub 22...25 de grade“ – au precizat meteorologii.

 
Notă: Joi și vineri (24 și 25 iunie), disconfortul termic se va accentua și în Oltenia, Maramureș și cea mai mare parte a Transilvaniei.
 
În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
 
Sursa foto: ANM

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dobrogea. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni? Iată ce spun specialiștii

26 Jul 2021 459

Meteo Cod galben de caniculă în Dobrogea

26 Jul 2021 531

Centrul Infotrafic Cum se circulă pe principalele drumuri sau autostrăzi. Unde sunt devieri sau restricții în trafic

25 Jul 2021 630

Cod Galben. Avertizare nowcasting pentru Zona Dobrogei

22 Jul 2021 932

UPDATE. Meteo Cod galben de averse pentru județul Constanța!

21 Jul 2021 3658

UPDATE ANM. Cod galben de ploi și instabilitate atmosferică

21 Jul 2021 446

Informare meteorologică. Ploi și fenomene de instabilitate atmosferică

21 Jul 2021 867

UPDATE Cod Portocaliu în județul Tulcea. Localități vizate. Ce prognozează specialiştii în meteo

20 Jul 2021 1061

Cod galben și cod portocaliu de ploi, vijelii și grindină

20 Jul 2021 907

Cum va fi vremea în Dobrogea în următoarele două săptămâni. Când sunt aşteptate ploi la malul mării

19 Jul 2021 1188

După caniculă, revin ploile la malul mării Județul Constanța sub Cod Galben de caniculă, disconfort termic accentuat, dar și instabilitate atmosferică

19 Jul 2021 6788

Administrația Națională de Meteorologie Județele Constanța și Tulcea, sub un nou cod galben de caniculă și disconfort termic accentuat

18 Jul 2021 698

Caniculă și disconfort termic accentuat pe litoral. A fost emis cod galben pentru județul Constanța

17 Jul 2021 646

ANM Județul Constanța vizat de un nou cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat

16 Jul 2021 436

Temperatură de cuptor, resimțită la Constanța! Unde s-au atins 40 de grade

15 Jul 2021 1508