Exercitiu tactic la magazinul Praktiker

dscf6291_resize.jpg

SCENARIUL GENERAL

Magazinul PRAKTIKER a lansat o campanie de reducere a preţurilor, ceea ce a condus la o creştere a numărului de clienţi.

Odată cu trecerea la sezonul de primăvară, conducerea magazinului a hotărât să execute revizii şi verificări la sistemele de încălzire şi ventilaţie ale magazinului. Astfel, mai mulţi muncitori execută lucrările amintite pe acoperişul magazinului şi la grupul electrogen, acesta din urmă fiind, pentru moment, decuplat de la reţeaua electrică. Totodată, responsabilul cu situaţiile de urgenţă al magazinului a luat decizia de a efectua o verificare şi reîncărcare a stingătoarelor portabile şi transportabile.

În data de 24.03.2010, ora 11.59, se produce un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter. Cutremurul determină fisurarea conductei de alimentare cu gaze a centralei termice şi se produce o explozie în urma căreia s-au aprins materialele combustibile depozitate în zona recepţie marfă, existând posibilitatea propagării incendiului în interiorul magazinului. Două persoane au fost surprinse de suflul exploziei şi rămân blocate pe scara de acces la centrala termică. Muncitorii care executau activităţi de întreţinere şi verificare a sistemului de încălzire şi climatizare s-au refugiat în partea de NE a acoperişului. Unul dintre ei acuză dureri la membrele inferioare şi nu se poate deplasa fără ajutor.

Incendiul izbucnit la centrala termică se propagă în interiorul magazinului la raionul de uşi unde, datorită materialelor combustibile existente, se dezvoltă punând în pericol viaţa persoanelor blocate sub rafturi cu marfă răsturnate.

Între timp, clienţii ies în grabă din magazin fără a mai ţine cont de recomandările agenţilor de pază. Astfel, în loc să se îndrepte spre spaţiul destinat evacuării, ei aleargă spre autoturismele proprietate din parcare. Panica se instalează cu repeziciune şi pentru că nimeni nu mai respectă regulile de circulaţie, în parcare se produce un accident grav cu încarcerarea a 2 persoane.

REZOLVAREA SITUAŢIILOR TACTICE

După producerea cutremurului, în incinta magazinului, primele măsuri au fost luate de către personalul aflat la locul de muncă (salariaţii magazinului). Imediat după solicitarea primită prin Sistemul Unic de Apel de Urgenţă 112, este alertat Detaşamentul de Pompieri Constanţa-Port. Concomitent se solicită sprijinul efectivelor Poliţiei şi ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa pentru asigurarea fluenţei circulaţiei şi a accesului în perimetrul afectat de incendiu.

Sosit la locul intervenţiei, şeful gărzii de intervenţie execută operaţiunea de recunoaştere şi ulterior ordonă realizarea unui dispozitiv de stingere la centrala termică, precum şi evacuarea persoanelor aflate pe scara de acces la centrala termică. Totodată acesta solicită sprijinul cu autospeciale cu apă şi spumă pentru stingerea incendiului şi a unor autoscări pentru intervenţie şi salvare.

La locul intervenţiei, odată cu autoscara mecanică a Detaşamentului de pompieri Port ajung şi forţele Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă S.C. CONSAL S.A. (o autoscară şi o autospecială de stins incendii cu apă si spumă). Şeful gărzii de intervenţie ordonă amplasarea unei autoscări în faţa magazinului pentru salvarea persoanelor de pe acoperiş şi a celeilalte pe latura de est, încât să realizeze un dispozitiv de stingere de la autospecială pe scară.

În sprijin ajung alte cinci autospeciale ale Detaşamentelor de pompieri Constanţa-Oraş şi Constanţa-Palas. Ca urmare, comandantul intervenţiei ordonă realizarea a două dispozitive de stingere în interiorul magazinului concomitent cu salvarea persoanelor blocate sub rafturile dărâmate, precum şi a unui dispozitiv de răcire la instalaţiile centralei termice. O autospecială de stingere cu apă şi spumă rămâne în rezervă operativă, iar echipajul acesteia se constituie în echipe de căutare, salvarea şi transportarea persoanelor prinse sub dărâmături la punctul de triaj medical.

Odată ajunşi în parcarea magazinului, echipajul de descarcerare începe operaţiunea de salvare şi acordare a primului ajutor medical persoanelor încarcerate în autoturism. Echipajele SMURD şi ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă acordă primul ajutor răniţilor în punctul de triere medicală şi asigură transportul celor mai grav răniţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Exercițiul urmărește verificarea capacităţii de răspuns şi a cooperării pe timpul intervenţiei a serviciilor profesioniste cu celelalte forţe ale poliţiei, serviciului de ambulanţă, serviciului privat pentru situaţii de urgenţă şi jandarmeriei chemate în sprijin, dar şi a personalului magazinului instruit să intervină la locul de muncă în situaţii de urgenţă.

La activitate, ISU „Dobrogea" va participa cu 6 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, două autoscări mecanice, autospeciala pentru descarcerare şi ambulanţa SMURD de prim ajutor medical. Acestora li se vor alătura forțe și mijloace de intervenție din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Serviciului de Ambulanţă, Poliţiei municipiului Constanţa, Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă SC CONSAL SA și personal din cadrul Magazinului Praktiker.

Purtător de cuvânt,

Paula Anghel


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Publicare de comunicate în presa națională, locală sau regională, plus promovare, cu eAdvertising

12 Dec 2022 1207

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România răspunde la întrebările reporterilor cu privire la vizita lui Pelosi în Taiwan

13 Aug 2022 1250

ISU Prahova Buletin informativ - Măsuri de prevenire pentru perioadele caniculare

22 Jun 2021 1287

ISU Ialomița Comunicat de presă - 15.06.2021

15 Jun 2021 1219

IPJ Iași Buletin de presă - 3.06.2021

03 Jun 2021 1380

ISU Ialomița Comunicat de presă - 28.05.2021

28 May 2021 1516

IPJ GalațiBuletin informativ - 24.05.2021

24 May 2021 1977

IPJ Bistrița Năsăud Buletin de presă - 21.05.2021

21 May 2021 1584

ISU Bihor Buletin de presă - Incendiu la un garaj din Oradea

21 May 2021 1528

IPJ Iași Buletin de presă - Acţiuni desfăşurate de poliţişti pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV 2

20 May 2021 1451

Ministerul Sanatatii Informare cu privire la incendiul care s-a produs în această dimineață la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic

15 Mar 2021 1623

Ministerul Sanatatii Comunicat de presa 19 februarie 2021

19 Feb 2021 1867

„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Cu amărăciune, despre „plămânii bolnavi ai viitoarei metropole a românismului dobrogean”.

01 Sep 2020 3798

Editorial Campania din spatele prezidenţiabililor

19 Oct 2019 3134

Interviu live Punem proiectele pe masă. Priorităţile Consiliului Judeţean Constanţa în 2019!

14 Jan 2019 6202