Comunicat de presă cu privire la nerecunoaşterea anexării Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol de către Federaţia Rusă

Ministerul Afacerilor Externe exprimă dezacordul total faţă de acţiunea Federaţiei Ruse de anexare a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol. Acest act este nelegitim şi contravine principiilor fundamentale ale dreptului internaţional, încălcând mai ales independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei vecine. Acţionând astfel, Federaţia Rusă pare, în mod regretabil, să opteze pentru izolarea internaţională, din punct de vedere politic, economic şi militar, în locul dialogului şi cooperării.
Ministerul Afacerilor Externe afirmă fără echivoc că, alături de partenerii europeni şi euro-atlantici, România nu va recunoaşte actul anexării Republicii Autonome Crimeea, parte integrantă a statului Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe consideră că realitatea care se încearcă a se construi unilateral astăzi, cu violarea dreptului internaţional, este profund îngrijorătoare şi periculoasă întrucât poate genera efecte destabilizatoare în întreaga regiune. Anexarea unei regiuni parte a unui stat independent şi suveran de către un alt stat reprezintă o încălcare fără precedent a dreptului internaţional, a tuturor normelor şi principiilor după care ne ghidăm astăzi, în comunitatea statelor democratice. Se anulează astăzi rezultatele a zeci de ani de dialog şi cooperare meniţi a făuri o Europă unită, fără linii de diviziune, aşa cum a fost ea conturată în Actul Final de la Helsinki şi în Carta de la Paris pentru o Nouă Europă.
Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă îngrijorarea că decizia unilaterală de astăzi a Federaţiei Ruse de modificare a frontierelor internaţionale riscă să stimuleze conflictele prelungite existente în spaţiile vecine României, implicit ale Uniunii Europene şi Alianţei Nord Atlantice, riscând să afecteze stabilitatea şi securitatea în spaţiul european.

Consecventă acestei abordări, România a susţinut permanent, de o manieră principială soluţionarea tuturor acestor conflicte, fără diferenţiere, în baza aceloraşi parametri – respectul pentru normele şi principiile dreptului internaţional, pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a statelor, în cadrul frontierelor recunoscute internaţional ale acestora - şi în cadrul unor negocieri derulate cu bună-credinţă şi într-un format inclusiv.
În acest context, Ministerul Afacerilor Externe apreciază ca inacceptabilă şi lipsită de temei orice tentaţie de replicare în alte zone din Vecinătatea Estică - cum ar fi regiunea transnistreană - a situației create în Crimeea. Din această perspectivă, Ministerul Afacerilor Externe consideră necesar ca respectul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a statelor cu conflicte prelungite pe teritoriul lor, aşa cum este cazul Republicii Moldova, în frontierele sale internaţional recunoscute, să fie reconfirmat fără echivoc de către toţi partenerii internaţionali. Acest lucru trebuie manifestat public, atât prin descurajarea tendinţelor separatiste, cât şi, mai ales, prin acţiuni concrete.

În acelaşi sens, ca o dovadă a susţinerii concrete, Ministerul Afacerilor Externe reafirmă necesitatea vitală a semnării, în cel mai scurt timp, a Acordurilor de Asociere şi a Acordului de Comerţ şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană de către Republica Moldova şi Georgia.
Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă speranţa că, în ciuda deciziei unilaterale de astăzi a Federaţiei Ruse cu privire la Crimeea, dialogul şi negocierile între guvernele de la Kiev şi Moscova, inclusiv prin intermediul mecanismelor internaţionale, va putea fi continuat pentru identificarea unei soluţii care să răspundă intereselor şi sensibilităţilor fiecărei părţi şi să conducă la depăşirea crizei actuale, în conformitate cu normele dreptului internaţional şi cu dorinţa statelor din Europa de a trăi în pace, stabilitate, securitate şi prosperitate.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Evenimente anunțate în minivacanța de 1 Mai și Paște în Constanța

07 Apr 2024 1208

Constanța Surprize pregătite pentru fani la ediția aniversară din acest an a festivalului NEVERSEA

05 Jul 2023 1631

Melodia zilei MIRA x LORA - Tu cu Ea | Official Video

16 Apr 2022 2167

Melodia zilei F.Charm feat. @LORA - Perfect defect (Videoclip Oficial)

30 Oct 2021 2232

Melodia Zilei LORA – O rană

05 Sep 2020 2010

Lora – Rămas bun (Official Video)

03 Nov 2017 5069

Lora - Ruga

03 Dec 2016 5124

Concert Lora, live, la Constanţa

13 Aug 2016 6452

Melodia zilei Anda Adam, George, Lora, What's Up - Moşu' e român

27 Dec 2015 4379

Ultima din acest sezon Petrecere în Princess Summer Club

11 Sep 2015 3872

Lora revine pe scena Princess Summer Club

10 Aug 2015 3433

Melodia Zilei Lora feat. Naz Tokio - Fire Up

26 Jul 2015 4849

Lora, într-un concert live la Constanţa

15 Jul 2015 2827

La cererea publicului, CORUL ARMATEI ROSII va sustine inca o reprezentatie la Bucuresti 22-23 septembrie, Sala Palatului, ora 20.00

08 Jul 2015 2774

Comunicat - Partidul Mişcarea Populara

29 Jun 2015 2348