Comunicat de presă - MAE Participarea secretarului de stat George Ciamba la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

Secretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba a participat, astăzi, 13 octombrie, la Luxemburg, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), destinată în principal pregătirii Summit-ului european din 15-16 octombrie 2015.
Miniştrii pentru afaceri europene din statele membre au avut o dezbatere pe marginea proiectului de concluzii ale Consiliului European, pornind de la subiectele care figurează pe agenda proximului Summit, cu accent pe problematica migraţiei, situaţia din Siria şi Libia, precum şi informări cu privire la stadiul discuţiilor privind „Raportul celor cinci Preşedinţi asupra finalizării UEM” şi la relaţia dintre Marea Britanie şi UE în perspectiva referendumului pe această temă.
În contextul în care agenda viitorului Consiliu European este centrată pe evaluarea stadiului implementării orientărilor din Declaraţia Summit-ului european informal din 23 septembrie a.c. referitoare la migraţie şi paşii de urmat în acest dosar, secretarul de stat George Ciamba a subliniat importanţa implementării efective a deciziilor formulate până în prezent la nivel UE ca răspuns la provocările în domeniul migraţiei. A reiterat angajamentul României faţă de implementarea celor două Decizii de relocare în beneficiul Italiei şi Greciei şi a subliniat, totodată, contribuţia substanţială a României la securizarea frontierelor externe ale Uniunii şi la activitatea agenţiilor europene în materie, precum şi disponibilitatea României de consolidare a acestei contribuţii (cu accent pe participarea la activitatea FRONTEX şi BESA).
A subliniat, de asemenea, importanţa dimensiunii umanitare a problemei şi a exprimat solidaritatea cu statele care au nevoie de sprijin în gestionarea refugiaţilor, menţionând răspunsul favorabil al României la diferitele apeluri de sprijin din partea comunităţii internaţionale în beneficiul acestor state, atât prin participarea la eforturile umanitare conjugate ale comunităţii internaţionale, cât şi prin demersuri bilaterale de sprijin, respectiv pentru Iordania şi Serbia.
Referitor la dimensiunea externă a migraţiei, partea română a reiterat importanţa abordării problemei la sursă şi a combaterii cauzelor profunde ale migraţiei, susţinând necesitatea consolidării sprijinului pentru statele de origine şi de tranzit (Balcanii de Vest, Liban, Iordania şi Turcia) în gestionarea crizei refugiaţilor sirieni, dar şi o mai bună coordonare cu partenerii externi în combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de fiinţe umane. A subliniat rolul important al Turciei, ţară care găzduieşte pe teritoriul său un număr foarte mare de refugiaţi şi care, în acelaşi timp, joacă un rol cheie în soluţionarea actualei crize, atât din punct de vedere umanitar, cât şi al controlului fluxului migraţionist şi al combaterii reţelelor de trafic de persoane. Secretarul de stat român a subliniat, totodată, importanţa soluţionării conflictului din Siria, în conexiune directă cu fenomenul migraţionist actual.
Cu referire la consolidarea UEM, secretarul de stat George Ciamba a subliniat necesitatea derulării discuţiilor şi formulării deciziilor în format UE28, a unei abordări transparente şi echitabile, deschise tuturor statelor membre în acest proces, având în vedere interdependenţele economice dintre statele membre şi necesitatea evitării fragmentării pieţei interne.
Referitor la Marea Britanie, secretarul de stat român a subliniat importanţa transparenţei în dialogul pe care Comisia Europeană îl are în prezent cu Marea Britanie în perspectiva referendumului din această ţară cu privire la apartenenţa la Uniune.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE Atenţionare de călătorie în Ungaria! Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj

28 Mar 2024 161

MAE lansează campania „Born in NATO” la Colegiul Național „Sfântul Sava“ din București

28 Mar 2024 201

MAEMinisterul Afacerilor Externe răspunde celor mai frecvente întrebări cu privire la organizarea alegerilor pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024

27 Mar 2024 281

Atenționare de călătorie pentru Belgia! Ce trebuie să știe românii care merg aici

25 Mar 2024 569

Atenționare de călătorie emisă de MAE pentru Franța Ridicarea planului „Vigipirate” la nivelul cel mai înalt - „urgență atentat”

25 Mar 2024 423

MAERepublica Franceză – Ridicarea planului „Vigipirate” la nivelul cel mai înalt - „urgență atentat”

25 Mar 2024 294

Mesajul MAE, în urma atacului din Moscova

23 Mar 2024 554

Secțiunea „Alegeri pentru Parlamentul European - 9 iunie 2024” a fost activată pe pagina de internet a MAE

22 Mar 2024 387

MAESecțiunea „Alegeri pentru Parlamentul European - 9 iunie 2024” a fost activată

22 Mar 2024 361

MAEDin Agenda de lucru a MAE 21 martie 2024, vă semnalăm

21 Mar 2024 286

MAEPeste 80.000 de candidaturi depuse pentru Programul de burse oferite de România

20 Mar 2024 276

MAEDin Agenda de lucru a MAE de marți, 19 martie 2024, vă semnalăm

19 Mar 2024 305

Un grup de 11 cetățeni români și membri de familie, evacuați din Fâșia Gaza

18 Mar 2024 505

Ambasadorul Federației Ruse la București, convocat la Ministerul Afacerilor Externe

17 Mar 2024 391

CERONAV achiziționează de la Smart Control SRL servicii de mentenanță pentru simulatoare! (DOCUMENT)

15 Mar 2024 400