Comunicat MAE - Întrevederea ministrului afacerilor externe, Lazăr Comănescu, cu ministrul afacerilor externe al R.I. Iran, Mohammad Javad Zarif

Aflat în vizită oficială la Teheran, ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu,  a avut la 1 martie 2016  convorbiri cu omologul său, ministrul Mohammad Javad Zarif.

Vizita a avut loc în contextul dat de ridicarea sancțiunilor internaționale și declararea Zilei Implementării a Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune semnat de Iran şi E 3+3 în iulie 2015 (Implementation Day).

Cei doi miniștri au subliniat importanța prezenței alături de șeful diplomației române a unor reprezentanți ai ministerelor economice și a unei delegații reprezentative a Camerei de Comerț și Industrie a României.

Au fost discutate stadiul și perspectiva de dezvoltare a relațiilor bilaterale pe multiple planuri, precum: transporturi, energie, petrochimie, petrol și gaze, agricultură, turism, cultură și educație.

În ceea ce privește agenda internațională, cei doi demnitari au discutat evoluţiile politice din regiunea Orientului Mijlociu, crizele din Siria, Yemen şi Libia. Au convenit să fie menţinut un nivel adecvat al consultărilor pe linia ministerelor de externe pe subiecte de interes major, precum şi pentru identificarea de soluţii la provocările de securitate actuale.

În contextul tensiunilor generate de diferitele focare regionale de conflict, ambele părți au subliniat importanța promovării toleranței religioase și a combaterii extremismului sub toate formele.

Referitor la Siria, a fost subliniată importanța aplicării acordului de încetare a ostilităților și a depunerii eforturilor necesare pentru identificarea unei soluții politice. Ministrul Lazăr Comănescu a reiterat că securitatea în estul Europei și la frontierele Uniunii Europene depinde de identificarea unor soluţii politice negociate care să respecte dreptul internațional și angajamentele internaționale.

Totodată, a exprimat sprijinul UE pentru reinserția constructivă a Iranului în echilibrele regionale inclusiv în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului, a combaterii criminalității organizate, precum și a traficului ilicit de droguri și de persoane. Ambele părți au recunoscut perspectivele care se deschid conlucrării între UE și Iran.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.