Comunicat MAE - Participarea ministrului Bogdan Aurescu la Conferinţa dedicată facilitării intrării în vigoare a Tratatului privind Interzicerea Totală a Testelor Nucleare (CTBT)

Participarea ministrului Bogdan Aurescu la Conferinţa dedicată facilitării intrării în vigoare a Tratatului privind Interzicerea Totală a Testelor Nucleare (CTBT)

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat la 29 septembrie 2015, la New York, la Conferinţa dedicată facilitării intrării în vigoare a Tratatului privind Interzicerea Totală a Testelor Nucleare (Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty - CTBT). Evenimentul a avut loc în marja celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

În cadrul Conferinței, Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul ferm al României pentru intrarea în vigoare a CTBT. „Intrarea în vigoare fără întârziere a Tratatului va fi un pas important în direcția creării unei lumi mai sigure. Acesta rămâne un obiectiv prioritar în domeniul dezarmării şi neproliferării nucleare, pe care vom continua să-l susţinem pe deplin” a subliniat şeful diplomației române.

Totodată, a evidenţiat colaborarea foarte bună între diverse instituţii din ţara noastră şi Comisia Pregătitoare a Organizației Tratatului (CTBTO), inclusiv în contextul activității staţiei de urmărire seismică de la Cheia – Muntele Roşu, inclusă în Sistemul Internaţional de Monitorizare al CTBT.

Conferinţa de la New York s-a finalizat prin adoptarea unei Declaraţii finale privind măsurile de promovare a intrării în vigoare a CTBT.

În marja reuniunii, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu Lassina Zerbo, secretar executiv al CTBTO. Acesta a apreciat în mod deosebit contribuția României la efortul de intrare în vigoare a Tratatului şi la operaționalizarea organizației, cei doi oficiali discutând proiecte comune viitoare. Lassina Zerbo a acceptat invitația ministrului român de a face o vizită în România.

Informaţii suplimentare:

Tratatul privind interzicerea totală a testelor nucleare (Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty – CTBT) a fost negociat în perioada 1993-1996, fiind adoptat la 10 septembrie 1996. Tratatul prevede obligaţia statelor-părţi de a nu testa arme nucleare şi de a întreprinde toate măsurile care se impun pentru a preveni sau interzice astfel de acţiuni pe teritoriul lor.

CTBT urmează să intre în vigoare la 180 de zile după ratificarea sa de către toate statele care posedă instalaţii nucleare semnificative, incluse în Anexa 2 a Tratatului. Aceasta cuprinde 44 de state, printre care şi România. Până în acest moment, Tratatul (care are 183 de state semnatare) a fost ratificat de 164 de state, dintre care 36 incluse în Anexa 2.

România a semnat CTBT la 24 septembrie 1996 şi l-a ratificat la 4 octombrie 1999.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.