Comunicat MAE - Participarea secretarului de stat pentru afaceri globale, Daniela Gîtman, la Conferinţa „Prevenirea extremismului violent – calea de urmat”

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Daniela Gîtman, a reprezentat România, în perioada 7-8 aprilie 2016, la Conferinţa „Prevenirea extremismului violent – calea de urmat”, organizată la Geneva, de Organizaţia Naţiunilor Unite, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe elveţian.

În cadrul segmentului la nivel înalt, oficialul român a susţinut o intervenţie în care a prezentat poziţia României privind recrudescenţa fenomenelor extremismului în lume, precum şi o parte din setul de acţiuni, proiecte şi programe pe care ţara noastră le întreprinde atât în plan naţional, cât şi în cadrul Strategiei Uniunii Europene împotriva radicalizării şi recrutării de adepţi ai extremismului.

Conferinţa a beneficiat de participarea Secretarului General ONU, Ban Ki-moon, şi a reunit peste 50 de înalţi reprezentanţi ai diplomaţiilor din Europa, Africa, Asia, America Latină şi Statele Unite ale Americii.

În marja conferinţei, Daniela Gîtman a avut întâlniri bilaterale cu Michael Moller, directorul general al Oficiului ONU din Geneva, Martin Chungong, secretarul general al Uniunii Interparlamentare, William Swing, directorul general al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, precum şi cu responsabili şi experţi ai Oficiului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului.

Întrevederile au prilejuit abordarea unei largi palete de subiecte de pe agenda politică globală, cum ar fi mai buna înţelegere a fenomenelor asociate migraţiei, măsurile antiteroriste la nivel naţional şi regional, modalităţile de implementare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, rolul parlamentelor naţionale în transpunerea în legislaţii specifice a rezoluţiilor ONU din domeniul păcii şi securităţii, drepturilor omului şi dezvoltării economice şi sociale.

O temă importantă a fost reprezentată de pregătirea reuniunilor la vârf pe problematica migraţiei ce vor avea loc la Istanbul, în luna mai, şi la New York, în septembrie. Interlocutorii au apreciat în mod deosebit iniţiativa României de organizare, în luna noiembrie 2016, în marja lucrărilor Consiliului pentru Drepturile Omului, a primului Forum de promovare a valorilor democratice şi rolului generaţiilor tinere în asumarea procesului decizional.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.