Declarația de presă susținută desecretarul de stat Constantin Cătălin Chiper

Secretarul de stat Constantin Cătălin Chiper a susținut astăzi, 21 octombrie a.c., la sediul M.A.I., o declarație de presă pe care o redăm în continuare integral:
 
„Astăzi am făcut o analiză de etapă pentru a evalua stadiul pregătirii pentru iarnă.
 
Această analiză vine după ce în urmă cu 3 săptămâni am solicitat tuturor Prefecturilor să inițieze demersurile pentru ceea ce înseamnă realizarea stocurilor de materiale antiderapante, de parazăpezi, utilaje, inclusiv să demareze procedurile de achiziție de servicii pentru deszăpezire.
 
Ca o concluzie generală, la acest moment situația este una satisfăcătoare pentru această dată.
 

Vreau să mulţumesc şi preşedinţilor de consilii judeţene care s-au implicat şi au urgentat lucrurile acolo unde a fost nevoie.
 
Județele au început deja constituirea acestor stocuri, evident unele într-o măsură mai mare, altele mai puțin, fapt pentru care am cerut ca săptămânal prefecturile să raporteze la minister care este stadiul acestor pregătiri.
 
În perioada care a mai rămas până la venirea zăpezilor – cam o lună, o lună jumătate, conform estimărilor specialiștilor de la Meteo – am cerut ca autoritățile locale să finalizeze procedurile de contractare pentru deszăpezire.
Mă refer aici în special la drumurile județene, pentru că drumurile naționale și autostrăzile sunt în competența CNADNR.
 
Am înțeles că și cei de la CNADNR au avut unele probleme în sensul că nu la toate licitațiile s-au prezentat firme interesate și de aceea am rugat și CNADNR și prefecturile să aibă o bună comunicare pe acest subiect și să se cunoască din timp când se finalizează aceste contracte.

 
În ceea ce privește componentele specifice ale MAI – mă refer aici la IGSU și Poliția Rutieră – am transmis autorităților locale să pună în aplicare aceeași abordare ca anul trecut, respectiv închiderea segmentelor de drum atunci când condițiile meteo nu vor permite circulația în condiții de siguranță.
 

Această abordare, pe care am avut-o și iarna trecută a fost una care ne-a ferit să avem persoane decedate pe șosele, din cauza zăpezilor și de aceea vom proceda în mod asemănător.
Totodată, am solicitat poliţiei rutiere să sancţioneze ferm persoanele care încearcă să ocolească barajele poliţiei, precum şi pe cei care nu şi-au pregătit autoturismele pentru iarnă.
 
Am cerut prefecţilor şi CNADNR să aibă în vedere mai ales zonele în care se înregistrează în mod tradițional probleme pe timpul iernii astfel încât, în situaţii limită, să poată fi aduse utilaje din alte zone pentru ca intervenţia să fie cât mai eficientă.
 
Prioritatea noastră este protejarea vieţilor omeneşti şi a bunurilor populaţiei, precum şi asigurarea furnizării serviciilor elementare: energie electrică, apă curentă, căldură.
 
Referitor la IGSU am făcut o evaluare pentru a constitui o rezervă de maşini speciale pentru deplasarea pe zăpadă – acele șenilate pe care dumneavoastră le cunoașteți din acțiunile de intervenție de anul trecut – și am decis că aceste autoșenilate să fie în măsură a fi transportate și utilizate rapid, acolo unde situația o va impune.
 
Dacă este nevoie putem cere şi sprijinul Inspectoratului General de Aviaţie care are permanent pregătite 14 aeronave.
 
În acelaşi timp, am cerut acordarea unei atenţii deosebite trotuarelor şi pasarelelor pietonale care trebuie curăţate din timp, precum şi clădirilor pe care se pot forma ţurţuri ce pot constitui un adevărat pericol.
 
Am avut în atenție și subiectul legat de comunicarea dintre autoritățile locale și furnizorii de electricitate, în condițiile în care am avut mai multe semnalări privind problemele care apar atunci când se întrerupe furnizare de electricitate în anumite localități – inclusiv la Constanța am avut o astfel de discuție în urmă cu două săptămâni.
 
Pentru a asigura rezolvarea cât mai rapidă a tuturor problemelor, vom asigura o comunicare permanentă cu furnizorii de utilităţi de pe plan local, care vor participa inclusiv la ședinţele comitetelor pentru situaţii de urgenţă.
De asemenea, vom institui o linie telefonică directă, operativă, la nivel judeţean, prin intermediul căreia prefecţii şi primarii să fie permanent în legătură cu furnizorii de utilităţi.
 
Pentru evitarea situaţiilor neplăcute, am recomandat prefecţilor să identifice din timp spaţii de cazare în care să poată fi adăpostite persoanele surprinse de viscol şi rămase blocate departe de casă. Pentru aceste persoane se vor lua măsuri pentru asigurarea unor condiţii decente: mâncare, ceai cald, căldură.
 
Totodată, am solicitat autorităţilor locale identificarea persoanelor cu diferite probleme medicale - femei însărcinate sau pacienţi care au nevoie de dializă - pentru a asigura evacuarea acestora din timp, în caz de pericol.
 
 
Nu în ultimul rând, vom acorda o atenţie deosebită comunicării cu populaţia.
De aceea, am atras atenţia autorităţilor locale asupra necesităţii asigurării unei comunicări eficiente cu populaţia prin intermediul mass-media. La nivelul fiecărui judeţ va fi desemnată o persoană abilitată care să asigure informarea corectă şi completă a opiniei publice”.
 
 
  DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3648

Misiune de salvare desfășurată de echipajul Navei „Sar Artemis”. Un marinar a avut nevoie de ajutor (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 552

UPDATE Accident rutier pe strada Tulcei din localitatea Lumina, județul Constanța

11 Apr 2024 960

UPDATE Mai multe persoane rănite într-un accident în lanț la ieșire din localitatea Ovidiu, județul Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 2558

LIVE VIDEO. Știri Constanța Incendiu la Hotel Parc din Mamaia. Intervin pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 3540

Sancțiuni aplicate de jandarmii tulceni la sfârșit de săptămână

08 Apr 2024 407

Accident rutier pe bulevardul 1 Mai din Constanța, în zona Gării CFR (GALERIE FOTO)

06 Apr 2024 1054

Oficial de la MApN despre detonarea din Poligonul Capul Midia!

05 Apr 2024 953

A fost condamnată în primă instanță Mirabela Călin, fost secretar al municipiului Constanța, vrea să anuleze dispoziția primarului Chițac prin care a fost concediată!

04 Apr 2024 635

UPDATE Caz șocant la Constanța! Adolescent de 17 ani decedat după ce a căzut de la etajul unei clădiri în construcție. Minorul fusese dat dispărut (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 3416

UPDATE Autocamion încărcat cu piatră răsturnat în județul Constanța, O victimă, încarcerată (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 1133

Horoscop pentru joi, 04 aprilie 2024. Este o zi animată la serviciu pentru una dintre zodii

04 Apr 2024 822

Autobuz plin cu elevi, cuprins de flăcări în Moldova Nouă! (FOTO)

02 Apr 2024 783

Motociclist implicat într-un accident rutier la intrare în Constanța dinspre Lazu (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Apr 2024 1584

Accident rutier în Constanța la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân cu Nicolae Iorga (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Apr 2024 1188