Întâlnirea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu președintele fracţiunii Creştin-sociale din Bundestag, Gerda Hasselfeldt

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a primit la 25 martie 2014 o delegaţie a fracţiunii creştin-sociale a Parlamentului Federal german (Bundestag), condusă de preşedintele fracţiunii, Gerda Hasselfeldt. Din delegaţie au mai făcut parte deputaţii dr. Hans-Peter Uhl, dr. Bernd Fabritius şi Tobias Zech.
Şeful diplomației române a reafirmat importanţa cooperării româno-germane şi a subliniat că relaţia foarte bună dintre cele două state se fundamentează atât pe un parteneriat economic substanţial, Germania fiind primul partener comercial al României şi al treilea investitor, cât şi pe o strânsă cooperare în cadrul UE şi al NATO.  Așa cum au relevat şi discuţiile recente avute la Berlin, cu ocazia vizitei oficiale a ministrului Titus Corlăţean, există dorinţa comună şi interes real de ambele părţi pentru aprofundarea cooperării atât în cadru bilateral, cât şi în plan regional şi internaţional precum şi pentru a pune şi mai pregnant în valoare rolul de punte pe care îl joacă minoritatea germană din România şi comunitatea românească din Germania.
Partea germană a confirmat relaţiile excelente cu România şi a exprimat apreciere pentru rolul semnificativ care revine minorităţii germane din România şi comunităţii româneşti din Germania, adevărate punţi de legătură între cele două ţări.
Ministrul Titus Corlăţean a subliniat importanţa pe care o acordă dialogului parlamentar, complementar celui la nivel diplomatic. A considerat vizita delegaţiei germane la Bucureşti ca fiind deosebit de oportună atât pentru aprofundarea  cooperării pe linie parlamentară, cât din perspectiva evoluţiilor extrem de preocupante de la graniţa estică a UE, respectiv situaţia din Crimeea şi impactul său regional, care au relevat necesitatea unei coordonări cât mai strânse între toate statele membre UE şi a unei abordări unitare.
Cu privire la evoluţiile din Ucraina, ministrul Titus Corlățean a reiterat poziţia părţii române de condamnare a actului de anexare de către Federaţia Rusă a Crimeei,  contrar dreptului internaţional. A evidenţiat că România este preocupată de faptul că evoluţiile recente din Ucraina conduc la instabilitate în regiunea Mării Negre, fiind în măsură să genereze şi alte provocări de securitate la nivel regional.  In acest context, ministrul Titus Corlăţean a subliniat rolul activ pe care România şi l-a asumat pentru menţinerea climatului de pace şi securitate în regiune, ca membru NATO, UE, precum şi în calitate de Preşedinţie în exerciţiu a SEECP.
Din această perspectivă, ambele părţi au accentuat necesitatea unei poziţii a statelor membre ale Uniunii Europene unitare, coerente, ferme şi coordonate cu partenerii transatlantici, care să permită angajarea Federaţiei Ruse într-un proces politic de dialog. Această convergenţă este esenţială pentru transmiterea unui mesaj ferm al partenerilor europeni şi euro-atlantici, care să contribuie la evitarea apariţiei unui fenomen de contagiune asupra altor conflicte îngheţate din regiune.
Interlocutorii au salutat decizia privind desfășurarea unei misiuni OSCE în Ucraina, demers susţinut deopotrivă de România şi Germania, ca un pas important, în sprijinul eforturilor de soluționare a crizei din Ucraina.
Ministrul Titus Corlățean a mai subliniat necesitatea urgentării semnării Acordului de Asociere şi a Acordului Cuprinzător şi Aprofundat de Comerţ Liber între UE şi Republica Moldova, pentru a sprijini eforturile acesteia de apropiere de UE.
Şeful diplomaţiei române şi parlamentarii germani au examinat cu deschidere perspectivele procesului de aderare a României la spaţiul Schengen, în baza soluţiei dublu etapizate propusă anterior.
Ministrul Titus Corlăţean a exprimat, totodată, aprecierea pentru relaţia importantă pe care România o are cu landul Bavaria, bazată pe legăturile economice importante şi pe cooperarea extinsă în cadrul oferit de Strategia UE pentru regiunea Dunării.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Participarea secretarului de stat Daniel Ioniţă la seminarul internaţional privind cooperarea Georgiei cu NATO

04 Feb 2016 1373

Întrevederea secretarului de stat Daniel Ioniţă cu vice-preşedintele executiv al Consiliului Atlantic al SUA, Damon Wilson

19 Jan 2016 1502

Cea de a doua zi a vizitei comune în Muntenegru a ministrului român al afacerilor externe Bogdan Aurescu, alături de omologii din Polonia, Croaţia şi Ungaria

23 Jul 2015 1465

Secretarul general al NATO "Alianţa este alături de Danemarca împotriva terorismului"

15 Feb 2015 1860

NATO va avea două noi centre de comandă şi control, în România

05 Feb 2015 2182