Intrevederea ministrului Afacerilor Externe cu reprezentantii sistemului O.N.U. din Romania

Întrevederea ministrului Afacerilor Externe cu reprezentanţii sistemului O.N.U. din România

Ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi i-a primit astăzi în audienţă pe reprezentanţii sistemului ONU la Bucureşti: François M. Farah, reprezentant al Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (FNUAP) şi coordonator rezident al sistemului ONU în România, Yesim Oruc, reprezentant al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Edmond McLoughney, reprezentant al Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) şi Machiel Salomons, reprezentant al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR).

Principalele subiecte abordate cu ocazia întrevederii au vizat premisele continuării cooperării între organismele ONU prezente în România şi Guvernul român, pornind de la exemplele de succes şi lecţiile dobândite din cooperarea trecută, dar şi de la priorităţile şi provocările actuale în plan regional şi global, cum ar fi schimbările climatice şi dezvoltarea durabilă, problemele legate de populaţie şi sănătate, asistenţa oficială pentru dezvoltare sau drepturile omului.

„România are o tradiţie de excelenţă în domeniul cooperării cu ONU şi în cadrul organizaţiei. Intenţionăm să continuăm această tradiţie, pe baza unui nou profil politic internaţional şi a puternicelor articulaţii regionale şi globale ale ţării noastre” a declarat cu prilejul întâlnirii ministrul Afacerilor Externe. „Prezenţa de câteva decenii a sistemului ONU în România – foarte apreciată la nivelul societăţii – a contribuit semnificativ la dezvoltarea ţării şi la promovarea principiilor statului de drept, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”, a mai declarat ministrul Baconschi.

Statutul actual al României, de membru al Uniunii Europene (UE) şi donator emergent de asistenţă oficială pentru dezvoltare, oferă noi oportunităţi de colaborare între România şi sistemul ONU, în special pentru valorificarea experienţei şi expertizei acumulate în ultimele două decenii şi transferul acestora către statele din regiunile învecinate.

Ministrul Baconschi a precizat că, în 2010, România va acorda o importanţă deosebită Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), inclusiv din perspectiva noului statut de donator de asistenţă oficială pentru dezvoltare (ODA), exprimând speranţa că va beneficia în continuare de sprijinul agenţiilor ONU pentru evaluarea stadiului îndeplinirii de către ţara noastră a acestor obiective cu relevanţă globală.

România este totodată un susţinător activ al obiectivelor ONU în domeniul menţinerii păcii şi securităţii internaţionale, precum şi în cel al promovării democraţiei şi drepturilor omului. Exemple concrete de sprijinire a ONU sunt înfiinţarea la Timişoara a Centrului pentru Tranzitul de Urgenţă pentru Refugiaţi, unic în lume la acest moment, precum şi operaţionalizarea Programului comun de pregătire a ofiţerilor de protecţie ai ONU, în cadrul Centrului de Excelenţă al Serviciului de Protecţie şi Pază de la Bucureşti.

Informaţii suplimentare

Denumirea de Naţiunile Unite a fost folosită pentru prima oară în Declaration by United Nations de la 1 ianuarie 1942, când reprezentanţii a 26 de naţiuni au exprimat angajamentul guvernelor lor de a continua lupta împreună împotriva Puterilor Axei.

În 1945, reprezentanţii a 50 de ţări s-au întâlnit la San Francisco pentru a elabora Carta Naţiunilor Unite. Delegaţii au deliberat pe baza propunerilor elaborate de reprezentanţii Chinei, Uniunii Sovietice, Marii Britanii şi Statelor Unite  la Dumbarton Oaks (Statele Unite) în perioada august – octombrie 1944.

Carta ONU a fost semnată la 26 iunie 1945 de reprezentanţii celor 50 de ţări. ONU a început să existe oficial la 24 octombrie 1945, când Carta a fost ratificată de China, Franţa, Uniunea Sovietică, Marea Britanie, Statele Unite şi de o majoritate a celorlalţi semnatari. Ziua ONU este sărbătorită în fiecare an la 24 octombrie.

Organizaţia Naţiunilor Unite are 192 de state membre.

La 14 decembrie 1955, Adunarea Generală a decis primirea României în ONU, alături de alte 15 state. În 2010, vor fi marcaţi în mod special cei 55 ani de activitate a României în ONU.

În România sunt reprezentate următoarele agenţii şi instituţii specializate din sistemul ONU:

-         Centrul de Informare al ONU (UNIC) - iunie 1970 (prima instituţie a ONU care şi-a deschis un birou în România) ;

-         Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD);

-         Centrul European UNESCO pentru învăţământ superior (CEPES UNESCO);

-         Fondul ONU pentru Populaţie (FNUAP);

-         Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR);

-         Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) – birou de legătură;

-         Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF);

-         Fondul Monetar Internaţional (FMI);

-         Banca Mondială (BM);

-         Biroul Internaţional al Muncii (BIM);

-         Programul Comun al Naţiunilor Unite privind HIV/SIDA (ONUSIDA).


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Constanța Izolatex Construct SRL va executa lucrări de reparații la arhiva spitalului din Medgidia (DOCUMENT)

17 Mar 2024 507

Administratia Rezervației Biosferei Delta Dunării Pelicanii creți, deja la clocit pe Insula Ceaplace! (VIDEO)

12 Mar 2024 518

Maestro SPRL organizează licitație publică pentru următoarele bunuri din patrimoniul Romeco International Service Company SRL

05 Mar 2024 301

Reacție după moartea lui Navalnîi Preşedintele SUA, Joe Biden, ia în calcul noi sancțiuni impuse Rusiei

19 Feb 2024 898

Polaris M Holding angajează controlori calitate

06 Feb 2024 489

Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

01 Feb 2024 1213

Autobuzele CT BUS vor circula în program de weekend de Ziua Unirii Principatelor Române

23 Jan 2024 619

Angajări Constanța Școala Gimnazială Nr. 22 „I. C. Brătianu” Constanța angajează administrator patrimoniu și informatician. Detalii

12 Jan 2024 1370

Zeci de mii de bucureșteni rămân în frig în urma unei avarii majore la Magistrala Grivița. Anunțul Ministerului Energiei

09 Jan 2024 588

Prahova Incident la Botezul Cailor, la Pietroşani; un tânăr a fost rănit

06 Jan 2024 1543

IPJ BuzăuAu fost demarate cercetări în cazul a 110 infracţiuni

03 Jan 2024 455

Aproximativ 23.800 de angajați MAI vor fi la datorie la nivelul întregii țări în ultima zi din 2023

31 Dec 2023 629

În 2024, românii se vor bucura de trei zile libere suplimentare!

31 Dec 2023 892

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța Mihai Lupu, prezent la inaugurarea "Ansamblului Modular Spitalizare de zi"

18 Dec 2023 815

Știri Constanța Spitalul Clinic de Pneumofiziologie inaugurează "Ansamblul Modular Spitalizare de zi"

18 Dec 2023 1131