Întrevederea ministrului afacerilor externe Titus Corlăţean cu omologul egiptean Kamel Amr

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 6 iunie 2013, o întrevedere cu omologul egiptean, Kamel Amr, cu ocazia vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Arabă Egipt.
Discuţiile dintre cei doi demnitari au constituit prilejul unui bilanţ al relaţiilor de cooperare dintre cele două ţări, în vederea examinării celor mai eficiente modalităţi pentru amplificarea acestora în toate domeniile.
Ministrul român a exprimat interesul pentru amplificarea dialogului politic bilateral, la nivel înalt, guvernamental şi parlamentar şi a adresat omologului egiptean invitaţia de a efectua o vizită oficială în ţara noastră.
Cei doi demnitari au subliniat importanţa ministerelor afacerilor externe în coordonarea ansamblului relaţiilor de cooperare şi au convenit activarea mecanismului de consultări la acest nivel.
Şeful diplomaţiei române a reiterat disponibilitatea ţării noastre de a contribui în continuare la procesul de democratizare, construcţie şi reconstrucţie instituţională din Egipt, în funcţie de nevoile şi solicitările concrete ale autorităţilor egiptene.
Cele două părţi au salutat progresele înregistrate în ultima perioadă în domeniul cooperării economice şi al schimburilor comerciale, care aproape s-au dublat între 2010 şi 2012, atingând anul trecut valoarea de 537,59 milioane dolari. Demnitarii român şi egiptean au exprimat interesul pentru diversificarea în continuare a schimburilor comerciale bilaterale, inclusiv prin realizarea unor parteneriate sectoriale în diverse domenii, precum transporturi şi infrastructură de transport. A fost evocat rolul pe care îl poate avea în acest sens parteneriatul între oraşele port înfrăţite Constanţa şi Alexandria. Miniştrii au convenit reactivarea Comitetului mixt de cooperare, prin organizarea unei noi reuniuni în viitorul apropiat, la Bucureşti, şi lansarea unei Camere de Comerţ România-Egipt până la sfârşitul acestui an.
Şefii diplomaţiei din cele două state au convenit impulsionarea cooperării în domeniile apărării, afacerilor interne, culturii şi al sănătăţii, cu referiri speciale la iniţierea unei colaborări prin acordarea de asistenţă pe baza expertizei româneşti în sistemul medical de urgenţă SMURD. De asemenea, pornind de la tradiţia pregătirii tinerilor egipteni în instituţii de învăţământ româneşti, miniştrii au susţinut dezvoltarea cooperării inter-universitare şi continuarea prezenţei bursierilor egipteni în universităţile româneşti.
Miniştrii au evaluat stadiul acordurilor bilaterale, convenindu-se accelerarea negocierilor pentru documentele încă nefinalizate şi semnarea acestora  cu ocazia unei viitoare vizite de nivel.
Cei doi demnitari au avut un schimb de opinii cu privire la evoluţiile regionale, cu accent pe criza siriană şi procesul de pace din Orientul Mijlociu şi au analizat modalităţile de întărire a cooperării la nivel multilateral.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Accident rutier pe bulevardul Tomis în apropierea Muzeului de Artă. Un autoturism, implicat (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Mar 2024 1735

Horoscop pentru marți, 19 martie 2024. O zi minunată pentru a stabili călătorii profesionale pentru unii nativi

19 Mar 2024 603

Grupul de spitale MEMORIAL din Turcia deschide birou de reprezentanță la Constanța

18 Mar 2024 546

UPDATE. Județul Constanța Accident rutier pe DN2A între localitățile Stupina și Crucea. O persoană a decedat(GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 3846

Știri Constanța azi O mașină s-a răsturnat la Cumpăna! (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 1488

UPDATE. Pompierii intervin în cartierul Faleză Nord din Constanța! Arde un apartament (FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 1730

Un doc s-a scufundat în Portul Constanța (FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 1383

UPDATE Percheziții DNA la Primăria Capitalei!

15 Mar 2024 468

Florin Salam, reținut pentru 24 de ore pentru înșelăciune. Detalii din anchetă (VIDEO)

14 Mar 2024 877

UPDATE Accident rutier în localitatea Nicolae Bălcescu, județul Constanța

12 Mar 2024 1100

Horoscop pentru luni, 11 martie 2024. Dorința de comunicare este mare pentru una dintre zodii

11 Mar 2024 585

Editorial Pentru o minte bogată și o inimă deschisă. Importanța delectării în lectură

10 Mar 2024 621

Știri Constanța azi UPDATE. Accident rutier în Medgidia! Două autoturisme implicate

01 Mar 2024 882

UPDATE Accident rutier în localitatea Cumpăna, județul Constanța. O persoană, rănită

29 Feb 2024 732

Știri Constanța Accident rutier în zona la Hanul Piraților!

29 Feb 2024 848