Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 14 ianuarie 2014, o întrevedere cu Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote, în contextul preluării de către aceasta a funcţiei la 1 ianuarie 2014. Discuţiile au vizat teme prioritare ale României în raport cu agenda europeană din perioada următoare, precum: libera circulaţie a forţei de muncă, politica energetică şi schimbările climatice, Mecanismul de Cooperare şi Verificare, extinderea UE, Parteneriatul Estic.

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a adresat felicitări doamnei Angela Filote pentru preluarea funcţiei de şef al Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi a exprimat deschiderea pentru o cooperare directă, deschisă şi substanţială cu Reprezentanţa Comisiei Europene pe dosare de interes comun.
Cei doi oficiali au convenit asupra menţinerii unui dialog constant în raport cu evoluţiile în plan european, având în vedere în mod deosebit necesitatea unei foarte bune comunicări pe teme europene în perioada următoare, în contextul alegerilor europene care vor avea loc în luna mai 2014. Au fost evidenţiate oportunităţile de colaborare, în perspectiva organizării de către Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti a unei serii de conferinţe cu tema “Perspective Europene”.

Cu referire la acest aspect, ministrul Titus Corlăţean a apreciat importanţa organizării de evenimente care pot contribui semnificativ la diseminarea în rândul opiniei publice a beneficiilor aderării pentru România. A amintit, în context, că Ministerul Afacerilor Externe, prin Centrul Infoeuropa, poate contribui, de asemenea, la activitatea de informare publică privind temele europene.
Cu referire la dosarele europene de actualitate, ministrul Titus Corlăţean a arătat că libera circulaţie a forţei de muncă rămâne în continuare un subiect în atenţie, fiind importantă asigurarea respectării de către toate statele membre UE a acestui principiu fundamental, consfinţit prin Tratatele Uniunii. Totodată, Titus Corlăţean a subliniat că promovarea extinderii UE va rămâne o prioritate. 

România va continua să pledeze pentru menţinerea dinamicii procesului de extindere, inclusiv în capacitatea sa de Preşedinţie-în-Exerciţiu a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est.
În ceea ce priveşte Parteneriatul Estic, ministrul afacerilor externe a reiterat importanţa liberalizării regimului de vize cu Republica Moldova şi a semnării Acordului de Asociere şi a Acordului Comprehensiv de Comerţ Liber UE-Republica Moldova, cât mai curând posibil în 2014. În context, a arătat că sprijinul Comisiei Europene este în continuare foarte important în realizarea unor proiecte concrete în relaţia cu Republica Moldova, în special în ceea ce priveşte interconectările din domeniul energiei.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța azi UPDATE. Accident rutier cu victime pe varianta Ovidiu! (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 1839

Mihai Lupu, despre candidatura la Consiliul Județean Constanța- „Cu siguranță voi candida!“ (VIDEO)

27 Mar 2024 1294

Complexul de creștere a porcilor Crinsuin din comuna Pecineaga, județul Constanța, scos la licitație. Bunul, evaluat la peste 3 milioane de euro

26 Mar 2024 574

Convocator pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor Societății Societății pentru data de 23 Aprilie 2024

22 Mar 2024 400

Precizări ale Primăriei Constanța referitor la imobilul în pericol de prăbușire din Palazu Mare

19 Mar 2024 662

Angajații ARSVOM rămân în continuare fără sporurile pentru condiții grele de muncă. Magistrații din Constanța au cerut un raport de expertiză

18 Mar 2024 590

Iulia Iurea, candidat la primăria Valu lui Traian - „Sper să avem în continuare cetățenii alături de noi“

15 Mar 2024 1008

Județul Tulcea Sportivii de performanță, susținuți financiar mai degrabă de familii

13 Mar 2024 500

Iată ce lucruri îi motivează cel mai mult pe angajați și îi fac să rămână pe termen lung într-o companie!

08 Mar 2024 361

Administrația Fondului Imobiliar SRL scoate la închiriere spații comerciale. Când vor fi deschise ofertele?

06 Mar 2024 764

Fost vice al Curții de Apel Constanța Eleni Cristina Marcu, propusă șef în continuare în Curtea Supremă

04 Mar 2024 502

MAEComunicat de presă comun al Ministerului Afacerilor Externe al României și Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone, cu ocazia celebrării „Zilei Solidarității Româno-Polone”

04 Mar 2024 295

Vremea în Dobrogea la început de săptămână. Temperaturi la malul mării

03 Mar 2024 569

Clarificare referitoare la comunicarea mediatică a Patriarhiei Române cu privire la sancțiunea cu dojană sinodală scrisă a Arhiepiscopului Tomisului

01 Mar 2024 544

Unde slujește ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 1-5 martie 2024

29 Feb 2024 883