Întrevederea ministrului delegat pentru românii de pretutindeni Cristian David, cu Înaltul Reprezentant ONU pentru Alianţa Civilizaţiilor, E.S. Nassir Abdulaziz Al-Nasser

La invitaţia ministrului delegat pentru românii de pretutindeni Cristian David, Înaltul Reprezentant ONU pentru Alianţa Civilizaţiilor, E.S. Nassir Abdulaziz Al-Nasser, efectuează o vizită în România în perioada 14-16 octombrie 2013
În acest context cei doi oficiali au avut astăzi, 15 octombrie 2013, o întâlnire bilaterală în cadrul căreia au fost discutate opţiuni de implementare a principiilor de cooperare globală pentru dialog inter-cultural, ca pârghie de a conecta societăţi şi comunităţi.
În cadrul întrevederii, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a opinat că vizita oficialului ONU va contribui esenţial la consolidarea profilului de lider regional al României în eforturile de promovare a principiilor specifice Alianţei Civilizaţiilor din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

În acest sens, oficialul român a pus în discuţie identificarea unor modalităţi de intensificare a cooperării UNAoC cu structurile regionale şi sub-regionale.
Ministrul român a mai apreciat că România ar putea folosi calitatea de Preşedinţie-în-Exerciţiu a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) pentru facilitarea unei cooperări structurate pe aceste dimensiuni. Astfel, Alianţa Civilizaţiilor  va putea funcţiona ca platformă de acţiune în promovarea bunei integrări şi a dialogului intercultural şi inter-religios în plan regional.
România a fost şi este la intersecţia mai multor religii, mai multor culturi şi imperii. Suntem o societate multiculturală  şi putem împărtăşi experienţa noastră şi celorlalte state din regiune. Putem fi un bun exemplu despre ceea ce înseamnă toleranţă şi respect. Trebuie să fim conştienţi că la baza multor conflicte existente şi a intoleranţei se află carenţele economice. În toate întâlnirile pe care le-am avut recent am susţinut că trebuie să existe o corelare şi cu fenomenul migraţiei. Trebuie reduse discrepanţele dintre ţările de destinaţie şi cele de origine, dintre cele dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare ”, a afirmat în cadrul întrevederii ministrul delegat Cristian David.
Demnitarul român a subliniat că problemele pe care întrepătrunderea civilizaţiilor le generează nu sunt doar de natură teoretică ci, într-o măsură mult mai mare, practică:, sunt probleme ale societăţii şi economiei.

La rândul său, în cadrul întrevederii, Înaltul Reprezentant ONU pentru Alianţa Civilizaţiilor, E.S. Nassir Abdulaziz Al-Nasser, a afirmat: “Indivizii care aduc cu ei civilizaţii diferite vin în căutarea unor oportunităţi oferite de spaţiul social şi economic. Astfel, problemele de natură culturală nu trebuie niciodată privite ca aparţinând unei sfere etanş, izolate de celelalte. Acestea trebuie puse în legătură cu probleme demografice, cu probleme ce ţin de piaţa de muncă şi dezvoltarea sectoarelor diferite ale economiei, de lipsa de personal într-un anumit domeniu al serviciilor publice, de integrarea socială, de raportul stabilit între stat şi cetăţean.
Înaltul Reprezentant ONU pentru Alianţa Civilizaţiilor, E.S. Nassir Abdulaziz Al-Nasser a precizat că România este un model unic pentru alte ţări, un model de succes în ce priveşte toleranţa şi multiculturalismului.
Discuţiile dintre cei doi înalţi oficiali s-au concentrat şi asupra respectării drepturilor minorităţilor, rolul tinerilor şi al mass-media, ca instrumente de schimbare şi de susţinere a eforturilor de modernizare a societăţii, rolul femeilor în societate, toleranţa şi dialogul intercultural şi inter-religios.
 
Informaţii suplimentare:
Alianţa Civilizaţiilor (UNAoC) este o iniţiativă lansată în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, la 14 iulie 2005, în scopul mobilizării unei acţiuni politice la nivel global pentru facilitarea dialogului şi promovarea înţelegerii şi reconcilierii între culturi şi religii - cu referire specială la cele islamice şi occidentale -, inclusiv prin susţinerea de proiecte în domeniile educaţie, tineret, migraţie şi media.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3642

Misiune de salvare desfășurată de echipajul Navei „Sar Artemis”. Un marinar a avut nevoie de ajutor (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 552

UPDATE Accident rutier pe strada Tulcei din localitatea Lumina, județul Constanța

11 Apr 2024 944

UPDATE Mai multe persoane rănite într-un accident în lanț la ieșire din localitatea Ovidiu, județul Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 2557

LIVE VIDEO. Știri Constanța Incendiu la Hotel Parc din Mamaia. Intervin pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 3539

Sancțiuni aplicate de jandarmii tulceni la sfârșit de săptămână

08 Apr 2024 407

Accident rutier pe bulevardul 1 Mai din Constanța, în zona Gării CFR (GALERIE FOTO)

06 Apr 2024 1052

Oficial de la MApN despre detonarea din Poligonul Capul Midia!

05 Apr 2024 953

A fost condamnată în primă instanță Mirabela Călin, fost secretar al municipiului Constanța, vrea să anuleze dispoziția primarului Chițac prin care a fost concediată!

04 Apr 2024 635

UPDATE Caz șocant la Constanța! Adolescent de 17 ani decedat după ce a căzut de la etajul unei clădiri în construcție. Minorul fusese dat dispărut (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 3404

UPDATE Autocamion încărcat cu piatră răsturnat în județul Constanța, O victimă, încarcerată (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 1131

Horoscop pentru joi, 04 aprilie 2024. Este o zi animată la serviciu pentru una dintre zodii

04 Apr 2024 821

Autobuz plin cu elevi, cuprins de flăcări în Moldova Nouă! (FOTO)

02 Apr 2024 782

Motociclist implicat într-un accident rutier la intrare în Constanța dinspre Lazu (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Apr 2024 1584

Accident rutier în Constanța la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân cu Nicolae Iorga (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Apr 2024 1188