M.A.E - Consultările secretarului de stat Traian Hristea cu vice-ministrul afacerilor externe al Statului Kuweit, Mansour Ayyad Sh. A. Al-Otaibi

9 martie 2023
 
Comunicat de presă
Consultările secretarului de stat Traian Hristea cu vice-ministrul afacerilor externe al Statului Kuweit, Mansour Ayyad Sh. A. Al-Otaibi
 
Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Traian Hristea a co-prezidat miercuri, 8 martie 2023, în Kuweit, cea de-a cincea sesiune de consultări politico-diplomatice româno-kuweitiene, pe linia Ministerelor Afacerilor Externe, împreună cu vice-ministrul afacerilor externe al Statului Kuweit, Mansour Ayyad Sh. A. Al-Otaibi.
Cu această ocazie, cei doi oficiali au exprimat satisfacția față de continuitatea și soliditatea dialogului politic bilateral, o dovadă în plus a calității relațiilor bilaterale, precum și speranța comună cu privire la amplificarea, în viitorul apropiat, a contactelor bilaterale atât la nivel guvernamental, cât și de afaceri.
În contextul în care, în acest an, cele două state sărbătoresc 60 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale, secretarul de stat Traian Hristea a evidențiat importanța consolidării cooperării sectoriale și pe palierele economic și comercial, inclusiv prin revitalizarea Comisiei mixte economice, în cursul acestui an. Vice-ministrul Mansour Ayyad Sh. Al-Otaibi a subliniat, la rândul său, importanța intensificării cooperării în domeniile considerate prioritare, respectiv energie, agricultură, educație și turism. Cu privire la acest ultim sector, a opinat că numărul turiștilor în ambele state ar cunoaște o creștere semnificativă dacă s-ar deschide o linie aeriană directă între București și Kuweit-City. 
Secretarul de stat român a propus reluarea, de o manieră aprofundată, inclusiv în cadrul unei vizite la București, a dialogului bilateral privind intensificarea mobilității  academice între universități românești și kuweitiene.
De asemenea, cei doi interlocutori au exprimat apreciere cu privire la buna cooperare în cadrul multilateral, inclusiv în ceea ce privește stabilirea de înțelegeri de sprijin reciproc pentru susținerea candidaturilor naționale de interes.
Înalții oficiali au discutat despre ultimele evoluții ale războiului din Ucraina și impactul său global, atât din perspectiva economică și umanitară, cât și din perspectiva dreptului internațional, subliniind angajamentul comun de a sprijini ordinea internațională bazată pe reguli. În acest context, secretarul de stat Traian Hristea a salutat poziția principială a Statului Kuweit față de conflictul din Ucraina.
Convorbirea a oferit, totodată, un prilej propice pentru realizarea unui schimb de opinii privind evoluțiile recente din regiunile Orientului Mijlociu, Balcanilor și Caucazului.
În marja consultărilor, secretarul de stat Traian Hristea a mai avut o serie de întâlniri la Autoritatea Kuweitiană de Investiții, precum și la Kuwait Airways, în urma discuțiilor reieșind o serie de oportunități de colaborare pe viitor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.