MAE își exprimă îngrijorarea cu privire la anunțul Republicii Coreene privind testarea unei bombe cu hidrogen

Ministerul Afacerilor Externe își exprimă îngrijorarea cu privire la anunțul Republicii Populare Democrate Coreene de la 6 ianuarie 2015, conform căruia a testat o bombă cu hidrogen. Dacă se confirmă, așa cum a subliniat și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, testul nuclear efectuat de autorităţile nord-coreene încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi reprezintă o provocare la adresa păcii şi securităţii în regiune. 
 
România, în calitate de președinte al Comisiei Pregătitoare a Organizației privind interzicerea totală a testelor nucleare, va continua să monitorizeze cu atenție evoluțiile privind dosarul nuclear nord-coreean și implicațiile sale în plan regional și global.
 
Elemente de background
 
Dacă se confirmă, testul efectuat de Republica Populară Democrată Coreeană se adaugă celorlalte trei teste nucleare derulate în 2006, 2009 și 2013.
 
România a fost aleasă în funcția de președinte al Comisiei Pregătitoare a Organizației Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare (CTBTO), prin consens, în cadrul celei de a 45-a sesiuni a Comisiei Pregătitoare a CTBTO, care a avut loc la Viena, în perioada 16-17 noiembrie 2015. Funcția este exercitată de reprezentantul permanent al României la Viena, ambasadorul Cristian Istrate, începând cu 2016, anul în care se aniversează 20 de ani de la adoptarea Tratatului şi înființarea Comisiei.
 
Comisia Pregătitoare a CTBT reunește reprezentanți diplomatici ai celor 183 de state semnatare ale Tratatului şi reprezintă forul politic decizional al CTBTO vizând promovarea semnării şi ratificării Tratatului pentru a permite intrarea sa în vigoare. De asemenea, Comisia Pregătitoare sprijină construirea şi finalizarea regimului de verificare al CTBT, care monitorizează respectarea interzicerii totale a experienţelor nucleare.
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce a declarat MAE despre testul nuclear efectuat de Coreea de Nord

03 Sep 2017 2131

Stiripesurse.ro Cutremur provocat. Coreea de Nord anunță că a testat cu succes o bombă cu hidrogen

06 Jan 2016 2410