MAE Participarea ministrului Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară comună a miniștrilor afacerilor externe și miniștrilor apărării din statele membre NATO

  • Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat astăzi, 14 aprilie 2021, alături de ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, la reuniunea extraordinară comună a miniștrilor afacerilor externe și miniștrilor apărării din statele membre NATO, organizată în format videoconferință.

Reuniunea a avut loc în contextul încheierii analizei noii Administrații americane cu privire la viitorul prezenței militare a SUA și aliate în Afganistan și conturării unor decizii referitoare la acest subiect, precum și al evoluțiilor îngrijorătoare de securitate din Vecinătatea Estică.

Partea română a apreciat maniera de raportare a SUA la ansamblul dosarului afgan, atât din perspectiva dialogului și coordonării cu Aliații, cât și în ceea ce privește negocierile de pace intra-afgane.

Totodată, a evidențiat angajamentul de lungă durată, de până în prezent, al României pentru stabilitatea și securitatea Afganistanului și a subliniat necesitatea luării în considerare a intereselor de securitate ale Aliaților și ale Afganistanului, precum și importanța menținerii solidarității și unității NATO.

Pe acest fond, urmare discuțiilor aliate, miniștrii afacerilor externe și ai apărării aliați au adoptat o Declarație comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care au decis încheierea Misiunii Resolute Support și retragerea forțelor aliate începând cu 1 mai 2021.

În contextul discuțiilor, a fost abordată și situația de securitate recent creată în Vecinătatea Estică. Miniștrii de externe și ai apărării din statele membre NATO au exprimat îngrijorarea privind evoluțiile recente și creșterea semnificativă a prezenței trupelor militare ruse în Crimeea ilegal ocupată și la frontiera de est a Ucrainei.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a evidențiat poziția principială a României privind susținerea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei. Totodată, a exprimat preocuparea României pentru desfășurarea de trupe și echipamente ale Rusiei în Crimeea, la frontiera estică a Ucrainei și, în general, în Marea Neagră.



De asemenea, a subliniat necesitatea evaluării atente de către Alianță a situației de securitate și, mai ales, a implicațiilor acesteia asupra securității euro-atlantice, precum și a continuării măsurilor de asigurare a descurajarii și apărarii în regiunea Mării Negre.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se dizolvă Ammos Wave SRL, firma unde asociat era și consulul onorific al Greciei la Constanța

28 Mar 2024 679

Fostul ministru MAE, Bogdan Aurescu ales în funcția de judecător al Curții Internaționale de Justiție

09 Nov 2023 844

MAEMAE salută adoptarea primelor listări de persoane sancționate în baza regimului de sancțiuni al UE

30 May 2023 772

Ministrul afacerilor externe, mesaj cu prilejul marcării Zilei Românilor de Pretutindeni

28 May 2023 819

Fostul militar din Constanța, aflat în custodia autorităților din Libia, eliberat. Anunțul MAE

26 May 2023 1089

MAE Informare de presă

25 May 2023 655

MAEDin Agenda de lucru a MAE de miercuri, 24 mai 2023, vă semnalăm

24 May 2023 619

Ministrul Aurescu a înmânat Ordinul Național „Serviciul Credincios” lui David Muniz, fost însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei SUA la București

19 May 2023 1055

Primirea de către ministrul afacerilor externe a Grupului ambasadorilor și șefilor de misiune africani acreditați la București

19 May 2023 865

Studentă a Universității Ovidius, premiată în cadrul concursului „Tineri ambasadori ai României”, organizat de MAE

11 May 2023 1129

Ministrul Bogdan Aurescu „Sărbătorim astăzi Ziua Europei, un prilej pentru a reflecta la beneficiile proiectului european“

09 May 2023 809

MAE Continuă evacuările din Sudan și activitatea task force-ului interinstituțional convocat de ministrul afacerilor externe

03 May 2023 904

MAE salută obținerea de către România a funcției de director al Centrului pentru Cooperare în domeniul Securităţii (RACVIAC)

26 Apr 2023 1048

MAE, precizări despre românii evacuați din Sudan în contextul situației de securitate foarte dificile

24 Apr 2023 950

Fost militar din Constanţa, aflat în custodia autorităţilor din Libia. Anunţul MAE

15 Apr 2023 1258