MAEVizita secretarului de stat Iulian Fota în Asia Centrală și participarea la Forumul Economic UE-Asia Centrală

23 mai 2023
 
Comunicat de presă
Vizita secretarului de stat Iulian Fota în Asia Centrală și participarea la Forumul Economic UE-Asia Centrală
 
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a participat, în perioada 18-19 mai 2023, la cea de-a doua ediție a Forumului Economic UE-Asia Centrală, desfășurat la Almatî (Republica Kazahstan). Aflat la cea de-a doua ediție, Forumul a oferit o platformă utilă de dialog intra- și inter-regional, cu participarea oficialilor din Uniunea Europeană și din cele cinci țări central-asiatice, precum și a reprezentanților mediului de afaceri. Cu prilejul Forumului Economic, a fost reafirmată voința UE și a celor cinci state central-asiatice (Republica Kazahstan, Republica Kârgâză, Republica Tadjikistan, Turkmenistan și Republica Uzbekistan) de a construi un mediu atractiv de afaceri și de a întări cooperarea în domeniile conectivității, transporturilor, tranziției verzi și digitalizării.
Secretarul de stat Iulian Fota a avut o intervenție în cadrul panelului „Enhancing Trade and Transport Connectivity between the EU and Central Asia”, în care a prezentat perspectiva și eforturile României privind dezvoltarea conectivității și a coridoarelor de transport între UE și regiunea Asiei Centrale.
În marja vizitei, secretarul de stat pentru afaceri strategice a avut o întrevedere cu vice-ministrul de externe al Republicii Kazahstan, Roman Vassilenko. Au fost trecute în revistă stadiul dialogului politico-diplomatic bilateral și perspectivele dezvoltării acestuia, în baza Planului comun de acțiune pentru perioada 2023-2025 între Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Kazahstan. De asemenea, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii privind evoluțiile situației de securitate din regiunea Mării Negre. Părțile au subliniat angajamentul pentru identificarea și punerea în valoare a oportunităților de cooperare în scopul diversificării relațiilor economice și comerciale dintre România și Republica Kazahstan. Oficialul român a evidențiat beneficiile creșterii conectivității cu regiunea Asiei Centrale, pentru stimularea comerțului cu mărfuri și cooperarea sustenabilă în domeniul energiei, subliniind importanța geo-economică a regiunii Mării Negre.
Ulterior, la 20 mai 2023, secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a avut, la Bișkek (Republica Kârgâză), o rundă de consultări cu vice-ministrul de externe al Republicii Kârgâze, Aibek Moldogaziev, având ca obiectiv relansarea dialogului politico-diplomatic bilateral și a cooperării în plan economic, cultural și educațional. Cei doi oficiali au convenit intensificarea eforturilor de stimulare a contactelor la nivelul agenților economici, cu implicarea Camerelor de Comerț din România și Republica Kârgâză. Consultările au reliefat, printre altele, deschiderea părților de a valorifica oportunitățile de colaborare în domeniile educației, culturii și turismului, în vederea intensificării contactelor interumane și a diversificării interacțiunilor destinate cunoașterii reciproce.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.