Ministerul Afacerilor Externe Aniversarea a 100 de ani de relații diplomatice între România și Republica Letonia

  • Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 26 februarie 2021, a 100 de ani de la recunoaşterea de jure de către România a independenţei Republicii Letonia și, implicit, stabilirea relațiilor bilaterale.

La acest moment aniversar, România şi Republica Letonia, state membre ale Uniunii Europene şi NATO, se bucură de relaţii bilaterale excelente, bazate pe valori comune, experiențe istorice similare şi viziuni convergente de politică externă.

Relaţiile româno-letone sunt caracterizate, în mod tradițional, de un dialog politic dinamic, ce reflectă continuitatea, solidaritatea şi dorinţa celor două părţi de a-și consolida cooperarea în multiple domenii de interes reciproc.

Dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două state rămâne un subiect prioritar în cadrul mai larg al relațiilor bilaterale, în special în contextul eforturilor la nivel european de redresare după criza sanitară și economică provocată de pandemia de COVID-19 și de revenire la o creștere sustenabilă.

Schimburile comerciale bilaterale dintre cele două state contribuie semnificativ în acest sens, nivelul acestora crescând constant în ultimii ani.

La nivel european, România şi Republica Letonia cooperează strâns și au abordări convergente pe multiple dosare, având ca obiectiv comun consolidarea proiectului european, în spiritul solidarităţii, coeziunii şi convergenţei. România şi Republica Letonia împărtășesc aceeași viziune privind asigurarea securităţii pe Flancul Estic al NATO şi sunt implicate activ în consolidarea securităţii regionale, inclusiv prin îndeplinirea angajamentului alocării a 2% din PIB pentru apărare şi printr-o strânsă colaborare în cadrul formatului regional București 9. Ambele ţări susţin importanţa unei legături transatlantice puternice, precum şi consolidarea cooperării între NATO şi Uniunea Europeană. 

Implicarea celor două state în sprijinul Iniţiativei celor Trei Mări, format ce dobândeşte o relevanţă tot mai mare, reprezintă o dovadă a conştientizării necesităţii dezvoltării economice a regiunii, inclusiv prin proiecte care au ca obiectiv creşterea conectivităţii și sporirea securității energetice.
Aniversarea centenarului relațiilor bilaterale oferă oportunitatea de a evidenţia, încă o dată, cooperarea excelentă între cele două ţări, care constituie o bază solidă pe care se poate construi, în continuare, în beneficiul popoarelor român şi leton, dar și în spiritul principiilor şi valorilor europene și euroatlantice.  
 
Scurt istoric al relațiilor diplomatice între România și Republica Letonia


Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Străine, a luat decizia recunoașterii Estoniei și Letoniei la 21 februarie 1921, transmițând instrucțiuni reprezentantului României acreditat la Stockholm. La 26 februarie 1921, acesta a notificat oficial ministerele de externe ale Estoniei și Letoniei privind decizia României.

La 27 ianuarie 1922, președintele Adunării Constituante a Letoniei a informat România despre decizia de a acredita un ministru plenipotențiar al Letoniei la București, având rezidenţa la Varșovia, iar la 2 iunie 1922, a fost înființată Legația Republicii Letonia, cu sediul în Polonia.


Primul reprezentant nerezident al României în Estonia și Letonia a fost acreditat la 1 aprilie 1924 (ministru plenipotențiar rezident în Polonia).

După restabilirea independenței statului leton, România a recunoscut oficial Republica Letonia la 26 august 1991, iar relațiile diplomatice dintre cele două state au fost restabilite la 13 septembrie 1991.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE Atenționare de călătorie Menținerea pericolului de răspândire a virusului polio sălbatic și / sau derivat din vaccin

05 Apr 2021 457

Ministerul Afacerilor Externe Atenționare de călătorie Republica Bulgaria – coduri portocaliu și galben de ploaie și ninsoare

03 Apr 2021 522

Atenționare de călătorie Republica Elenă - precipitații și vânt puternic

31 Mar 2021 668

MAE Atenționare de călătorie Republica Bulgaria – cod galben de ploi și ninsoare

21 Mar 2021 980

MAE Mesajul ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ocazia marcării Zilei Internaționale a Francofoniei

20 Mar 2021 1028

Ministerul Afacerilor Externe Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea ministerială a Coaliției Internaționale pentru Sahel

19 Mar 2021 1151

Iohannis a semnat decretele Lege promulgată. Activitatea consulară, evaluată inclusiv pe baza sugestiilor primite din partea cetăţenilor

18 Mar 2021 570

Ministerul Afacerilor Externe Atenționare de călătorie. Republica Bulgaria – cod galben de ploi și ninsoare

17 Mar 2021 896

Ministerul Afacerilor Externe Întrevederea secretarului de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Cornel Feruță cu reprezentanți ai structurilor de conducere ale Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări

16 Mar 2021 572

Ministerul Afacerilor Externe Atenționare de călătorie Regatul Norvegiei - cod portocaliu de ninsoare

11 Mar 2021 639

Ministerul Afacerilor Externe Atenționare de călătorie. Republica Bulgaria – Cod galben de ploi și ninsori

10 Mar 2021 534

MAE Precizări privind modificarea condițiilor de intrare pe teritoriul Republicii Moldova în contextul pandemiei de COVID-19

06 Mar 2021 797

MAE salută aniversarea a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu Bosnia și Herțegovina

01 Mar 2021 486

Ministerul Afacerilor Externe Agenda de lucru de vineri, 26 februarie 2021

26 Feb 2021 460

MAE. Consultările politice ale secretarului de stat Cornel Feruță cu Stanislav Raščan

25 Feb 2021 271