Ministerul Afacerilor Externe Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea ministerială a Coaliției Internaționale pentru Sahel

  • Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a prezentat intervenția din partea României la reuniunea ministerială a Coaliției Internaționale pentru Sahel, care s-a desfășurat vineri, 19 martie 2021, în format videoconferință.

Evenimentul, care a reunit instituțiile europene și statele membre ale Uniunii Europene, statele din Sahel (Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania, Niger), Uniunea Africană, Organizația Națiunilor Unite și alți parteneri statali sau instituționali, a vizat coordonarea eforturilor comunității internaționale în privința stabilizării și consolidării capacității statale în țările saheliene.

Ministrul român a reiterat, cu acest prilej, sprijinul față de toți cei patru piloni ai Coaliției Internaționale pentru Sahel - lupta împotriva terorismului, întărirea capacității forțelor militare naționale, sprijinirea revenirii instituțiilor și autorităților statale în regiunile izolate și oferirea de asistență pentru dezvoltare.

De asemenea, a menționat importanța coordonării, la nivel internațional, a tuturor eforturilor care vizează asigurarea securității și dezvoltării statelor din regiunea Sahelului. În acest context, a evocat contribuția României la Misiunea de Stabilizare Integrată Multidimensională a ONU în Mali (MINUSMA), prin contingentul român format din 120 de soldați și patru elicoptere militare, care a desfășurat acțiuni de înaltă specializare, în perioada octombrie 2019 – octombrie 2020.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat participarea specialiștilor români și în cadrul misiunilor UE de instruire militară și civilă din regiune. Cu acest prilej, șeful diplomației române a salutat operaționalizarea Takuba Task Force, exprimând apreciere pentru această inițiativă pe plan militar în Sahel, România urmărind cu interes evoluțiile în acest sens.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat accentul pus de România pe importanța dezvoltării capacității instituționale în regiune și pe componenta educațională, aspect reliefat și în relația cu statele din Sahel. Astfel, a amintit bursele doctorale acordate studenților din statele saheliene, organizarea de cursuri de perfecționare pentru experții din Sahel în domeniul reconstrucției și stabilizării post-conflict și contribuția financiară a României la UNICEF, în sprijinul susținerii de proiecte educaționale în Sahel.

În final, șeful diplomației române a evidențiat rolul important exercitat de către toți actorii internaționali prezenți în regiunea Sahelului, reconfirmând angajamentul României față de obiectivele comune ale Uniunii Europene, Coaliției Internaționale pentru Sahel și grupului G5 Sahel în privința securității și dezvoltării acestei regiuni.


Intervenția ministrului Bogdan Aurescu, în format video, poate fi urmărită aici: http://www.mae.ro/node/55135.

Informaţii suplimentare

Coaliția Internațională pentru Sahel a fost lansată la Summitul de la Pau (13 ianuarie 2020), care a reunit șefii de stat ai statelor G5 și Franței, în prezența Secretarului General al ONU, Președintelui Consiliului European, Înaltului Reprezentant al UE, Președintelui Comisiei Uniunii Africane și Secretarului General al OIF.

Ulterior, la 28 aprilie 2020, cu prilejul reuniunii UE-G5 Sahel, a fost consemnată formarea acestei coaliții, cu patru piloni principali de acțiune: lupta împotriva terorismului, întărirea capacității armatelor naționale, revenirea autorității statului în regiunile izolate și asistența pentru dezvoltare.

Coaliția nu înlocuiește alte structuri deja existente, ci vizează coordonarea și eficientizarea tuturor activităților curente și viitoare ale actorilor internaționali în Sahel.


Grupul G5 Sahel (Mauritania, Mali, Burkina Faso, Ciad și Niger) a fost format pentru a răspunde provocărilor majore de securitate din aceste țări, care sunt cauzate, în principal, de grupările teroriste care acționează în spațiul sahelian.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se dizolvă Ammos Wave SRL, firma unde asociat era și consulul onorific al Greciei la Constanța

28 Mar 2024 678

Fostul ministru MAE, Bogdan Aurescu ales în funcția de judecător al Curții Internaționale de Justiție

09 Nov 2023 843

MAEMAE salută adoptarea primelor listări de persoane sancționate în baza regimului de sancțiuni al UE

30 May 2023 772

Ministrul afacerilor externe, mesaj cu prilejul marcării Zilei Românilor de Pretutindeni

28 May 2023 819

Fostul militar din Constanța, aflat în custodia autorităților din Libia, eliberat. Anunțul MAE

26 May 2023 1088

MAE Informare de presă

25 May 2023 655

MAEDin Agenda de lucru a MAE de miercuri, 24 mai 2023, vă semnalăm

24 May 2023 619

Ministrul Aurescu a înmânat Ordinul Național „Serviciul Credincios” lui David Muniz, fost însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei SUA la București

19 May 2023 1053

Primirea de către ministrul afacerilor externe a Grupului ambasadorilor și șefilor de misiune africani acreditați la București

19 May 2023 863

Studentă a Universității Ovidius, premiată în cadrul concursului „Tineri ambasadori ai României”, organizat de MAE

11 May 2023 1126

Ministrul Bogdan Aurescu „Sărbătorim astăzi Ziua Europei, un prilej pentru a reflecta la beneficiile proiectului european“

09 May 2023 806

MAE Continuă evacuările din Sudan și activitatea task force-ului interinstituțional convocat de ministrul afacerilor externe

03 May 2023 903

MAE salută obținerea de către România a funcției de director al Centrului pentru Cooperare în domeniul Securităţii (RACVIAC)

26 Apr 2023 1048

MAE, precizări despre românii evacuați din Sudan în contextul situației de securitate foarte dificile

24 Apr 2023 949

Fost militar din Constanţa, aflat în custodia autorităţilor din Libia. Anunţul MAE

15 Apr 2023 1258