Participarea ministrului Teodor Baconschi la conferinţa TechCamp

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a deschis astăzi, 15 decembrie, conferinţa TechCamp, cu tema "Accesul la tehnologie pentru roma şi alte categorii de populaţie dezavantajate din punct de vedere socio-economic", alături de ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Valerian Vreme, şi de ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein.

Conferinţa are loc pe durata a două zile şi este organizată de Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi Ambasada SUA la Bucureşti, cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" din Bucureşti.

Ministrul Teodor Baconschi a evidenţiat, în intervenţia sa, importanţa tehnologiei informaţiei şi a competenţelor digitale în societatea actuală: „În era globalizării, accesul la Internet şi la alte instrumente de tehnologie a informaţiei reprezintă o condiţie pentru deplina realizare a libertăţii de opinie şi expresie şi, indirect, a unei întregi game de drepturi şi libertăţi fundamentale ...". În ceea ce priveşte impactul lor civic „ ne-am convins de acest lucru recent, când „primăvara arabă" s-a bazat pe faptul că o nouă generaţie oprimată, obligată la şomaj, marginalizată, şi-a proclamat eficient drepturile şi s-a apropiat de un alt program politic folosind reţelele sociale."

Ministrul Baconschi s-a referit în intervenţia sa şi la limitele utilizării noilor tehnologii, la „fractura digitală" dintre cei care au acces la IT şi alţi membri ai societăţii, precum şi la imperativul dezvoltării acestor competenţe digitale: „...subiectul răspândirii noilor tehnologii în comunităţile rome este mai mult decât actual. Pentru că aceste comunităţi de la noi sau din toată Europa suferă de această „fractură digitală", iar realitatea acestei fracturi este un factor suplimentar de discriminare. De aceea salut proiectul pe care îl lansăm astăzi".

La rândul său, ambasadorul SUA la Bucureşti a descris acest proiect ca pe o colaborare a instituţiilor statului cu un grup divers de ONG-uri şi specialişti IT, pentru a contribui la procesul de incluziune socială a diferitelor categorii de populaţie dezavantajate din punct de vedere socio-economic.

Referindu-se la „ingredientele" care pot contribui la eficienţa TechCamp, diplomatul american a menţionat: o creştere semnificativă, mai ales în Bucureşti, a utilizării reţelelor sociale, existenţa unui grup demografic (18-35 de ani) de tineri din România care doresc să participe la astfel de proiecte sociale, respectiv calitatea specialiştilor români în domeniu IT - argumente care creează premizele pentru succesul unui astfel de proiect. La finalul intervenţiei ambasadorul Gitenstein le-a recomandat tuturor reprezentanţilor societăţii civice de a colabora atât online în reţele sociale, cât şi offline, în cadrul unor proiecte concrete.

Referindu-se la finalitatea discuţiilor din cadrul TechCamp ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Valerian Vreme, a apreciat că „dincolo de viziuni strategice, cifre statistice sau proiecte punctuale, la sfârşitul zilei trebuie să avem împăcarea că am modificat ceva la nivelul societăţii."

Internetul şi industria ITC construieşte şi dezvoltă lumi, şi nu este doar o piaţă de trilioane de dolari, este un nou mod de viaţă. De aceea este esenţial să oferim accesul tuturor cetăţenilor, indiferent de etnie, grup social, la acest nou mod de viaţă" a concluzionat ministrul Comunicaţiilor.

Pe durata celor două zile ale conferinţei sunt programate diferite sesiuni de lucru - discuţii şi ateliere de lucru şi de instruire, în timpul cărora participanţii vor avea prilejul să cunoască modalităţile de valorificare ale celor mai recente instrumente de tehnologie a informaţiilor (Internetul, reţelele sociale, sms-urile, surse publice de informaţie, activităţi precum strângerea de fonduri online, utilizarea noilor tehnologii în procesul de incluziune socială, metode actuale de implicare civică/crowdsourcing, instruire IT pentru grupuri dezavantajate, comunităţi online...).

Informaţii suplimentare:

Conferinţele TechCamp fac parte din iniţiativa „Societate Civilă 2.0" a Departamentului de Stat al SUA, menită să conecteze organizaţiile neguvernamentale şi comunitatea informaţională, cu scopul de a creşte capacitatea şi potenţialul de acţiune a societăţii civile.

TechCamp Bucureşti îşi propune să fie un eveniment interactiv, care să aducă laolaltă participanţi reprezentativi din cadrul societăţii civile şi experţi în tehnologia informaţiei - din România şi din afara ţării noastre, în cadrul unor sesiuni de pregătire, în scopul de a valorifica cele mai recente instrumente de tehnologie a informaţiilor.

Pentru mai multe informaţii despre iniţiativa Departamentului de Stat al SUA puteţi vizita pagina http://www.state.gov/documents/organization/150607.pdf


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Publicare de comunicate în presa națională, locală sau regională, plus promovare, cu eAdvertising

12 Dec 2022 1167

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România răspunde la întrebările reporterilor cu privire la vizita lui Pelosi în Taiwan

13 Aug 2022 1209

ISU Prahova Buletin informativ - Măsuri de prevenire pentru perioadele caniculare

22 Jun 2021 1267

ISU Ialomița Comunicat de presă - 15.06.2021

15 Jun 2021 1194

IPJ Iași Buletin de presă - 3.06.2021

03 Jun 2021 1348

ISU Ialomița Comunicat de presă - 28.05.2021

28 May 2021 1493

IPJ GalațiBuletin informativ - 24.05.2021

24 May 2021 1933

IPJ Bistrița Năsăud Buletin de presă - 21.05.2021

21 May 2021 1562

ISU Bihor Buletin de presă - Incendiu la un garaj din Oradea

21 May 2021 1503

IPJ Iași Buletin de presă - Acţiuni desfăşurate de poliţişti pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV 2

20 May 2021 1427

Ministerul Sanatatii Informare cu privire la incendiul care s-a produs în această dimineață la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic

15 Mar 2021 1602

Ministerul Sanatatii Comunicat de presa 19 februarie 2021

19 Feb 2021 1844

„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Cu amărăciune, despre „plămânii bolnavi ai viitoarei metropole a românismului dobrogean”.

01 Sep 2020 3696

Editorial Campania din spatele prezidenţiabililor

19 Oct 2019 3094

Interviu live Punem proiectele pe masă. Priorităţile Consiliului Judeţean Constanţa în 2019!

14 Jan 2019 6155