Participarea secretarului de stat Bogdan Aurescu la Conferinţa Rectorilor Universităţilor Dunărene

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat astăzi, 7 noiembrie 2013, la Conferinţa Rectorilor Universităţilor Dunărene (Danube Rectors’ Conference), dedicată Parteneriatului de Cercetare şi Inovare în regiunea Dunării. Evenimentul a avut loc la Cluj-Napoca şi a fost organizat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.
 
În intervenţia sa, secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat rolul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării de cadru de articulare între obiectivele prioritare de dezvoltare a României – stat iniţiator şi promotor, alături de Austria al Strategiei Dunării – şi obiectivele Strategiei Europa 2020 de creştere inteligentă, durabilă şi inclusivă.
 
În acest context, demnitarul român a arătat că cercetarea şi inovarea reprezintă motorul dezvoltării economice şi sociale a ţărilor care fac parte din Strategia Dunării, un domeniu prioritar de acţiuni comune şi coordonate pentru reducerea decalajelor de dezvoltare economică, atragerea de investiţii şi crearea de locuri de muncă. „Din această perspectivă, eforturile noastre trebuie să se concentreze pe promovarea de proiecte concrete, care răspund nevoilor cetăţenilor şi comunităţilor regiunii Dunării, în cooperare cu statele participante la Strategie, membre şi ne-membre UE. Realizarea acestor proiecte concrete va constitui măsura reală a succesului Strategiei UE pentru Regiunea Dunării”, a menţionat Bogdan Aurescu.
 
Secretarul de stat a mai arătat că cercetarea şi inovarea creează interconexiuni şi sinergii între toate celelalte domenii prioritare ale SUERD: competitivitatea, educaţia, noile tehnologii ale informaţiei, mobilitatea şi relaţiile dintre oameni, gestionarea riscurilor de mediu, protejarea biodiversităţii, transportul intermodal, securitatea energetică. Platforma de clustere şi parteneriate iniţiate de Centrul de Cercetare Comună al Comisiei Europene în cadrul SUERD, la care participă şi numeroase universităţi  şi institute de cercetare româneşti, este un exemplu de susţinere cu argumente reale, ştiinţifice, a adoptării unor decizii politice sau a finanţării unor proiecte la nivel macroregional.
 
Totodată, secretarul de stat Bogdan Aurescu a evidenţiat caracterul hotărâtor al anului 2013 pentru asigurarea succesului Strategiei Dunării, prin integrarea obiectivelor acesteia în proiectele pregătite pentru viitorul cadru financiar multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020.
 
Conexiunile dintre Universităţile dunărene şi ansamblul proiectelor şi politicilor cu relevanţă pentru macro-regiunea dunăreană au fost ilustrate convingător cu prilejul Forumului Anual al Strategiei Dunării, desfăşurat recent la Bucureşti (28-29 octombrie 2013), unde reprezentanţii reţelei Danube Rectors’ Conference  au  participat cu intervenţii şi contribuţii de substanţă şi de mare vizibilitate.
 
Ministerul Afacerilor Externe – care  a organizat, în numele Guvernului României şi în cooperare cu Comisia Europeană, Forumului Strategiei Dunării de la Bucureşti – mizează în continuare pe implicarea activă a reprezentanţilor mediului universitar, în mod special a celor din reţeaua Universităţilor Dunărene, pentru dinamizarea procesului de dezvoltare a regiunii, spre beneficiul tuturor cetăţenilor din acest spaţiu.
 
 Informaţii suplimentare:
 

Conferinţa Rectorilor Danubieni (DRC) reprezintă o reţea a universităţilor din spaţiul dunărean, având ca scop perfecţionarea învăţământului superior în această regiune. DRC se axează, mai ales, pe dezvoltarea universităţilor membre prin stabilirea şi facilitarea contactelor bilaterale şi multilaterale între instituţii. Printre priorităţile DRC se numără: promovarea cooperării şi a dezvoltării unei societăţi deschise şi democratice în această regiune şi în Europa, dar şi acţionarea ca o autoritate ce reprezintă universităţile membre în probleme de interes general, legate de educaţie şi cercetare, prin oferirea de recomandări adecvate guvernelor, organizaţiilor naţionale şi internaţionale, precum şi altor entităţi implicate în politicile universitare.
 
La Conferinţa Rectorilor Danubieni participă Comisarul European pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş, directorul general adjunct al Centrului Comun de Cercetare (JRC), Vladimir Šucha, ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu, reprezentanţi ai autorităţilor centrale, regionale şi locale, precum şi exponenţi de marcă ai comunităţii academice din regiunea Dunării.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea a doua - ziua 9 .17 aprilie 2024. Ne aflăm în plin val de lună în creștere

17 Apr 2024 427

ONRC Județul Constanța, în topul celor mai mari creşteri ale numărului de suspendări de firme înregistrate în primele două luni din 2024

14 Apr 2024 2633

Care sunt tendințele sezonului estival 2024

13 Apr 2024 446

Chiriile cresc de la un an la altul. Care sunt prețurile la început de an 2024, în municipiul Constanța?

02 Apr 2024 1574

Vești bune de la Ministerul Muncii! Mai multe indemnizații, majorate de la 1 martie 2024

05 Mar 2024 2893

O fermă de creștere și abatorizare prepelițe, deținută de Ferma Buna SRL din Constanța, scoasă la licitație. Bunul a fost evaluat la peste 5 miloane de lei (DOCUMENT)

01 Mar 2024 804

#ConstantaEsteBine Valul doi de energie – partea a doua – ziua 7. Următoarele șapte zile cu luna în creștere sunt foarte intense

16 Feb 2024 670

Clasamentul celor mai căutate staţiuni la acest moment arată că Mamaia şi Eforie Nord îşi dispută prima poziţie

06 Feb 2024 630

Licitații Constanța Primăria Medgidia, modificări la contractul cu Bau Stark SRL pentru lucrările de la Spitalul Municipal Medgidia (DOCUMENT)

02 Feb 2024 1533

Debitul Dunării va fi în creştere, săptămâna viitoare! Anunțul hidrologilor

28 Jan 2024 700

Ministrul Învățământului „Între iunie 2023-iunie 2024 avem o creştere a salariilor de peste 50% în medie, în învăţământ“

15 Jan 2024 855

Transportul rutier de mărfuri a crescut cu 1,2%, în primele 9 luni din 2023. Situația transportului maritim

13 Jan 2024 652

Modă Pentru 2024. Culori vii, materiale inovatoare și stiluri neașteptate

07 Jan 2024 1420

Premierul României, Marcel Ciolacu, anunţă o creştere economică de 3,4% pentru 2024; peste 7% din PIB, pentru investiţii (VIDEO)

04 Jan 2024 643

Sondaj de opinie Ce obiective personale îți propui să atingi în noul an?

31 Dec 2023 1004