Participarea secretarului de stat George Ciamba la reuniunea informală a secretarilor de stat pentru afaceri europene şi secretarilor generali din statele membre UE

Secretarul de stat George Ciamba a participat, în perioada 25 – 26 mai 2014, la Roma, la reuniunea informală a secretarilor de stat pentru afaceri europene şi a secretarilor generali din statele membre UE.
Reuniunea a avut loc în perspectiva preluării de către Italia a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE, la 1 iulie 2014. Principalele aspecte abordate au vizat priorităţile Preşedinţiei italiene a Consiliului Uniunii şi funcţionarea Serviciului European de Acţiune Externă (contribuţia statelor membre la o acţiune mai eficientă a SEAE în arhitectura instituţională post-Lisabona, inclusiv politica de co-locare, politica de resurse umane).

Ministrul afacerilor externe, Federica Mogherini a prezentat priorităţile Preşedinţiei italiene a Consiliului, cu accent pe asigurarea unei tranziţii line în stabilirea noii arhitecturi instituţionale, creşterea economică, investiţii şi crearea locurilor de muncă.
În deschiderea discuţiilor, ministrul Mogherini a relevat că Preşedinţia italiană va depune toate eforturile pentru asigurarea stabilităţii şi aşezarea Ucrainei pe drumul reformelor. În contextul încheierii procesului electoral, a salutat evoluţiile pozitive şi confirmarea de către OSCE a derulării corespunzătoare a alegerilor. De asemenea, a arătat că Preşedinţia italiană îşi va concentra eforturile pe susţinerea unor evoluţii pozitive în Vecinătatea Sudică, va manifesta interes pentru cooperarea în regiunea meditaraneană şi pentru Orientul Mijlociu şi a asigurat de complementaritatea abordării Preşedinţiei Italiene în privinţa dimensiunilor estică şi sudică ale Uniunii. A subliniat că migraţia constituie o prioritate de vârf a Preşedinţiei italiene. Totodată, ministrul Mogherini a reliefat importanţa pe care Preşedinţia italiană o va acorda continuării procesului de extindere a Uniunii, cu accent pe Balcanii de Vest.
În cadrul discuţiilor, secretarul de stat George Ciamba a salutat priorităţile Preşedinţiei italiene a Consiliului UE, subliniind aspectele legate de creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

Referitor la situaţia din vecinătatea estică, secretarul de stat a subliniat faptul că evenimentele din Ucraina au reconfirmat necesitatea unei abordări coerente şi ambiţioase a Uniunii Europene în această regiune, mai ales în perspectiva semnării la 27 iunie 2014 a Acordului de Asociere, inclusiv a Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu Republica Moldova.
Secretarul de stat George Ciamba a evidenţiat importanţa pe care România o acordă consolidării Serviciului European de Acţiune Externă, cu obiectivul promovării unei politici europene ambiţioase, care să transpună în mod adecvat interesele tuturor statelor membre UE, mai ales în actualul context din vecinătatea Uniunii. Secretarul de stat român a pledat pentru întărirea cooperării între statele membre UE şi SEAE, inclusiv în ceea ce priveşte politica de personal şi aspectele de ordin administrativ.

În marja reuniunii, secretarul de stat George Ciamba a avut întrevederi cu Simon Fraser, sub-secretar de stat permanent în Ministerul Afacerilor Externe britanic, Markus Ederer, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe german, Michael Linhart, secretar general în Ministerul Afacerilor Externe austriac şi Anastassis Mitsialis, secretar general în cadrul Ministerului Afacerilor Externe elen.
În cadrul întrevederilor, a fost reiterată importanţa semnării Acordului de Asociere, inclusiv a Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu Republica Moldova, precum şi necesitatea ca procesul de ratificare ulterior să decurgă cât mai rapid.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decrete semnate de preşedintele României. Au fost numiţi doi ambasadori

24 Oct 2019 1861

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a prezidat reuniunea Consiliului Afaceri Generale de la Bruxelles

19 Mar 2019 1353

Victor Negrescu, numit consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă

12 Mar 2019 2190

Oficial. Laura Codruţa Kovesi este candidatul susţinut de PE pentru postul de procuror-şef european.

08 Mar 2019 2067

George Ciamba, prezent la cea de-a patra ediție a Forumului Economic de la Delphi

01 Mar 2019 3290

A doua zi a participării ministrului George Ciamba, la Conferința de Securitate de la München (galerie foto)

17 Feb 2019 1747

George Ciamba, prezent la Conferinţa de Securitate de la Munchen

16 Feb 2019 1807

Întrevedere a ministrului George Ciamba, cu ministrul în exercițiu pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Albania

31 Jan 2019 1181

Convorbirile ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu viceprim-ministrul macedonean pentru afaceri europene, Bujar Osmani. Ce au vizat (galerie foto)

28 Jan 2019 1568

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, întrevedere cu reprezentantul UNICEF în România

21 Jan 2019 1580

Convorbire telefonică între ministrul George Ciamba, și ministrul de stat pentru Europa și America, Sir Alan Duncan Ce se va întâmpla cu drepturile cetățenilor români din Marea Britanie

18 Jan 2019 1494

George Ciamba, în calitate de reprezentant al Consiliului UE, prezent la o serie de momente oficiale în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European (galerie foto)

16 Jan 2019 1421

Miniștrii Meleșcanu și Ciamba “Președinția României la Consiliul UE este un proiect de anvergură europeană”

29 Dec 2018 1677

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, în vizită în Republica Macedonia

18 Dec 2018 1498

România a preluat Președinția Consiliului Uniunii Europene în cadrul Consiliului Afaceri Generale

11 Dec 2018 1733