Primirea de către ministrul afacerilor externe a Grupului ambasadorilor și șefilor de misiune africani acreditați la București

Comunicat de presă
Primirea de către ministrul afacerilor externe a Grupului ambasadorilor și șefilor de misiune africani acreditați la București
 
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu i-a primit joi, 19 mai 2023, pe reprezentanții Grupului ambasadorilor și șefilor de misiune africani acreditați la București. Întrevederea a avut loc în contextul suitei de evenimente dedicate marcării Zilei Africii, sărbătorită la 25 mai, și care se desfășoară în acest an, la nivel internațional, sub motto-ul Accelerarea implementării Acordului african continental de liber-schimb.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a evidențiat tradiția cooperării între România și statele africane și a subliniat dorința impulsionării și diversificării relațiilor bilaterale, pe baza intereselor comune actuale, inclusiv în cadrul mai larg al parteneriatului UE-Uniunea Africană (UA).  
Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat stadiul demersurilor MAE privind elaborarea și adoptarea unei noi Strategii a României privind relațiile cu statele continentului african. A subliniat că discuțiile cu grupul ambasadorilor africani la București, alături de numeroase alte discuții purtate de ministrul afacerilor externe și de alți oficiali MAE în ultimii doi ani, au fost valorificate în viitoarea Strategie, pentru a răspunde nevoilor concrete și contextelor specifice ale statelor africane, precum și valorii adăugate pe care România o poate aduce în raport cu acestea.      
În context, ministrul Bogdan Aurescu a trecut în revistă domeniile cu potențial crescut de cooperare precum educația, digitalizarea și securitatea cibernetică, agricultura, managementul situațiilor de urgență, consolidarea capacității instituționale în diferite domenii.
De asemenea, a menționat o serie de proiecte ce vor fi derulate în acest an prin programe de asistență oficială pentru dezvoltare ale României, în beneficiul statelor africane, în special al statelor sub-sahariene. Între acestea, a fost evidențiată organizarea, în luna iunie 2023, în România, în parteneriat cu Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța, a unui proiect ce vizează transferul de cunoștințe către experți africani în domeniul sanitar-veterinar.
Ministrul Aurescu a făcut referire și la proiectul dedicat cursurilor de reconstrucție post-conflict, orientat progresiv spre spațiul african, care devenit o adevărată tradiție a MAE și va fi continuat în 2023.
În cadrul discuțiilor, ministrul a evidențiat că foștii studenți africani în România reprezintă o punte solidă de legătură cu Africa, având în vedere responsabilitățile actuale pe care le îndeplinesc în diferite domenii din țările de origine. A adresat rugămintea ca șefii de misiuni la București să sprijine eforturile MAE de crearea a unei rețele cuprinzătoare de absolvenți de studii superioare în România proveniți din state africane aflați în poziții relevante în statele lor, aceștia putând să acționeze ca un factor catalizator pentru dezvoltarea relațiilor României cu Africa, pe coordonate racordate la noile priorități ale ambelor părți.
Tot în acest context, ministrul a propus implicarea mediului academic românesc în pregătirea evenimentelor dedicate Zilei Africii în anul 2024, plecând de la realizarea unui exercițiu de cartografiere a rezultatelor celor aproape 120 de acorduri inter-universitare existente între instituțiile de învățământ superior din România și Africa. De asemenea, ministrul afacerilor externe și-a exprimat deplina deschidere pentru identificarea unor soluții, împreună cu ministerele și instituțiile de resort românești, la dificultățile pe care studenții africani le pot întâmpina în accesarea ofertelor de studii din România.
Discuțiile au vizat și oportunitățile de cooperare economică, inclusiv în cadrul oferit de parteneriatul UE-Africa. Ambasadorii africani au relevat o serie de atuuri ale României, precum domeniul securității cibernetice, manifestând interes față de găzduirea de către România, la București, a Centrului european de competențe în materie de securitate cibernetică (https://www.mae.ro/node/61802).
Șefii de misiuni din Africa au mulțumit ministrului Aurescu pentru întâlnirea organizată, pentru deschiderea diplomației române față de dezvoltarea relațiilor cu continentul african și pentru schimbul de opinii și analize. Au propus organizarea unui forum economic anual România-Africa, precum și implicarea Camerei de Comerț și Industrie a României pentru lansarea unei platforme digitale care să faciliteze accesul la informații economice relevante pentru companiile românești interesate de oportunități în Africa și pentru oamenii de afaceri africani interesați de România.
Întrevederea a prilejuit și un schimb de opinii cu privire la situația de securitate de pe continentul african, fiind evidențiate consecințele în plan global, cu precădere în Africa, ale invaziei Rusiei în Ucraina. Ministrul Aurescu a prezentat măsurile ample luate de România în contextul războiului de la granițele sale, inclusiv facilitarea tranzitului de cereale ucrainene către state din Africa, de natură să prevină agravarea crizei alimentare. A asigurat că eforturile țării noastre vor continua și în direcția securității, stabilității și dezvoltării continentului african, pornind de la nevoia unei abordări cuprinzătoare a crizelor regionale și de la necesitatea unei implicări active a partenerilor africani în soluționarea provocărilor continentale.
Oficialul român a menționat importanța organizării periodice de convorbiri în acest format, având în vedere că acestea constituie un bun prilej pentru efectuarea unui schimb relevant de opinii privind evoluțiile regionale politice și de securitate.
Delegația Grupului ambasadorilor și șefilor de misiune africani a fost condusă de decanul Grupului, Raja Jhinaoui Ben Ali, Ambasadorul Republicii Tunisiene, și a fost formată din Hassan Abouyoub, Ambasadorul Regatului Maroc, Moayad Fatallah Eldalie, Ambasadorul Republicii Arabe Egipt, Safiya Ahmad Nuhu, Ambasadoarea Republicii Federale Nigeria, Abdulmuli Monem, Ambasadorul Statului Libia, Abdelmadjid Naamoune, Ambasadorul Republicii Algeriene Democratice și Populare, Elmansour Ibrahim Bolad, Ambasadorul Republicii Sudan, Leopold Abibo Lomalisa,  însărcinat cu afaceri en pied al Republicii Democratice Congo. La invitația decanului corpului diplomatic african, la reuniune au participat și Marin Stancu, consul onorific al Republicii Ghana, Serge Rameau, consul onorific al Republicii Benin și Eduard Mansour, consul onorific al Republicii Senegal.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.