Primirea de către secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a unei delegaţii a Parlamentului Regatului Suediei

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a primit astăzi, 8 octombrie 2013, o delegaţie parlamentară suedeză aflată în vizită de documentare în România, la invitaţia Camerei Deputaţilor. Delegaţia îi include pe: Jan Ericson (Partidul Moderat, Comisia pentru educaţie), Liselotte Olsson (Partidul de Stânga, Comisia pentru finanţe), Eva Lohman (Partidul Moderat, Comisia pentru asigurări sociale) şi Eva Solberg (preşedinta organizaţiei de femei din Partidul Moderat).

Oficialul român a exprimat aprecieri deosebite pentru nivelul dialogului politic bilateral, evocând rezultatele foarte bune ale vizitei ministrului român de externe, Titus Corlăţean, din luna mai 2013, la Stockholm. Totodată, a amintit interesul părţii române pentru aprofundarea, în continuare, a dialogului politic bilateral şi intensificarea cooperării în plan economic. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a arătat că România şi Suedia au viziuni asemănătoare asupra viitorului Uniunii Europene şi a proiectării valorilor sale fundamentale în Vecinătatea Estică a UE.

În cadrul convorbirii a fost realizată o trecere în revistă a evoluţiilor pe teme de interes comun, cu accent pe Parteneriatul Estic, părţile concentrându-se pe evoluţia dosarului european al Republicii Moldova. În acest context, delegaţia parlamentară suedeză a arătat că, ulterior deplasării în România, va întreprinde o vizită de lucru în Republica Moldova.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a menţionat sprijinul deplin al României pentru obiectivele asumate de autorităţile de la Chişinău în perspectiva summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, din noiembrie 2013. Pentru etapa imediat următoare, România susţine parcurgerea rapidă a paşilor procedurali care să permită semnarea, în 2014, a Acordului de Asociere şi a Acordului aprofundat şi cuprinzător de Liber Schimb între Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Suplimentar, este necesar să fie recunoscute progresele clare ale Chişinăului în ce priveşte aplicarea Planului de acţiune cu UE privind liberalizarea vizelor, astfel încât să fie posibilă luarea, în cel mai scurt timp, a unei decizii care să răspundă aşteptărilor Republicii Moldova.

Oficialul român a menţionat şi importanţa pe care o prezintă, în această perioadă, efortul de comunicare către opinia publică din Republica Moldova a beneficiilor integrării europene şi a semnalat, în acest cadru, necesitatea susţinerii iniţiativelor avute în vedere sau deja derulate de către autorităţile de la Chişinău. De asemenea, au fost discutate perspectivele de soluţionare a dosarului transnistrean.
Secretarul de stat Bogdan Aurescu şi delegaţia parlamentară suedeză au evocat oportunităţile de cooperare bilaterală în ce priveşte asistenţa pentru dezvoltare acordată de cele două ţări Republicii Moldova. A fost subliniată necesitatea unui dialog susţinut în acest sens, astfel încât proiectele derulate de România şi Suedia să contribuie de o manieră cuprinzătoare la susţinerea eforturilor Republicii Moldova pe calea edificării statului de drept şi avansării spre Europa.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Amzacea, județul Constanța, concesionează mai multe zeci de loturi de teren. Iată ce trebuie să faci

22 Apr 2024 451

Procurorul Cotoară Valentin, delegat șef al Serviciului informații clasificate din DIICOT! Averea și interesele (DOCUMENTE)

22 Apr 2024 445

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3718

Misiune de salvare desfășurată de echipajul Navei „Sar Artemis”. Un marinar a avut nevoie de ajutor (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 586

UPDATE Accident rutier pe strada Tulcei din localitatea Lumina, județul Constanța

11 Apr 2024 982

UPDATE Mai multe persoane rănite într-un accident în lanț la ieșire din localitatea Ovidiu, județul Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 2603

LIVE VIDEO. Știri Constanța Incendiu la Hotel Parc din Mamaia. Intervin pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 3591

Sancțiuni aplicate de jandarmii tulceni la sfârșit de săptămână

08 Apr 2024 419

Accident rutier pe bulevardul 1 Mai din Constanța, în zona Gării CFR (GALERIE FOTO)

06 Apr 2024 1081

Oficial de la MApN despre detonarea din Poligonul Capul Midia!

05 Apr 2024 962

A fost condamnată în primă instanță Mirabela Călin, fost secretar al municipiului Constanța, vrea să anuleze dispoziția primarului Chițac prin care a fost concediată!

04 Apr 2024 642

UPDATE Caz șocant la Constanța! Adolescent de 17 ani decedat după ce a căzut de la etajul unei clădiri în construcție. Minorul fusese dat dispărut (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 4104

UPDATE Autocamion încărcat cu piatră răsturnat în județul Constanța, O victimă, încarcerată (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 1167

Horoscop pentru joi, 04 aprilie 2024. Este o zi animată la serviciu pentru una dintre zodii

04 Apr 2024 836

Autobuz plin cu elevi, cuprins de flăcări în Moldova Nouă! (FOTO)

02 Apr 2024 789