Ministerul Afacerilor Externe

Primirea ministrului afacerilor externe, Titus Corlățean, de către Preşedintele Republicii Croaţia, Ivo Josipovic

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a fost primit astăzi, 5 februarie 2014, de către Preşedintele Republicii Croația, Ivo Josipovic, în cadrul vizitei oficiale pe care ministrul român o efectuează în această ţară.
Cu această ocazie, cei doi demnitari au evocat nivelul excelent al relaţiilor bilaterale, dinamica dialogului politico-diplomatic din ultima perioadă, din perspectiva recentei aderări a Republicii Croaţia la Uniunea Europeană, precum şi potenţialul de dezvoltare al cooperării economice, prin intensificarea schimburilor comerciale şi stimularea investiţiilor.

Dat fiind trendul în scădere al schimburilor comerciale, cei doi demnitari au fost de acord că este necesară demararea unor măsuri concrete de revigorare la nivelul autorităților de resort din ambele state. Au fost abordate, astfel, aspecte ce ţin de consolidarea cooperării economice, prin utilizarea instrumentelor regionale şi a cadrului oferit de apartenența la familia europeană a celor două țări. Ministrul afacerilor externe a subliniat importanţa aprofundării cooperării în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, inclusiv prin promovarea de proiecte economice comune.
Ministrul afacerilor externe a subliniat interesul autorităţilor române pentru prezervarea dialectului istro-român, utilizat de comunitatea lingvistică istro-română din Croaţia, parte a patrimoniului imaterial al acestei ţări şi înscris în Cartea Roşie UNESCO a Limbilor pe cale de dispariţie. A reamintit preocuparea constantă pentru prezervarea identității şi a drepturilor minorităţilor, inclusiv ale minorităţii croate în România, prin facilitatea accesului la învăţământ în limba maternă şi reprezentare la nivel parlamentar.

Ambii demnitari au apreciat că minoritatea română din Republica Croaţia, precum şi minoritatea croată din România reprezintă adevărate punţi culturale între cele două ţări şi o bază solidă de aprofundare a cooperării bilaterale dintre cele două țări. 
Cei doi interlocutori au avut şi un schimb de opinii cu privire la agenda europeană şi regională, cu accent pe evoluţia statelor din regiunea Balcanilor de Vest în continuarea ritmului reformelor şi avansarea în apropierea acestora de UE. A fost reconfirmată susţinerea celor două părţi pentru parcursul european al acestor state, precum şi atenţia particulară pe care o acordă respectării principiilor şi valorilor europene, cu accent pe respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

Totodată, cu referire la Vecinătatea Estică, cei doi oficiali au reiterat importanţa implementării, post Vilnius, a deciziilor privind eliminarea vizelor pentru cetățenii moldoveni și a semnării, în calendarul agreat (cel târziu august 2014), a Acordului de Asociere și a Acordului de liber schimb între UE și Republica Moldova. În context, a fost discutată şi situaţia din Ucraina şi necesitatea promovării unui dialog permanent, la nivelul UE, cu autorităţile de la Kiev.
În cadrul discuţiilor au mai fost abordate subiecte aflate pe agenda internaţională, privind stabilitatea şi securitatea în diferite regiuni.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța. Lista navelor avizate pentru sosire în porturile maritime românești. Sub ce pavilion sunt

19 Mar 2019 217

Primăria oraşului Năvodari, județul Constanța scoate la concurs mai multe posturi vacante. Cine poate participa

19 Mar 2019 382

Post vacant la Liceul Tehnologic Cogealac

18 Mar 2019 223

Administrația Națională a Penitenciarelor CPOR Complex „Flamigo” din Eforie Sud scoate la concurs 40 de posturi vacante

18 Mar 2019 649

Constanța. Opt nave sunt avizate pentru sosire în porturile maritime românești. Una este pentru descărcare/încărcare

18 Mar 2019 319

Constanța. Câte nave sunt avizate pentru sosire în porturile maritime românești. Cele mai multe sunt pentru încărcare

17 Mar 2019 267

Duminica Ortodoxiei

17 Mar 2019 709

Morcovul, ideal în rețetele de post. Ce beneficii are

16 Mar 2019 265

Posturi vacante în cadrul Primăriei Orașului Eforie

15 Mar 2019 383

Post vacant la Primăria orașului Techirghiol, județul Constanța. Când este programat concursul și cine poate participa

14 Mar 2019 385

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa face angajări. Ce post este vacant și când este programat interviul

13 Mar 2019 1086

Unul dintre judecătorii care l-au condamnat pe Radu Mazăre la nouă ani de închisoare vrea să plece de la Înalta Curte

12 Mar 2019 1195

Municipiul Constanța va avea adăpost permanent pentru oamenii străzii

12 Mar 2019 467

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral angajează. Ce post este vacant

12 Mar 2019 1431

Primăria comunei Comana, judeţul Constanţa face angajări. Ce post este vacant și când este programat concursul

12 Mar 2019 631