Primirea ministrului afacerilor externe, Titus Corlățean, de către Preşedintele Republicii Croaţia, Ivo Josipovic

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a fost primit astăzi, 5 februarie 2014, de către Preşedintele Republicii Croația, Ivo Josipovic, în cadrul vizitei oficiale pe care ministrul român o efectuează în această ţară.
Cu această ocazie, cei doi demnitari au evocat nivelul excelent al relaţiilor bilaterale, dinamica dialogului politico-diplomatic din ultima perioadă, din perspectiva recentei aderări a Republicii Croaţia la Uniunea Europeană, precum şi potenţialul de dezvoltare al cooperării economice, prin intensificarea schimburilor comerciale şi stimularea investiţiilor.

Dat fiind trendul în scădere al schimburilor comerciale, cei doi demnitari au fost de acord că este necesară demararea unor măsuri concrete de revigorare la nivelul autorităților de resort din ambele state. Au fost abordate, astfel, aspecte ce ţin de consolidarea cooperării economice, prin utilizarea instrumentelor regionale şi a cadrului oferit de apartenența la familia europeană a celor două țări. Ministrul afacerilor externe a subliniat importanţa aprofundării cooperării în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, inclusiv prin promovarea de proiecte economice comune.
Ministrul afacerilor externe a subliniat interesul autorităţilor române pentru prezervarea dialectului istro-român, utilizat de comunitatea lingvistică istro-română din Croaţia, parte a patrimoniului imaterial al acestei ţări şi înscris în Cartea Roşie UNESCO a Limbilor pe cale de dispariţie. A reamintit preocuparea constantă pentru prezervarea identității şi a drepturilor minorităţilor, inclusiv ale minorităţii croate în România, prin facilitatea accesului la învăţământ în limba maternă şi reprezentare la nivel parlamentar.

Ambii demnitari au apreciat că minoritatea română din Republica Croaţia, precum şi minoritatea croată din România reprezintă adevărate punţi culturale între cele două ţări şi o bază solidă de aprofundare a cooperării bilaterale dintre cele două țări. 
Cei doi interlocutori au avut şi un schimb de opinii cu privire la agenda europeană şi regională, cu accent pe evoluţia statelor din regiunea Balcanilor de Vest în continuarea ritmului reformelor şi avansarea în apropierea acestora de UE. A fost reconfirmată susţinerea celor două părţi pentru parcursul european al acestor state, precum şi atenţia particulară pe care o acordă respectării principiilor şi valorilor europene, cu accent pe respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

Totodată, cu referire la Vecinătatea Estică, cei doi oficiali au reiterat importanţa implementării, post Vilnius, a deciziilor privind eliminarea vizelor pentru cetățenii moldoveni și a semnării, în calendarul agreat (cel târziu august 2014), a Acordului de Asociere și a Acordului de liber schimb între UE și Republica Moldova. În context, a fost discutată şi situaţia din Ucraina şi necesitatea promovării unui dialog permanent, la nivelul UE, cu autorităţile de la Kiev.
În cadrul discuţiilor au mai fost abordate subiecte aflate pe agenda internaţională, privind stabilitatea şi securitatea în diferite regiuni.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Caută un loc de muncă? Liceul Tehnologic ”Nicolae Dumitrescu” Cumpăna, județul Constanța angajează

19 Apr 2024 193

Marcel Ciolacu Portul Constanţa, cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră

19 Apr 2024 253

Locuri de muncă Constanța Primăria Municipiului Mangalia scoate la concurs un post vacant. Detalii

19 Apr 2024 314

Este necesară o vechime de 6 ani și 6 luni Ce post scoate la concurs Universitatea „Ovidius” Constanța

19 Apr 2024 488

Spitalul Municipal Mangalia, județul Constanța angajează asistent medical pentru Secția Obstetrică ginecologie

18 Apr 2024 447

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 538

Angajări Constanța Ce post scoate la concurs Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord

18 Apr 2024 509

Angajări Constanța Spitalul Orășenesc Cernavodă scoate la concurs un pot vacant. Iată ce trebuie să faci

17 Apr 2024 389

Locuri de muncă Constanța Serviciul Public de Gospodărie Comunală Techirghiol angajează. Detalii

17 Apr 2024 410

Preotul Petrică Leașcu a intrat „în post și rugăciune la Curtea de Apel Constanța“! (FOTO+VIDEO)

16 Apr 2024 759

Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța scoate la concurs un post vacant. Iată ce trebuie să faci

15 Apr 2024 758

​Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța angajează paznic. Detalii

15 Apr 2024 492

Muzeul de Artă Populară Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

15 Apr 2024 664

Angajări Constanța Cauți un loc de muncă? Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa angajează

15 Apr 2024 747

Vineri, ziua pronunțării Preotul Petrică Leașcu, personaj cheie în investigația Recorder.ro, „Corupție în numele Domnului“, intră „în post și rugăciune la Curtea de Apel Constanța“

15 Apr 2024 654