România a preluat Preşedinţia în Exerciţiu a OCEMN

România exercită începând cu data de 1 iulie 2015, pentru o perioadă de 6 luni, Preşedinţia-în-Exerciţiu (PiE) a Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN).

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a preluat, în cadrul unei ceremonii simbolice, mandatul de PiE OCEMN de la Republica Moldova, cu ocazia celei de-a 32-a Reuniuni a Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe al OCEMN, care a avut loc la Chişinău la 18 iunie 2015. În calitate de stat fondator al Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre, România exercită, pentru a cincea oară, de la instituţionalizarea OCEMN, Preşedinţia-în-Exerciţiu a Organizaţiei.
“Țara noastră acordă o importanţă deosebită cooperării regionale în cadrul OCEMN. Sub motto-ul „Building Stability, Enhancing Connectivity”, România va promova implementarea Agendei Economice pentru un Parteneriat Întărit în OCEMN, capitalizarea potenţialului organizaţiei de stimulare a dezvoltării economice a statelor membre, cu accent asupra domeniilor transport, mediu, energie, consolidarea cooperării în domeniul afacerilor interne, în special combaterea crimei organizate. Vom urmări, totodată, dinamizarea interacţiunii dintre UE şi OCEMN, prin desfăşurarea de proiecte în arii comune de interes, stimularea participării UE în activităţile OCEMN şi realizarea de progrese în implementarea Parteneriatelor Sinergiei Mării Negre”, a declarat cu acest prilej ministrul Bogdan Aurescu.
 
Informaţii suplimentare
În decursul celor patru mandate anterioare de Preşedinţie-în-Exerciţiu a OCEMN, efectuate conform principiului rotaţiei consacrat în documentele statutare ale organizației, România a urmărit constant promovarea mandatului de cooperare economică regională, alături de creşterea profilului cooperării în regiune la nivel european şi internaţional. În acest sens, a fost acordată atenţie constantă dezvoltării interacţiunii OCEMN-UE, în deplin acord cu realităţile regionale, precum şi în vederea unei cooperări flexibile şi pragmatice, axată pe beneficii reciproce atât pentru ambele organizaţii, cât şi pentru Statele Membre ale acestora. România s-a concentrat și asupra consolidării eficienţei instituţionale a OCEMN şi a adâncirii cooperării regionale în regiunea Mării Negre – obiectiv consacrat de politică externă a ţării noastre.
Din realizările notabile ale cele mai recente PiE române menţionăm: lansarea prin decizie ministerială (8 iunie 2011, Bucureşti) a revizuirii Agendei Economice pentru un Parteneriat Întărit în OCEMN – principalul document care ghidează cooperarea în domeniu între Statele Membre, adoptarea primei Strategii de Comunicare Publică a OCEMN şi organizarea primei reuniuni ministeriale de economie din istoria Organizaţiei.

Cooperarea Economică a Mării Negre a fost lansată pe 25 iunie 1992 prin semnarea, de către 11 state situate în bazinul Mării Negre, a "Declaraţiei de la Istanbul" conform căreia statele participante îşi propun să dezvolte o cooperare multilaterală, în scopul accelerării dezvoltării economice şi sociale şi al realizării unui grad superior de integrare în economia mondială. Statelor membre fondatoare, respectiv Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina, li s-a alăturat începând cu aprilie 2004 şi Serbia.

La 1 mai 1999, odată cu intrarea în vigoare a Cartei, Cooperarea Economică a Mării Negre a dobândit personalitate juridică internaţională, devenind organizaţie de sine stătătoare, sub numele de Organizaţia Cooperării Economice a Mării Negre.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE Atenţionare de călătorie în Ungaria! Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj

28 Mar 2024 154

MAE lansează campania „Born in NATO” la Colegiul Național „Sfântul Sava“ din București

28 Mar 2024 195

MAEDin Agenda de lucru a MAE 28 martie 2024, vă semnalăm

28 Mar 2024 267

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe, Luminița Odobescu, la deschiderea oficială a Misiunii economice și comerciale a Francofoniei în Europa Centrală și de Est

27 Mar 2024 372

MAEInaugurarea celei mai mari retrospective „Brâncuși“ la Centrul Pompidou din Paris

27 Mar 2024 267

MAEMinisterul Afacerilor Externe răspunde celor mai frecvente întrebări cu privire la organizarea alegerilor pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024

27 Mar 2024 281

Atenționare de călătorie pentru Belgia! Ce trebuie să știe românii care merg aici

25 Mar 2024 569

Atenționare de călătorie emisă de MAE pentru Franța Ridicarea planului „Vigipirate” la nivelul cel mai înalt - „urgență atentat”

25 Mar 2024 423

MAERepublica Franceză – Ridicarea planului „Vigipirate” la nivelul cel mai înalt - „urgență atentat”

25 Mar 2024 294

Mesajul MAE, în urma atacului din Moscova

23 Mar 2024 554

Secțiunea „Alegeri pentru Parlamentul European - 9 iunie 2024” a fost activată pe pagina de internet a MAE

22 Mar 2024 387

MAESecțiunea „Alegeri pentru Parlamentul European - 9 iunie 2024” a fost activată

22 Mar 2024 361

MAEConsultările secretarului de stat Ana Tinca cu secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Thomas Bagger

22 Mar 2024 276

MAEÎntrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu delegația AmCham România

22 Mar 2024 313

MAEDin Agenda de lucru a MAE 22 martie 2024, vă semnalăm

22 Mar 2024 298