Arhivele Naţionale ale României celebrează Ziua Internaţională a Arhivelor

Instituţiile naţionale de arhivă şi asociaţiile profesionale din lumea întreagă celebrează anual, la 9 iunie, Ziua Internaţională a Arhivelor. 
Ziua aleasă marchează constituirea în 1948 a Consiliului Internaţional al Arhivelor, creat sub auspiciile UNESCO, România devenind membră a acestei organizaţii cu prilejul congresului de la Florenţa din 1956.
Adoptată de comunitatea arhivistică în integralitatea ei, această zi devine o excelentă ocazie pentru a descoperi şi a cunoaşte mai bine profesiunea de arhivist. Totodată, oferă posibilitatea de a reaminti publicului larg faptul că arhivele sunt parte componentă a patrimoniului cultural al umanităţii, participând, alături de muzee şi biblioteci, la conservarea memoriei colective.

Arhivele Naţionale ale României organizează cu acest prilej o microexpoziţie care reuneşte o serie de documente ce prezintă succint evoluţia instituţională:
Regulamentul Organic (1831), decretul de organizare a Arhivelor Statului (1864), fotografii şi proiecte ale clădirii Arhivelor.
Manifestarea se constituie într-o iniţiativă menită să atragă atenţia nu doar asupra istoriei unei instituţii culturale care datează din prima jumătate  a secolului al XIX-lea, dar mai ales asupra importanţei patrimoniului arhivistic care trebuie perceput, în primul rând, ca o mărturie identitară.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

9 iunie - Ziua internațională a arhivelor. Mesajul Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale

09 Jun 2021 1821

Ziua Internaţională a Arhivelor Mesajul Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale

09 Jun 2020 2261

Ziua Internațională a Arhivelor, marcată și la Constanța printr-o expoziție itinerantă in memoriam Virgil Coman (galerie foto)

10 Jun 2017 3470

Ziua Internaţională a Arhivelor Patrimoniul arhivistic – mărturie culturală a umanităţii

06 Jun 2014 2198