IGSUPeste 4.000 de misiuni gestionate de pompieri

BULETIN DE PRESĂ
06 martie 2023
 
Peste 4.000 de misiuni gestionate de pompieri în weekendul care s-a încheiat
 
Pe parcursul acestui sfârșit de săptămână (03-05 martie a.c.), salvatorii au fost prezenți la datorie pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență produse la nivel național.
 
Acordarea de prim ajutor, descarcerarea, stingerea incendiilor, căutarea, deblocarea sau salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple dintre cele 4.068 de misiuni desfășurate de salvatori.
 
O pondere de peste 80% din totalul intervențiilor a constat în acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD (3.397 de cazuri din totalul de 4.068 de situații de urgență gestionate).
 
De asemenea, pompierii militari au acționat pentru localizarea și stingerea celor 238 de incendii înregistrate la nivel național și au gestionat cu promptitudine 425 de misiuni pentru protecția comunităților.
 
Din totalul celor 238 de incendii, 97 de intervenții au fost pentru stingerea arderilor necontrolate (miriști, vegetație uscată, deșeuri) în urma cărora au fost afectate 214 ha de teren.
 
Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 8 cazuri pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.
 

În perioada de referință, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 21 persoane aflate în dificultate.
 
Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:

 
❗ Pompierii militari brăileni au acționat, vineri, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case pe raza localității Romanu. Echipajele de stingere ajunse la locul intervenției au constatat că incendiul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 70 mp, iar în urma acestuia a rezultat o persoană decedată. Flăcările au fost stinse fără a fi înregistrate alte victime.
 
❗ O altă misiune, care a necesitat atenție sporită și efort susținut, este cea de sâmbătă, a salvatorilor din județul Mehedinți. Pompierii militari au fost solicitați pentru gestionarea unei situații de urgență produsă de o explozie urmată de un incendiu la un centru de deșeuri electronice din municipiul Drobeta-Turnu Severin. Colegii noștri au stins flăcările și au evaluat și asistat medical o victimă, ulterior aceasta fiind transportată la spital pentru investigații medicale de specialitate.
 
❗ O intevenție solicitantă a avut loc ieri în județul Vaslui. Echipajele de descarcerare și prim ajutor au fost solicitate să acționeze pentru gestionarea urmărilor unui accident rutier produs pe raza localității Crasna, DN 24. Pompierii ajunși la locul solicitării au constatat că, în urma impactului puternic dintre două autoturisme, au rezultat șase victime, dintre care una decedată. Salvatorii au evaluat și asistat medical celelalte cinci persoane implicate în incidentul rutier, ulterior fiind transportate la o unitate medicală de specialitate.
 
La nivel național, în perioada de referință, au fost transmise 8 mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor periculoase (urși) în județele Brașov (2), Harghita (4), Mureș (1) și Prahova (1).
 
Salvatorii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.
 
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
 
 
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IGSUWeekend dificil pentru pompieri, mii de intervenții gestionate în ultimele trei zile

28 Aug 2023 399

IGSU Weekend dificil pentru pompieri, mii de intervenții gestionate în ultimele trei zile

28 Aug 2023 657

IGSU Peste 4.000 de misiuni gestionate de pompieri în weekendul care s-a încheiat

20 Mar 2023 655

Peste 4.000 de misiuni gestionate de pompieri în weekendul care s-a încheiat. Au salvat 21 persoane aflate în dificultate

06 Mar 2023 818

Pompierii, solicitați pentru 270 de incendii în minivacanța de Paște, la nivel național

25 Apr 2022 1220