IPJ Bacău Buletin de presă - 27.10.2022

Nr.1066655 din 27 octombrie 2022
                         
 
                                                                           
 
BULETIN DE PRESĂ
 
 
Ordine de protecție provizorii emise de polițiști
 
           La data de 26 octombrie a.c, Poliţia orașului Buhuși a fost sesizată de către o localnică de 45 de ani, despre faptul că, soțul său, de 47 de ani, a agresat-o fizic şi a amenințat-o.
         Împotriva bărbatului s-a emis ordin de protectie provizoriu pe o perioadă de 5 zile, polițiștii punându-i în vedere să păstreze o distanţă de 50 metri faţă de femeie şi de domiciliul acesteia. Totodată a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie şi ameninţare.
 
         La aceeași dată, polițiștii din Moinești au fost sesizaţi prin 112 , de către o femeie de 54 de ani, din comuna Ardeoani, despre faptul că, soțul a fost agresat de fiul său.
         Din cercetări s-a stabilit faptul că, ful acestora ar fi provocat scandal la domiciliu și l-ar fi lovit pe bărbat cu un obiect contondent.
          Având în vedere prevederile Legii 217/2003, privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie şi a concluziilor rezultate în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului, a fost emis ordin de protecţie provizoriu faţă de cel în cauză, pentru o perioadă de 5 zile, în care s-a dispus păstrarea unei distanţe de minim 50 metri faţă de persoana agresată și de locuință.
          Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie.
 
 

             Secţia 2 Poliţie Bacău a fost sesizată prin SNUAU 112, de către o femeie de 65 de ani, din localitate, despre faptul că în timp ce se afla la domiciliu fiul ei, în vârstă de 42 de ani, pe fondul consumului de băuturi alcoolice a provocat scandal şi a agresat-o fizic.
           Având în vedere gravitatea faptei şi starea de temere creată victimei, în urma probelor administrate şi a evaluării formularului de risc întocmit conform Legii nr. 217/2003, a fost emis un ordin de protecţie provizoriu pentru o durată de 5 zile, prin care s-a dispus faţă de agresor, păstrarea unei distanţe minime de 100 de metri faţă de femeie și de reşedinţa acesteia. Totodată, polițiștii au întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie.
 

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiștii de proximitate desfășoară pe raza întregului județ, activități de informare pentru prevenirea violenței domestice.
În acest context, polițiștii discută cu cetățenii, despre formele violenţei domestice, aspectele pe care victima trebuie să le aibă în vedere în timpul unei agresiuni pentru a-şi proteja integritatea corporală şi chiar viaţa, serviciile de care poate beneficia şi instituţiile la care poate apela pentru a obţine ajutor.
Totodată, polițiștii le vorbesc oamenilor despre posibilitatea solicitării unui ordin de protecţie împotriva agresorului, fiind informați cu privire la numerele de telefon la care pot fi sesizate situaţiile de violenţă intrafamilială.
   În această perioadă, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității implementează campania de conștientizare cu privire la violența domestică Cere ajutor!. Scopul acțiunii polițiștilor este de a se asigura că, cetățenii cunosc faptul că, în astfel de situații, pot apela la sprijinul instituțiilor abilitate în gestionarea acestui fenomen și că pot beneficia de asistență și protecție. Astfel, conform Legii nr.217 din 2003, victima violenței domestice are dreptul:
la respectarea personalității, demnității și a vieții sale private;
la informarea cu privire la exercitarea drepturilor sale;
la protecție specială, adecvată situației și nevoilor sale;
la servici  de consiliere, reabilitare, reintegrare socială, precum și la asistență medicală gratuită, în condițiile legii;
la consiliere și asistență juridică gratuită, în condițiile legii. 
  
Căprioare și un trofeu descoperite de polițiști în urma unei percheziții domiciliare
 
La data de 26 octombrie a.c., polițiștii Secției 3 Poliţie Rurală Oneşti au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară, emis de Judecătoria Oneşti, la locuinţa unui bărbat de 47 de ani din comuna Cașin.
          La locuința bărbatului au fost identificate două căprioare şi un trofeu de căprior, ce au fost predate Direcţiei Silvice Bacău. De asemenea, a fost identificat şi un motofierastrău, ce ar fi fost sustras de la o societate comercială, prejudiciul în valoare de 3800 de lei, fiind recuperat.
        Cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de braconaj cinegetic şi furt.
  
Bănuită de fals informatic, cercetată de polițiștii de la economic
 
 
O femeie de 33 de ani, din Buhuși, în calitate de angajată în cadrul Serviciului Impozite și Taxe dintr-o unitate administrativ teritorială, ar fi efectuat modificări în aplicația informatică de impozite și taxe referitoare la capacitatea cilindrică a unui autoturism care ii aparținea, în scopul reducerii impozitului aferent, cauzând un prejudiciu bugetului local în valoare de 2200 de lei, pe care ulterior, l-ar fi achitat integral.
Totodată, după introducerea în aplicația de taxe și impozite a unor date necorespunzătoare realității și, ca urmare a înstrăinării autoturismului, bănuita ar fi emis notificare către o primărie din județul Vrancea, prin care se solicita înregistrarea în evidențele fiscale a respectivului autoturism, ca având capacitatea cilindrică de 1995 cmc, în loc de 3000 cmc, cât avea în realitate.
          În urma probatoriului administrat, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bacău au finalizat dosarul penal în care au efectuat cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de fals informatic și l-au înaintat unității de parchet competente.
 
 
 
                                                                                               Întocmit,
Subcomisar de poliţie

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ BacăuReținut de polițiști după ce a condus din nou un autoturism fără permis

28 Mar 2024 226

IPJ BacăuUrmărit național, depistat de polițiști

12 Mar 2024 324

IPJ BacăuMandat de arestare european pus în aplicare de polițiști

04 Mar 2024 346

IPJ BacăuPercheziții domiciliare în județele Bacău și Brașov și 3 persoane reținute de polițiști pentru proxenetism

21 Feb 2024 355

IPJ Bacău Bărbat ajuns în arest după ce și-ar fi agresat fratele

13 Feb 2024 412

IPJ BacăuIdentificat și reținut de polițiștii din Buhuși

06 Feb 2024 385

IPJ Bacău UPDATE- reținut după ce a condus un autoturism sub influența alcoolului și cu permisul anulat

31 Jan 2024 358

IPJ Bacău Percheziții domiciliare în Bacău, la imobilele unui bănuit de furt calificat

22 Jan 2024 404

IPJ BacăuȘoferiță depistată de polițiști conducând fără permis un autoturism, de două ori în aceeași zi

18 Jan 2024 343

IPJ BacăuAjuns în arest după ce a încălcat ordinul de protecție

17 Jan 2024 409

IPJ Bacău Depistat la volan cu alcoolemie de 1,16 mg/l în afara localității Ungureni

16 Jan 2024 374

IPJ BacăuAcțiune a polițiștilor pentru combaterea neregulilor la regimul silvic

15 Jan 2024 456

IPJ AradMandat de executare a pedepsei închisorii

11 Jan 2024 376

IPJ Bacău Infracțiuni la regimul circulației rutiere constatate de polițiști

19 Dec 2023 442

IPJ BacăuPercheziții domiciliare efectuate de polițiști și doi tineri reținuți pentru tâlhărie calificată

15 Dec 2023 436