IPJ BacăuIdentificat și reținut de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor

BACĂU                 Nr.60773 din 23 februarie 2023
                        
                                                                           
 
ȘTIRE DE PRESĂ
 
 
Identificat și reținut de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor
 
           Un bărbat de 59 de ani, din comuna Secuieni a fost reținut de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, fiind bănuit de săvârșirea infracțiunii de uciderea animalelor, cu intenție, fără drept. Acesta a fost introdus în Arestul I.P.J.Bacău.
 
La data de 20 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău - Biroul pentru Protecția Animalelor s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de uciderea animalelor, cu intenție fără drept.
Pe o rețea de socializare a fost postat un material video în care se observa un bărbat care trăgea după un atelaj hipo, un exemplar canin, legat cu un lanț.
În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit identitatea persoanei care conducea atelajul hipo, respectiv, un bărbat în varstă de 59 de ani, din comuna Secuieni.
Din buletinul de analiză anatomo-patologică a rezultat că moartea câinelui a fost violentă.         
 Astfel, la data de 23 februarie a.c, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au dispus reținerea bănuitului, pentru săvârșirea infracțiunii de uciderea animalelor, cu intenție fără drept.
        Bărbatul a fost introdus în Arestul I.P.J Bacău.
 

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor atrag atenția tuturor deținătorilor de animale, cu privire la faptul că la data de 16.05.2022 a fost publicată în monitorul oficial al României Partea I, nr. 484 din 16.05.2022, Legea 138 din 13.05.2022, pentru modificarea Legii 205/2004 privind protecția animalelor, fiind înăsprite pedepsele pentru infracțiunile prevăzute de această lege specială, după cum urmează:
  • Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă:
 
a) intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților;
b) despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înțărcare;

c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință.
 
  • Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă:
a) folosirea animalelor sălbatice aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare;
b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora;
c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
d) rănirea cu intenție a animalelor.
 
  • Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani:
a) uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;
b) schingiuirea animalelor;
c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
d) zoofilia.
 
 
                                                                                                                                  Întocmit,
Subcomisar de poliţie

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ BacăuIdentificat și reținut de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor

07 Mar 2023 442