IPJ Ialomița Comunicat de presă - Măsuri alegeri locale aprțiale


                                                                                                       Nr. 110383 din 25 Iunie 2021
 
 
 
MISIUNI PENTRU SIGURANȚA PROCESULUI ELECTORAL
 
Structurile teritoriale din cadrul M.A.I. angrenate în organizarea și desfășurarea alegerilor locale parţiale din 27 iunie a.c., au luat toate măsurile, potrivit competenței, pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică.
 
Aceste măsuri urmăresc buna derulare a procesului electoral, precum şi un mod de acţiune corect şi echidistant al efectivelor implicate.
 
Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița, alături de reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi Ialomița și Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” Ialomița, se vor afla în misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine și siguranță publică, la secțiile de votare din comunele Gura Ialomiței și Ion Roată, precum și în locurile de depozitare a buletinelor de vot.
 
Măsurile de pază și protecție instituite la locațiile secțiilor de votare presupun prezența efectivelor pentru a preveni apariția unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.
 
Astfel, duminică, 27 iunie 2021, cele 5 secții de votare constituite pe raza comunelor Gura Ialomiței și Ion Roată, vor fi asigurate cu pază de către 10 jandarmi și polițiști.
 
Alți 11 polițiști și jandarmi vor asigura măsuri de ordine și siguranță publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale, în ziua votării.

 
Pentru intervenția efectivă la eventuale incidente sau evenimente în legătură cu procesul electoral, vor acționa 22 de polițiști.
 

Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, sunt asigurate rezerve de polițiști, jandarmi și echipe operative, pregătite să intervină.
 
Astfel, 31 de polițiști și jandarmi vor fi constituiți în rezerve de intervenție, pregătite să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune.
 
Premergător procesului electoral, pompierii au efectuat verificări la obiectivele în care sunt organizate secții de votare, pe linia apărării împotriva incendiilor.
 
În acest context, pentru prevenirea unor evenimente negative și pentru protecția personală, vă recomandăm să respectați legislația electorală, regulile de prevenire a răspândirii și infectării cu virusul Sars–CoV 2 și regulile de conviețuire socială.
 
Alegătorii români își pot exercita dreptul de vot numai pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.
 
Vă reamintim că actele de identitate care au expirat începând cu data de 01 martie 2020, își mențin valabilitatea pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări. Deci cetățeanul care deține un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie 2020 – 27 iunie 2021 își poate exercita dreptul de vot în baza acestui document.
 
Au dreptul să voteze toți cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, cu excepția debililor sau a alienaților mintal puși sub interdicție, precum și a persoanelor care se află sub efectul unei hotărâri judecătorești definitive prin care li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege.
 
Alegătorul votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă ori la secția de votare unde este arondată adresa la care își are domiciliul sau reședința, după caz.
 
Vă reamintim că și la alegerile locale de duminică va fi folosit Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot și de Prevenire a Votului Ilegal.
 
Prezența oricărei persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, este interzisă.
 
Alegătorul care din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el. Acesta nu poate fi din rândul membrilor biroului electoral al secției de votare, al persoanelor acreditate,  al candidaților și nici operatorul de calculator.
 
Preşedintele biroului electoral ale secției de votare poate lua măsuri pentru ca staționarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.
 
CONTRAVENȚII ȘI INFRACȚIUNI PREVĂZUTE DE ACTELE NORMATIVE CARE PRIVESC ALEGERILE LOCALE
 
Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.200 și 3.000 de lei.
 
Aceeași amendă se poate aplica persoanelor care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului de vot.
 
Persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat pot primi amendă cuprinsă între 1.400 și 2.000 de lei.
 
Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot se sancționează cu amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei.
 
Împiedicarea, prin orice mijloace, a exercitării dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
 
Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
 
Persoana care votează fără a avea acest drept sau cu un act de identitate nul ori fals sau cu un buletin de vot fals se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
 
Aceeași pedeapsă  va primi persoana care votează de două sau mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul.
 
Vă reamintim că toate persoanele participante la procesul electoral au obligația de a respecta măsurile de protecție sanitară, precum purtarea măștii de protecție, dezinfectarea mâinilor la intrarea în secția de votare și respectarea distanței fizice.
 
Sesizați orice încălcare a legislației la numărul unic de urgență 112 sau celui mai apropiat reprezentant M.A.I.!
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un ialomițean a condus fără permis. A fost depistat la volan în județul Tulcea

10 Feb 2023 743

Județul Ialomița Un bărbat a murit într-un grav accident rutier. O femeie și o fetiță de 12 ani au ajuns la spital

07 Nov 2022 1197

La volan, un puști de doar 15 ani IPJ Constanța, despre accidentul rutier produs de pe DN2A intersecție cu Horia. S-a lăsat cu focuri armă!

13 Oct 2022 1536

Percheziții la persoane bănuite de nerespectarea regimului armelor și munițiilor!

12 Oct 2022 636

Percheziții în județele Ialomița și Tulcea într-un dosar cu prejudiciu de aproximativ 100.000 de euro(GALERIE FOTO)

07 Jun 2022 1367

UPDATE. A fost solicitat elicopterul SMURD O mașină cu un șofer băut s-a răsturnat în județul Ialomița. Două persoane rănite. Una dintre ele, inconștientă

29 May 2022 1329

Mai multe morminte dintr-un cimitir, distruse de tineri de 12 și 16 ani. Cum au procedat

08 May 2022 1257

Judeţul Ialomiţa Două persoane rănite într-un accident în prima zi de Paşte. Şoferul implicat era băut (GALERIE FOTO)

24 Apr 2022 1165

Femeie decedată într-un grav accident rutier în județul Ialomița. Un autoturism și două autotrenuri, implicate (GALERIE FOTO)

14 Apr 2022 1242

Șofer băut și drogat, prins de polițiști la volanul mașinii. Ce s-a întâmplat în momentul legitimării

04 Apr 2022 1171

IPJ Ialomița Știre de presă - Rezultate acțiuni 24 de ore - 22.03.2022

22 Mar 2022 799

Accident între o mașină și o căruță în Ialomița. Șoferul era băut (GALERIE FOTO)

19 Feb 2022 1199

UPDATE. Județul Ialomița Trei persoane au decedat într-un cumplit accident rutier. O altă victimă, în stare gravă (GALERIE FOTO)

17 Feb 2022 2885

UPDATE Accident rutier în județul Ialomița. Două persoane au fost rănite

15 Feb 2022 2204

Cine sunt polițiștii eroi care au salvat o tânără însărcinată în cinci luni, în momentul în care voia să se arunce de pe un pod

12 Feb 2022 1493