IPJ Ialomița Comunicat de presă - Măsuri alegeri locale aprțiale


                                                                                                       Nr. 110383 din 25 Iunie 2021
 
 
 
MISIUNI PENTRU SIGURANȚA PROCESULUI ELECTORAL
 
Structurile teritoriale din cadrul M.A.I. angrenate în organizarea și desfășurarea alegerilor locale parţiale din 27 iunie a.c., au luat toate măsurile, potrivit competenței, pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică.
 
Aceste măsuri urmăresc buna derulare a procesului electoral, precum şi un mod de acţiune corect şi echidistant al efectivelor implicate.
 
Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița, alături de reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi Ialomița și Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” Ialomița, se vor afla în misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine și siguranță publică, la secțiile de votare din comunele Gura Ialomiței și Ion Roată, precum și în locurile de depozitare a buletinelor de vot.
 
Măsurile de pază și protecție instituite la locațiile secțiilor de votare presupun prezența efectivelor pentru a preveni apariția unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.
 
Astfel, duminică, 27 iunie 2021, cele 5 secții de votare constituite pe raza comunelor Gura Ialomiței și Ion Roată, vor fi asigurate cu pază de către 10 jandarmi și polițiști.
 
Alți 11 polițiști și jandarmi vor asigura măsuri de ordine și siguranță publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale, în ziua votării.

 
Pentru intervenția efectivă la eventuale incidente sau evenimente în legătură cu procesul electoral, vor acționa 22 de polițiști.
 

Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, sunt asigurate rezerve de polițiști, jandarmi și echipe operative, pregătite să intervină.
 
Astfel, 31 de polițiști și jandarmi vor fi constituiți în rezerve de intervenție, pregătite să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune.
 
Premergător procesului electoral, pompierii au efectuat verificări la obiectivele în care sunt organizate secții de votare, pe linia apărării împotriva incendiilor.
 
În acest context, pentru prevenirea unor evenimente negative și pentru protecția personală, vă recomandăm să respectați legislația electorală, regulile de prevenire a răspândirii și infectării cu virusul Sars–CoV 2 și regulile de conviețuire socială.
 
Alegătorii români își pot exercita dreptul de vot numai pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.
 
Vă reamintim că actele de identitate care au expirat începând cu data de 01 martie 2020, își mențin valabilitatea pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări. Deci cetățeanul care deține un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie 2020 – 27 iunie 2021 își poate exercita dreptul de vot în baza acestui document.
 
Au dreptul să voteze toți cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, cu excepția debililor sau a alienaților mintal puși sub interdicție, precum și a persoanelor care se află sub efectul unei hotărâri judecătorești definitive prin care li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege.
 
Alegătorul votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă ori la secția de votare unde este arondată adresa la care își are domiciliul sau reședința, după caz.
 
Vă reamintim că și la alegerile locale de duminică va fi folosit Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot și de Prevenire a Votului Ilegal.
 
Prezența oricărei persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, este interzisă.
 
Alegătorul care din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el. Acesta nu poate fi din rândul membrilor biroului electoral al secției de votare, al persoanelor acreditate,  al candidaților și nici operatorul de calculator.
 
Preşedintele biroului electoral ale secției de votare poate lua măsuri pentru ca staționarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.
 
CONTRAVENȚII ȘI INFRACȚIUNI PREVĂZUTE DE ACTELE NORMATIVE CARE PRIVESC ALEGERILE LOCALE
 
Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.200 și 3.000 de lei.
 
Aceeași amendă se poate aplica persoanelor care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului de vot.
 
Persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat pot primi amendă cuprinsă între 1.400 și 2.000 de lei.
 
Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot se sancționează cu amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei.
 
Împiedicarea, prin orice mijloace, a exercitării dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
 
Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
 
Persoana care votează fără a avea acest drept sau cu un act de identitate nul ori fals sau cu un buletin de vot fals se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
 
Aceeași pedeapsă  va primi persoana care votează de două sau mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul.
 
Vă reamintim că toate persoanele participante la procesul electoral au obligația de a respecta măsurile de protecție sanitară, precum purtarea măștii de protecție, dezinfectarea mâinilor la intrarea în secția de votare și respectarea distanței fizice.
 
Sesizați orice încălcare a legislației la numărul unic de urgență 112 sau celui mai apropiat reprezentant M.A.I.!
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Razie a polițiștilor din Constanța și Tulcea pe DN22! 29 de șoferi vitezomani, sancționați

29 Jan 2024 746

Tragedie în județul Ialomița! Trei persoane au murit într-un cumplit accident rutier (GALERIE FOTO)

29 Dec 2023 5028

Percheziții la persoane bănuite de furtul mai multor unelte din incinta unei societăți comerciale

23 Dec 2023 942

O fetiță a murit și alți doi copii sunt în stare gravă după ce ar fi fost spălați de bunica lor cu o substanță toxică (VIDEO)

22 Dec 2023 1917

În Ialomița Un bărbat de 48 de ani, reținut pentru act sexual cu o minoră. Fata are doar 14 ani

07 Nov 2023 970

IPJ Ialomița Reținut pentru încălcarea ordinului de protecție

27 Oct 2023 607

IPJ Ialomița Acțiuni pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice

27 Sep 2023 559

În Ialomița Mandate de percheziții și de aducere pentru trafic de cocaină și canabis (FOTO)

26 Sep 2023 917

IPJ Ialomița Dosare penale pentru infracțiuni la regimul rutier

22 Sep 2023 611

IPJ Ialomița Acțiuni ale polițiștilor ialomițeni, pentru siguranța cetățenilor

18 Sep 2023 470

UPDATE Suspiciuni de viol la tabăra de vară a AUR organizată la Neptun-Olimp. Victima, o tânără de 17 ani (GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Sep 2023 3038

IPJ Ialomița Bărbat reținut pentru lovire sau alte violențe

18 Sep 2023 454

IPJ Ialomița Acțiune cu efective mărite la Fetești. Ce au constatat autoritățile

08 Sep 2023 749

Județul Ialomița Un bărbat din comuna Bucu, prins băut la volanul unui tractor neînmatriculat!

03 Aug 2023 843

IPJ Ialomița Bărbat din Fierbinții de Jos găsit mort în locuința sa

01 Aug 2023 908