IPJ IașiBuletin de presă - 01.07.2022

 Nr. 110.489 din 1 iulie 2022
 
 
 
 
BULETIN DE PRESĂ 01.07.2022
 
 
ACŢIUNI ALE POLIŢIEI IEŞENE PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR
În data de 30 iunie a.c., poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 100 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.
Au fost aplicate peste 280 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor efectuate au fost sesizate peste 25 de infracţiuni.
Ieri, poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.
Au fost organizate 3 acţiuni şi s-a intervenit la 104 evenimente, dintre care 99 au fost sesizate prin 112.
În urma activităţilor au fost sesizate 27 de infracţiuni.
Totodată, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 287 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 85.045 de lei.
Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene.
Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.
Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 10 permise de conducere.
 

 
BĂRBAT BĂNUIT DE FURT CALIFICAT, IDENTIFICAT DE POLIȚIȘTI
Polițiștii din cadrul Secției nr. 2 Poliție Iași au identificat un bărbat de 54 de ani, bănuit de comiterea infracțiunii de furt calificat.

Din investigațiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că în noaptea de 29 spre 30 iunie a.c., acesta ar fi sustras mai multe haine, aflate pe o sârmă în fața unui bloc din municipiul Iași.
Bunurile au fost recuperate, fiind restituite persoanei vătămate.
Cercetările sunt continuate.
 
REȚINUT PENTRU INFRACȚIUNI LA REGIMUL RUTIER
La data de 30 iunie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Iași au reținut pentru 24 de ore, un bărbat de 44 de ani, bănuit de comiterea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Din investigațiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că în seara de 24 iunie a.c., acesta a fost depistat în timp ce conducea o autoutilitară, pe raza municipiului Iași, fiind sub influența alcoolului, în urma testării sale cu aparatul alcooltest rezultând o valoare de 1,43 mg/l alcool pur în aerul expirat.
De asemenea, din verificări a rezultat faptul că bărbatul avea permisul de conducere anulat.
La data de 1 iulie a.c., bărbatul reținut va fi prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.
Cercetările sunt continuate.
 
CERCETAT PENTRU CONDUCERE SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI
Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Târgu Frumos efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Din investigațiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că la data de 30 iunie a.c., o tânără de 29 de ani ar fi condus un autoturism, pe DE 583 și ar fi acroșat un autoturism condus de un bărbat de 50 de ani, care ulterior ar fi fost acroșat o motocicletă, în urma impactului rezultând doar pagube materiale.
În urma testării celor trei conducători cu aparatul alcooltest, s-a constatat faptul că șoferul în vârstă de 50 de ani se afla sub influența alcoolului, în urma testării sale cu aparatul alcooltest rezultând o valoare de 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Acesta a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.
 
ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR, LA ȘIPOTE
La data de 30 iunie a.c., în intervalul orar 08.00 - 12.00, polițiștii din cadrul Secției nr. 9 Poliție Rurală Hârlău și Biroului pentru Protecția Animalelor Iași au desfășurat mai multe activități în târgul săptămânal, din comuna Șipote.
Polițiștii au acționat pentru verificarea modului de respectare a legislației sanitar- veterinare în vigoare în contextul vânzării/cumpărării, în orice mod a animalelor, ori luării acestora în proprietate cu orice titlu, inclusiv a celor din specia canină, promovate spre comercializare/înstrăinare prin anunțuri online pe site-uri de profil.
În cadrul acțiunii au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale, conform H.G. nr. 984/2005.
Spre exemplu, un bărbat din comuna Fântânele a fost sancționat contravențional, conform H.G. nr. 984/2005, deoarece a oferit spre vânzare o cabalină, fără a deține documentele prevăzute de legislația sanitar-veterinară în vigoare.
Totodată, în cadrul acţiunilor, poliţiştii au distribuit 50 de pliante informativ-preventive, cu informaţii referitoare la operaţionalizarea şi atribuţiile Biroului pentru Protecţia Animalelor,  legislaţia în domeniul protecţiei animalelor, precum şi obligaţiile deţinătorilor de animale.
 
ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR DE LA BIROUL RUTIER IAȘI, PENTRU SIGURANȚA TRAFICULUI RUTIER
La data de 30 iunie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Iași au acționat, pe raza de competență, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră pe drumurile publice și prevenirea accidentelor rutiere.
În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 58 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 17.690 de lei, dintre care 5 pentru neacordare priroitate de trecere pietonilor și 53 pentru alte abateri.
De asemenea, au fost reținute 5 permise de conducere și au fost retrase 2 certificate de înmatriculare.
Spre exemplu, un tânăr de 28 de ani a fost sancționat contravențional, fiindu-i reținut permisul de conducere, conform O.U.G. nr. 195/2002, deoarece în timp ce conducea un autoturism, pe raza municipiului Iași, la o trecere pentru pietoni nu a oprit și nu a acordat prioritate de trecere unui pieton aflat regulamentar în traversarea străzii.
 
ACTIVITĂȚI ALE POLIȚIȘTILOR DE LA SIGURANȚĂ ȘCOLARĂ, PENTRU PREVENIREA CONSUMULUI ȘI TRAFICULUI DE DROGURI
La data de 30 iunie a.c, polițiștii Biroului pentru Siguranță Școlară Iași au desfășurat activități preventive, la Liceul Tehnologic Special ”Vasile Pavelcu” Iași, la Liceul Tehnologic de Turism Iași și la Colegiul Tehnic ”Ioan Holban” Iași, pentru creșterea gradului de siguranță și informare a elevilor.
Astfel, au fost transmise elevilor recomandări cu privire la principalele măsuri ce trebuie cunoscute și aplicate pentru a evita victimizarea și au fost oferite informații utile pentru prevenirea traficului de persoane, a traficului și consumului de droguri.
Totodată, au fost distribuite pliante cu informații preventive, referitoare la tematica abordată.
 
 
 
ÎN SIGURANȚĂ LA VOLAN, STOP ACCIDENTELOR
La data de 30 iunie a.c., în cadrul programului “În siguranţă la volan, Stop accidentelor!”, poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Serviciului Rutier Iaşi, împreună cu Serviciul de Probaţiune au desfăşurat o activitate informativ-preventivă destinată unui grup de 12 persoane.
Programul de prevenţie a fost conceput pentru a veni în sprijinul reintegrării persoanelor care au comis infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice.
În cadrul activităţii au fost prezentate principalele cauze generatoare de accidente rutiere, consecințele comportamentelor neadcvate în trafic și au fost prezentate studii de caz și material video, cu tematica abordată.
Totodată, au fost prezentate informaţii utile pentru dezvoltarea capacităţii de autocontrol.
 
ACTIVITĂŢI PREVENTIVE ALE POLIŢIŞTILOR IEŞENI
La data de 30 iunie a.c., poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iaşi, împreună cu jandarmi și reprezentanţi ai A.N.Î.T.P. – Centrul Regional Iaşi au desfăşurat mai multe activităţi de informare, la un centru de servicii sociale, din municipiul Iași.
În cadrul întâlnirilor au fost prezentate atribuţiile şi competenţele pe linie de prevenire a fiecărei instituţii din M.A.I.
Poliţiştii au transmis informaţii cu caracter preventiv, referitoare la siguranţa personală, siguranţa în mediul online şi au prezentat principalele măsuri ce trebuie cunoscute şi aplicate pentru conştientizarea şi promovarea principiilor unui internet mai sigur.
Totodată, au fost oferite informaţii utile pentru prevenirea traficului şi consumului de substanţe psihoactive şi prevenirea traficului de persoane.
Elevii au fost îndrumaţi să manifeste un comportament responsabil şi să apeleze la sfatul părinţilor sau al cadrelor didactice, atunci când se află în situaţii dificile.
Întâlnirile cu elevii au avut un caracter interactive şi au îmbinat problematica preventivă cu situaţii concrete, informaţiile şi mesajele transmise de poliţişti fiind adecvate vârstei şi nivelului de înţelegere al elevilor.
De asemenea, în cadrul proiectului ”RO Cyberex -  Perfecționare, cooperare și prevenire în lupta împotriva criminalității informatice”, polițiștii au prezentat riscurile și vulnerabilitățile la care pot fi expuși elevii în mediul online. Au fost transmise informații preventive referitoare la măsurile ce trebuie cunoscute și aplicate pentru conștientizarea și promovarea principiilor unui internet mai sigur și au fost purtate discuții pe marginea unor situații concrete, fiind oferite recomandări utile pentru prevenirea victimizării.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ BacăuReținut de polițiști după ce a condus din nou un autoturism fără permis

28 Mar 2024 245

IPJ ClujPoliția Rurală Apahida au dispus reținerea unui bărbat de 39 de ani

27 Mar 2024 495

IPJ Sibiu Un bărbat cercetat pentru furt calificat a fost reținut

27 Mar 2024 266

IPJ ArgeșSancțiuni aplicate de polițiștii rutieri în ultimele 24 de ore

25 Mar 2024 354

IPJ IalomițaPolițiștii ialomițeni au emis un ordin de protecție provizoriu, pe numele unui bărbat de 43 de ani

25 Mar 2024 331

IPJ ArgeșDepistat conducând pe contrasens, deși avea dreptul de a conduce suspendat

22 Mar 2024 314

IPJ Argeș Conduceau cu viteză excesivă

21 Mar 2024 257

IPJ SibiuUn bărbat cercetat pentru furt calificat a fost reținut

21 Mar 2024 292

IPJ ArgeșAcțiuni desfășurate de polițiștii argeșeni, în sistem integrat, pentru asigurarea ordinii publice

20 Mar 2024 346

IPJ Bistrița-NăsăudProduse contrafăcute, ridicate în vederea confiscării de către polițiștii de la investigarea criminalității economice

19 Mar 2024 404

IPJ ArgeșReținut de polițiști

19 Mar 2024 296

IPJ Argeș Reținere a 9 permise de conducere și de retragere a unui certificat de înmatriculare

18 Mar 2024 389

IPJ Bistrița-NăsăudReținut pentru 24 de ore, după ce a fost depistat de polițiști cu nereguli în trafic

18 Mar 2024 399

IPJ SibiuCercetat penal pentru înșelăciune,un bărbat a fost reținut

15 Mar 2024 414

IPJ SibiuInfracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos (42 de acte materiale)

14 Mar 2024 302