IPJ Iași Comunicat de presă - Black friday fără riscuri

Nr. 68.728 din 12 noiembrie 2021   
 
 BLACK FRIDAY FĂRĂ RISCURI

Având în vedere că în această perioadă o mare parte din magazinele online lansează reduceri și promoții pentru anumite produse, suntem tentați să profităm de aceste oferte, dar totodată trebuie să sporim atenția pentru a reducere riscul de victimizare în cazul tranzacților online.
Există firme care au ca activitate principală preluarea comezilor online de la cumpărător, achiziționarea produselor solicitate și transportul acestora la domiciliul clientului. Toate aceste servicii pot fi plătite online de client.
Totodată, trebuie să avem în vederea riscurile specifice acestui mod modern de a face cumpărături şi să cunoaştem modalităţile de prevenire a săvârșirii unei infracțiuni.
 
Există o serie de reguli de siguranță care pot fi adoptate pentru a evita fraudele online:
 
  • Verifică dacă dispozitivul pe care îl folosești pentru a efectua achiziții online este configurat în mod corespunzător și conexiunea de internet este sigură;
  • Cumpără de la firme sau magazine pe care le cunoști sau pe care le-ai folosit și verifică rating-ul vânzătorilor pe site-urile de comerț online.
  • Mulți comercianți online îți vor cere să stocheze informațiile tale de plată. Fii sigur că ai înțeles riscurile pe care le implică.
  • Nu răspunde niciodată mesajelor prin care se solicită furnizarea de date cu caracter personal, financiar sau date de autentificare.
  • Asigură-te că adresa paginii web a magazinului este cea corectă. Deseori denumirile site-urilor înșelătoare se diferențiază de cele corecte doar printr-un singur caracter. Nu te baza pe aspectul familiar al site-ului deoarece acesta poate fi imitat cu ușurință.
  • Folosește carduri de credit atunci când cumperi online. Majoritatea cardurilor de credit au politici stricte în ceea ce privește siguranța clienților.
  • Dacă este posibil, folosește un card separat pentru cumpărăturile online pe care îl alimentezi doar cu suma de care ai nevoie pentru respectiva tranzacție. Astfel în cazul unei posibile fraude eviți să pierzi sume mari de bani.
  • Verifică periodic soldul conturilor de pe care ai plătit, dar mai ales înainte și după efectuarea tranzacțiilor online. Anunță imediat banca emitentă dacă observi plăți sau retrageri pe care nu le-ai efectuat.
  • Dacă folosești un telefon mobil conectat la internet, citește permisiunile care îți sunt solicitate de aplicația folosită pentru cumpărături,  în mod special dacă ți se cer date despre cardul tău bancar. Aplicația îți poate solicita accesul la lista contacte, localizarea ta, etc.
  • Plătește doar când ai o conexiune sigură la internet - evită folosirea hot-spot-urilor publice de wi-fi.
  • Când cumperi online de la alte persoane nu trimite banii în avans. Dacă este posibil, folosește un serviciu cu plata ramburs.
  • Când dorești să vinzi un produs prin publicarea unui anunț  pe internet, nu accesa niciodată un link primit de la persoane necunoscute, chiar dacă vezi numele sau sigla unor firme despre care ai auzit că ar fi de încredere.
  • Pentru a primi banii pentru produsul oferit spre vânzare online, nu oferi niciodată detalii despre datele menționate pe cardul bancar. Pentru a trimite produsul tău unui cumpărător poți apela la serviciile poștale / curierat cu plata ramburs.
  • Păstrează întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ai efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor și condițiilor vânzării sau pentru a face dovada că ai plătit pentru bunurile comandate.
 
Alege mereu să faci cumpărături în siguranță!
În situația în care ai devenit victima unei fraude online, sesizează poliția!
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.