IPJ Timiș Ziua europeană de prevenire a furturilor din locuință

                                                                       Nr. 167 din 15 Iunie 2022  
 
ZIUA EUROPEANĂ DE PREVENIRE A FURTURILOR DIN LOCUINȚĂ
 
          Pentru al patrulea an consecutiv, Poliția Română, în parteneriat cu EUCPN (Rețeaua Europeană de Prevenire a Criminalității), EUROPOL și alte 24 de state din Europa, lansează Ziua europeană de prevenire a furturilor din locuință.
 
Țările europene participante în 2022, la EU Focus Day 2022, sunt:  Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Germania, Danemarca, Estonia, Grecia, Georgia, Franța, Irlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Țările de Jos, Ungaria.
 
Inițiativa lansată de autoritățile de aplicare a legii reunite în cadrul EUCPN (European Crime Prevention Network) și EUROPOL are drept scop informarea cetățenilor cu privire la modalităţile prin care își pot proteja locuința, pentru a nu deveni victime ale furturilor.
 
În România, din situația operativă înregistrată la nivelul structurilor de specialitate din Poliția Română, se constată că acest tip de infracțiune, „furt din locuință”, se află pe un trend descendent.
 
În acest sens, la nivelul județului Timiș, polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș vor aduce în atenția cetățenilor, prin intermediul activităților desfășurate în municipiul Timișoara și orașul Jimbolia, principalele moduri de operare, tipuri de bunuri vizate de infractori, riscurile pentru perioada vacanței și modul în care ne poate afecta o astfel de faptă.
 
În continuare, cele mai cunoscute metode de operare sunt „prin împrietenire” și „folosirea de chei potrivite”, însă nu sunt neglijate nici metodele clasice: prin escaladarea ușilor/ ferestrelor, prin forțarea/tăierea încuietorilor/elementelor de siguranță ale ușilor/ porților cu instrumente dure sau ruperea butucului/sistemelor de închidere.
 
De asemenea, cele mai sustrase obiecte din locuință sunt banii și bijuteriile.
 

În acest context, specialiștii în prevenirea criminalității recomandă cetățenilor să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare, să conștientizeze că check-in-ul din aeroport sau vacanță aduce like-uri, dar îi face vulnerabili în fața hoților.
 
Totodată, polițiștii vă recomandă:

 
  • DACĂ LOCUIȚI LA BLOC :
- solicitați administrației montarea unui interfon la intrarea în scară, dotarea cu incuietori corespunzătoare a ușilor de la subsol, terase sau intrări suplimentare și iluminarea corespunzătoare a holurilor și palierelor imobilului;
- montați o încuietoare de înaltă siguranță la ușa de acces în locuință; aceasta nu trebuie sa permită accesul din exterior, la șuruburile de prindere, iar butucul yalei să fie complet introdus în corpul ușii, pentru a evita prinderea și ruperea lui;
- dacă locuiți la parter sau etajul 1, asigurați-vă ferestrele prin montarea de grilaje, deoarece acestea îi descurajează pe hoți.
 
  • DACĂ LOCUIȚI  LA CASĂ:
- montați un sistem de supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate care se desfășoară în curtea casei;
- luați în calcul instalarea unui sistem de iluminare cu senzori de mișcare și a unui sistem de protecție perimetrală, care avertizează asupra pătrunderii unor persoane străine în curte.
 
  • FIȚI CU UN PAS ÎNAINITEA HOȚILOR:
- instalați un sistem de alarmă în locuința dumneavoastră;
- când lipsiți de acasă, asigurați-vă că toate ușile și ferestrele sunt încuiate;
- dacă lipsiți o perioadă lungă de timp, apelați la o persoană de încredere, care să vă ridice corespondența;
- înlocuiți cât mai repede încuietorile defecte sau ale căror chei le-ați pierdut.
 
 
 
Reamintim faptul că Ziua Europeană de Prevenire a Furturilor din Locuințe este un eveniment inițiat și lansat în anul 2019, chiar în perioada în care România a asigurat Președinția Consiliului Uniunii Europene.
 
Acest concept se fundamentează pe importanța conștientizării de către cetățeni a necesității adoptării unei atitudini prudente față de locuința și bunurile  proprii.
 
Pentru mai multe informații:
eucpn.org/focus-day
twitter.com/eucpn
linkedin.com/company/eucpn
facebook.com/eucpn
 
COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ ClujComunicat de presă - 15.06.2022

15 Jun 2022 846

Ziua europeană de prevenire a furturilor din locuință. Acest tip de infracțiune, pe un trend descendent în România

15 Jun 2022 988

IPJ Ialomița Comunicat de presă - 17.06.2021

17 Jun 2021 650

IPJ Tulcea Comunicat de presă - Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuințe

17 Jun 2021 653

Ziua europeană de prevenire a furturilor din locuință, marcată la Constanța. Care sunt sfaturile polițiștilor

16 Jun 2021 1441

IPJ Galați Buletin informativ - Ziua Europeană de Prevenire a Furturilor din Locuințe

16 Jun 2021 600