ISU Bihor Buletin de presă - 09.08.2021

BULETIN DE PRESĂ
Șase incendii produse în aproximativ trei ore, în județul Bihor         
         
Duminică, 8 august a.c., echipajele de pompieri militari din cadrul unității și subunităților Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” au acționat pentru stingerea unui număr de șase incendii de vegetație uscată produse în circa trei ore, în Bihor, suprafața totală afectată de flăcări fiind de peste 47 de hectare.

Astfel, în urma apelurilor primite prin Sistemul Unic 112, în intervalul orar 12.50 - 16.00, pompierii militari din cadrul Stației Valea lui Mihai, Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, Stației Aleșd și Gărzii de Pompieri Tinca, au intervenit pentru stingerea a patru incendii produse la terenuri virane situate în localitățile Suiug (comuna Abram), Oradea (pe strada Răspântiilor), Lugașu de Jos și Dumbrava (comuna Holod), evenimentele soldându-se cu arderea mai multor pomi fructiferi, a mărăcinișului, lăstărișului și vegetației uscate pe o suprafață de aproximativ patru hectare. 
De asemenea, între orele 13.10 -14.05, Detașamentul de Pompieri Marghita a acționat, în colaborare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Popești, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit la un teren din Budoi (comuna Popești), care s-a extins la pădurea de salcâmi aflată în apropiere. Forțele de intervenție au reușit să împiedice propagarea flăcărilor la copaci, astfel că în urma evenimentului a fost afectată doar o suprafață de circa 0.2 hectare litieră pădure și aproximativ patru hectare de vegetație uscată de pe terenul la care a izbucnit incendiul.
 
Între orele 14.05 -15.50, pompierii militari din cadrul aceleiași subunități, în cooperare cu membrii SVSU Suplacu de Barcău și ai Serviciului Privat pentru Situații de Urgență (SPSU) OMV Petrom Suplacu de Barcău, au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un teren din localitatea Borumlaca (comuna Suplacu de Barcău), unde  flăcările, alimentate de vântul puternic, au afectat o suprafață de circa 40 de hectare de vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș, precum și două căpițe de fân și circa 30 de metri pătrați dintr-un lan de porumb.
 
          Cauza probabilă a incendiilor produse în cursul zilei de duminică, a constituit-o utilizarea focului deschis în scopul igienizării terenurilor, fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor.
 
                             Măsuri de prevenire a unor astfel de evenimente
 
 
Reamintim bihorenilor că pericolul mare la incendiile de vegetație uscată îl constituie propagarea flăcărilor la locuințe, anexe gospodărești, depozite de furaje, păduri, plantații agricole ș.a.m.d..
De asemenea, subliniem faptul că intervenția specializată pentru stingerea acestor arderi necesită utilizarea unui volum apreciabil de resurse, costurile acestor intervenții fiind semnificative.
Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, instituţia noastră atenţionează atât cetăţenii, cât şi instituţiile şi operatorii economici asupra obligativităţii respectării prevederilor legislaţiei în vigoare.
Astfel, în vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţeni au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

- Accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului;
- Permis de lucru cu focul.
Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
-  condiţii meteorologice fără vânt;
- colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii  şi  să  nu  afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de cinci metri;
- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
 
 
Persoană de contact
OFIŢER INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU Bihor Buletin de presă - 08.12.2021

08 Dec 2021 849

ISU Bihor Buletin de presă -Grenadă descoperită pe malul Crișului Repede, pe raza străzii Splaiul Crișanei din Oradea

25 Aug 2021 868

ISU Bihor Buletin de presă - Mare atenție la instalațiile electrice!

23 Aug 2021 919

ISU Bihor Buletin de presă - Incendiu la un autoturism, pe strada Făgărașului din Oradea

19 Aug 2021 697

ISU Bihor Buletin de presă - Aprinzând vegetația uscată de pe terenuri, puneți în pericol viețile și bunurile oamenilor

17 Aug 2021 649

ISU Bihor Buletin de presă - Misiuni de înlăturare a efectelor vijeliei manifestate în Bihor

16 Aug 2021 589

ISU Bihor Buletin de presă - Proiectil găsit de un localnic din Tulca, în curtea casei

11 Aug 2021 803

ISU Bihor Buletin de presă - 19 intervenții ale pompierilor militari bihoreni, desfășurate în interval de aproximativ trei ore, în sprijinul comunităților afectate de fenomenele meteorologice periculoase

05 Aug 2021 729

ISU Bihor Buletin de presă - 12 incendii produse într-o singură zi, în Bihor

04 Aug 2021 791

ISU Bihor Buletin de presă -Bombă funcțională descoperită pe o stradă dintr-o localitate bihoreană

03 Aug 2021 530

ISU Bihor Buletin de presă - Incendiu la un apartament, în Oradea

02 Aug 2021 688

ISU Bihor Buletin de presă - Incendiu violent în Valea lui Mihai

02 Aug 2021 517

ISU Bihor Comunicat de presă - 18 misiuni de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase manifestate în județul Bihor

02 Aug 2021 689

ISU Bihor Buletin de presă -Incendii în cinci localități bihorene

08 Jul 2021 575

ISU Bihor Buletin de presă - Utilaje agricole în flăcări

08 Jun 2021 811