ISU Bihor Buletin informativ - 09.05.2022

 
Nr. 93  Oradea, 09.05.2022
 
COMUNICAT DE PRESĂ
 
Peste 1200 de ucraineni au fost ajutați în cadrul
Centrului de Asistență Umanitară pentru Refugiați Bihor
 
 
Începând din data de 29 martie a.c., peste 1200 de persoane care provin din zona conflictului armat din Ucraina au beneficiat de sprijin și consiliere în cadrul Centrului de Asistență Umanitară pentru Refugiați Bihor, care funcționează în municipiul Oradea, sub coordonarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor și în colaborare cu Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI Bihor).
 
 
De la deschiderea Centrului, până în data de 09 mai a.c., 1243 de refugiați ucraineni, din care 679 de adulți și 564 de minori, au beneficiat de serviciile oferite de către reprezentanții instituțiilor publice implicate în acest demers sub coordonarea Instituției Prefectului – Județul Bihor, ai organizațiilor din cadrul Grupului de inițiativă „Bihor pentru Ucraina”, precum și de voluntarii prezenți în cadrul acestuia, unii dintre aceștia fiind chiar refugiați ucraineni.
Persoanele refugiate, sosite la Centru au beneficiat de consiliere specializată și de serviciile de care aveau nevoie în momentul respectiv și pe termen lung. De asemenea, celor peste 1200 de refugiați veniți la Centru le-au fost donate alimente, îmbrăcăminte, produse de igienă, iar copiilor, inclusiv cărți potrivite vârstei, în limba ucraineană.
În cadrul Centrului sunt organizate puncte de informare în care refugiații sunt îndrumați și ajutați de reprezentanții ISU Bihor, Direcției de Sănătate Publică (DSP), Direcției de Asistență Socială Oradea (DASO), Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor (DGASPC), Direcției Sanitar -Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor (AJOFM), Serviciului pentru Imigrări Bihor, Grupului de inițiativă „Bihor pentru Ucraina”, din care fac parte specialiști din diferite domenii, translatori și voluntari din cadrul a peste 50 de organizații neguvernamentale și Organizației Crucea Roșie Filiala Bihor.
Astfel, în intervalul precizat, concomitent cu acțiunile de colectare de bunuri pentru cetățenii ucraineni desfășurate de Instituția Prefectului Județului Bihor și Grupul de inițiativă „Bihor pentru Ucraina”, la nivelul Centrului au fost centralizate date referitoare la un număr de 1243 de refugiați ucraineni, care au fost îndrumați și sprijiniți de reprezentanții grupului menționat, în soluționarea diferitelor solicitări legate de cazare, transport, organizare de evenimente și alte necesități proprii fiecărei persoane și familiilor ori grupurilor de refugiați.
 DSP și Spitalul Județean au oferit consiliere și servicii medicale specializate unui număr de 355 refugiați ucraineni, iar DASO a întocmit 81 de fișe pentru familiile refugiate, în care au fost cuprinși 89 de adulți și 87 de minori, informațiile furnizate făcând referire la alocațiile de stat și la acordarea ajutorului pentru susținerea familiei.
DGASPC a oferit unui număr de 80 de refugiați, servicii specializate și îndrumare privind încadrarea în grad și tip de handicap, obținerea certificatului de încadrare în grad de handicap, obținerea permisului de ședere și alte informații și servicii sociale specifice, asigurând totodată cazarea a două persoane la Centrul de îngrijire și asistență Ciutelec.

Serviciul pentru Imigrări Bihor a furnizat informații specifice și a eliberat permise de ședere temporară pentru 441 refugiați, iar AJOFM a consiliat 69 de refugiați, din care 38 au fost angajați.
          În interiorul Centrului sunt amenajate un punct medical, un spațiu “mama și copilul”, un spațiu pentru consiliere psihologică, precum și spații pentru odihnă, pentru servit masa, pentru relaxare, loc de joacă pentru copii etc., refugiații beneficiind în același timp, de diferite produse de strictă necesitate (produse alimentare, haine, produse de igienă ș.a.m.d.).
Totodată, la nivelul Centrului au fost organizate activități recreative și de divertisment atât pentru copiii, cât și pentru adulții ucraineni. Astfel, în data de 8 aprilie a.c., 40 de copii și tineri ucraineni, cu vârste între 1 și 18 ani, au participat la o activitate organizată special pentru ei, în cadrul căreia pompierii le-au prezentat autospecialele de intervenție, le-au oferit cadouri și i-au familiarizat cu noțiunile de bază în acordarea primului ajutor, iar reprezentanți ai Grupului “Bihor pentru Ucraina” (Asociația Cătunul Verde, Asociația Serviciul Internațional de Salvare a Copiilor și Asociația Sfântul Vincențiu de Paul) au pregătit pentru oaspeții ucraineni, torturi, pizza, jocuri, ateliere de creație, un moment muzical susținut de elevi de la Liceul de Arte Oradea și alte surprize.

De asemenea, în data de 24 aprilie a.c., 16 ucraineni au ales să sărbătorească Paștele împreună, în cadrul Centrului, reprezentanții Grupului “Bihor pentru Ucraina” punându-le la dispoziție cozonaci, dulciuri și alte produse.
 
Menționăm că Centrul a fost operaționalizat în urma deciziei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bihor (CJSU), prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, în data de 21 martie a.c.
 

Persoană de contact
Purtător de cuvânt al Centrului de Asistență Umanitară pentru Refugiați Bihor

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU BihorIntervenții ale pompierilor militari bihoreni pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase

29 Mar 2024 176

ISU BihorDoi copilași, blocați în mașină, salvați de pompierii orădeni

26 Mar 2024 265

ISU BihorEchipajele Stației de Pompieri Aleșd, Secției de Pompieri Beiuș și Detașamentului 1 de Pompieri Oradea au acționat pentru stingerea a șapte incendii

25 Mar 2024 286

ISU BihorIncendiu în comuna Biharia-Atenție unde depozitați cenușa și jarul!

18 Mar 2024 338

ISU BihorIncendiu la o gospodărie din Oșorhei

14 Mar 2024 324

ISU Bihor Proiectil funcțional descoperit în comuna Sânmartin

07 Mar 2024 263

ISU Bihor Lebădă salvată de pompieri, în Oradea

05 Mar 2024 280

ISU BihorPui de pisică salvat de pompieri, dintr-o fântână

21 Feb 2024 349

ISU BihorBunicuță salvată de pompierii orădeni

19 Feb 2024 334

ISU BihorIncendiu la o locuință din Lugașu de Sus

19 Feb 2024 306

ISU Bihor Patru incendii de vegetație uscată produse în Bihor, în mai puțin de patru ore

12 Feb 2024 312

ISU BihorAtenție la centralele termice! Incendiu la o gospodărie din Sânmartin

06 Feb 2024 328

ISU BihorIncendiu la o gospodărie din Tulca. Atenție la instalațiile electrice!

30 Jan 2024 377

ISU BihorPatru incendii într-o singură zi, produse în Batăr, Ciutelec, Viișoara și Aleșd

29 Jan 2024 359

ISU Bihor Intervenție pentru salvarea victimelor unui accident rutier produs pe strada Nicolae Filipescu din Oradea, soldat cu nouă persoane rănite

25 Jan 2024 456