ISU Bihor Buletin informativ - 18.07.2022

Nr. 159  Oradea, 18.07.2022
 
BULETIN INFORMATIV
 
Misiuni de stingere a incendiilor de vegetație izbucnite în 19 localități bihorene
 
        În ultimele aproximativ 48 ore, pompierii bihoreni au intervenit pentru stingerea a 21 de incendii produse la pășuni, miriști, terenuri virane, terenuri agricole și livezi situate în mai multe localități bihorene.
 
Începând de sâmbătă, ora 16.07, până în după-amiaza zilei de duminică, în jurul orei 23.50, pompierii militari bihoreni au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 21 incendii produse la terenuri virane, terenuri agricole, pășuni și miriști situate în mai multe localități din județ.
Astfel, forțele și mijloacele de intervenție ale Detașamentului 1 de Pompieri Oradea, Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, Detașamentului de Pompieri Salonta,  Detașamentului de Pompieri Marghita, Stației de Pompieri Ștei, Stației de Pompieri Valea lui Mihai, Stației de Pompieri Aleșd, Gărzii de Pompieri Sălard, Gărzii de Pompieri Tinca, Gărzii de Pompieri 1 Mai și Secției de Pompieri Beiuș au fost mobilizate pentru stingerea incendiilor produse în Oșorhei, Belfir (comuna Tinca), Forău (comuna Uileacu de Beiuș), Salonta, Gheghie (comuna Aușeu), Uileacu de Beiuș, Suplacu de Barcău, Beznea (comuna Bratca), Ciumeghiu, Biharia, Dumbrava (comuna Holod), Urviș de Beiuș (comuna Șoimi), Fegernicu Nou (comuna Sârbi), Dușești (comuna Ceica), Apateu (comuna Nojorid), Oradea – strada Alexi Ion, Otomani (comuna Sălacea), Tăut (comuna Batăr), Lunca, în cazul unora dintre aceste evenimente existând pericolul propagării flăcărilor la locuințe, culturi agricole și alte bunuri ale populației.
În urma incendiilor menționate, a ars o suprafață de peste 87 de hectare de vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș, de pe terenuri virane, pășuni comunale și livezi, iar în cazul incendiului de la Apateu (comuna Nojorid), a ars și un autoturism aflat în zona incendiată.  
Pompierii militari au împiedicat propagarea incendiilor la gospodării și la culturi agricole din apropiere, salvând din calea flăcărilor locuințe, anexe gospodărești, baloți de paie, lanuri de cereale, dar și pomi fructiferi.
Majoritatea incendiilor menționate, au fost, cel mai probabil, provocate de focul deschis în spații deschise, aici intrând și fumatul. În cazul incendiului de la Forău (comuna Uileacu de Beiuș), cauza incediului a constituit-o executarea unor lucrări de sudare fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor.
Pentru localizarea și lichidarea incendiilor produse în Oșorhei, Uileacu de Beiuș, Suplacu de Barcău, Fegernicu Nou (comuna Sîrbi) și Dușești (comuna Ceica), alături de pompierii militari au acționat și membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Oșorhei, Uileacu de Beiuș, Suplacu de Barcău, Sârbi și Ceica.
 
Măsuri de prevenire a unor astfel de evenimente
 
Pericolul mare la incendiile de vegetaţie uscată îl reprezintă nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe și anexe gospodăreşti.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, al căror risc de producere crește în această perioadă pe fondul secetei și al temperaturilor ridicate înregistrate la nivelul județului, instituţia noastră reamintește bihorenilor, obligativitatea respectării prevederilor legislaţiei în vigoare.
Astfel, în vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, acceptul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și permis de lucru cu focul.
Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

Conform prevederilor OUG nr. 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protecţia mediului, deţinătorii legali de terenuri "nu ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă".
De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
  • condiţii meteorologice fără vânt;
  • colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
  • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii  şi  să  nu  afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
  • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
 
Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:
  1. condiţii meteorologice fără vânt;
  2. parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum zece hectare, prin fâşii arate;
  3. izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
  4. desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  5. asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
  6. asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de cinci hectare, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
  7. asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de cinci hectare, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.
 
 
 
 
Persoană de contact
Subofițer Informare și Relații Publice

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU BihorDoi copilași, blocați în mașină, salvați de pompierii orădeni

26 Mar 2024 261

ISU BihorEchipajele Stației de Pompieri Aleșd, Secției de Pompieri Beiuș și Detașamentului 1 de Pompieri Oradea au acționat pentru stingerea a șapte incendii

25 Mar 2024 279

ISU BihorIncendiu în comuna Biharia-Atenție unde depozitați cenușa și jarul!

18 Mar 2024 337

ISU BihorIncendiu la o gospodărie din Oșorhei

14 Mar 2024 323

ISU Bihor Proiectil funcțional descoperit în comuna Sânmartin

07 Mar 2024 263

ISU Bihor Lebădă salvată de pompieri, în Oradea

05 Mar 2024 279

ISU BihorPui de pisică salvat de pompieri, dintr-o fântână

21 Feb 2024 347

ISU BihorBunicuță salvată de pompierii orădeni

19 Feb 2024 334

ISU BihorIncendiu la o locuință din Lugașu de Sus

19 Feb 2024 306

ISU Bihor Patru incendii de vegetație uscată produse în Bihor, în mai puțin de patru ore

12 Feb 2024 312

ISU BihorAtenție la centralele termice! Incendiu la o gospodărie din Sânmartin

06 Feb 2024 325

ISU BihorIncendiu la o gospodărie din Tulca. Atenție la instalațiile electrice!

30 Jan 2024 375

ISU BihorPatru incendii într-o singură zi, produse în Batăr, Ciutelec, Viișoara și Aleșd

29 Jan 2024 356

ISU Bihor Intervenție pentru salvarea victimelor unui accident rutier produs pe strada Nicolae Filipescu din Oradea, soldat cu nouă persoane rănite

25 Jan 2024 453

ISU BihorIntervenție pentru salvarea victimelor unui accident rutier produs în Borș, soldat cu nouă persoane rănite

25 Jan 2024 416