ISU BihorBuletin informativ - Atenție la instalațiile electrice

                    Nr. 38 Oradea, 07.02.2023
 
    BULETIN INFORMATIV
Atenție la instalațiile electrice: două case din Hidișel, în pericol de a fi distruse din cauza unui scurtcircuit
 
 
          În data de 07 februarie a.c., pompierii militari beiușeni au stins un incendiu violent, ce a cuprins două construcții auxiliare din cadrul unei gospodării din comuna Dobrești, salvând două case, din care una lipită de o anexă în flăcări.
 
În cursul nopții de luni spre marți, în  jurul orei 02.00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor a fost sesizat cu privire la producerea unui incendiu la o casă din localitatea Hidișel, comuna Dobrești.
La adresa indicată de apelant au fost mobilizate imediat, trei echipaje de pompieri militari din cadrul Secției de Pompieri Beiuș, din care două de stingere și unul de prim ajutor calificat, fiind alertat totodată și serviciul voluntar pentru situații de urgență al unității administrativ-teritoriale.
În momentul sosirii echipajelor, flăcările se manifestau cu violență la două construcții auxiliare din cadrul gospodăriei, cu pericol de propagare la alte două clădiri.
Pompierii au acționat simultan pentru localizarea și lichidarea incendiului, respectiv pentru protecția celor două case aflate în pericol de a fi incendiate, o locuință fiind lipită de una dintre anexele cuprinse de flăcări, iar cealaltă fiind situată în apropierea focarelor.
Incendiul a fost stins în aproximativ o oră și 20 de minute, forțele de intervenție reușind să salveze cele două case.
După stingerea incendiului, generat, cel mai probabil, de un scurtcircuit, pompierii au acționat în continuare la fața locului, până în jurul orei 05.00, pentru căutarea eventualelor focare ascunse și înlăturarea efectelor negative ale evenimentului.  
Pagubele înregistrate au constat în aproximativ 180 metri pătrați acoperiș, trei motoare electrice, o drujbă, o motopompă și scule de tâmplărie.  
Din fericire, nu au existat  persoane rănite.
 
  •  
 
Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică
 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte bihorenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale şi uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti.
 
ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!

 
• Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, boiler, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea;
• Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
• Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.
• Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
• Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, boiler, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi,  provocând în scurt timp, un incendiu.
• Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
 
NU IMPROVIZAŢI!
• Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
• Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.
 
ATENŢIE LA MIJLOACELE DE ÎNCĂLZIRE ELECTRICE!
 
• Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi;
• Nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;
• Nu aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;
• Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi.
 
SUPRAVEGHEAŢI COPIII!
 
• Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;
• Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare,  pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor şi modul în care pot evita producerea unui astfel de eveniment.
 
INSTALAŢI SENZORI DE FUM!
 
• Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.
• Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112. 
 
 
Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.
 
 
OFIŢER INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU BihorDoi copilași, blocați în mașină, salvați de pompierii orădeni

26 Mar 2024 263

ISU BihorEchipajele Stației de Pompieri Aleșd, Secției de Pompieri Beiuș și Detașamentului 1 de Pompieri Oradea au acționat pentru stingerea a șapte incendii

25 Mar 2024 284

ISU BihorIncendiu în comuna Biharia-Atenție unde depozitați cenușa și jarul!

18 Mar 2024 338

ISU BihorIncendiu la o gospodărie din Oșorhei

14 Mar 2024 323

ISU Bihor Proiectil funcțional descoperit în comuna Sânmartin

07 Mar 2024 263

ISU Bihor Lebădă salvată de pompieri, în Oradea

05 Mar 2024 279

ISU BihorPui de pisică salvat de pompieri, dintr-o fântână

21 Feb 2024 348

ISU BihorBunicuță salvată de pompierii orădeni

19 Feb 2024 334

ISU BihorIncendiu la o locuință din Lugașu de Sus

19 Feb 2024 306

ISU Bihor Patru incendii de vegetație uscată produse în Bihor, în mai puțin de patru ore

12 Feb 2024 312

ISU BihorAtenție la centralele termice! Incendiu la o gospodărie din Sânmartin

06 Feb 2024 325

ISU BihorIncendiu la o gospodărie din Tulca. Atenție la instalațiile electrice!

30 Jan 2024 375

ISU BihorPatru incendii într-o singură zi, produse în Batăr, Ciutelec, Viișoara și Aleșd

29 Jan 2024 357

ISU Bihor Intervenție pentru salvarea victimelor unui accident rutier produs pe strada Nicolae Filipescu din Oradea, soldat cu nouă persoane rănite

25 Jan 2024 455

ISU BihorIntervenție pentru salvarea victimelor unui accident rutier produs în Borș, soldat cu nouă persoane rănite

25 Jan 2024 417