ISU BihorComunicat de presă - 07.02.2023

        Nr. 37  Oradea, 07.02.2023
COMUNICAT DE PRESĂ
Gerul poate provoca tragedii
Recomandările pompierilor bihoreni pentru pentru prevenirea unor astfel de evenimente
 
          Având în vedere prognoza emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabilă şi pentru judeţul Bihor în această perioadă, conform căreia “valul de frig va persista și se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de -3...1 grad și minime               de -15...-8 grade (valori mult mai mici decât normal chiar și pentru luna februarie)” Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Crișana” recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri menite a le proteja viața:
 
• Ascultaţi la radio, televiziune, buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.
• Economisiţi combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menţinând temperatura în casă la un minim necesar!
• Nu suprasolicitaţi instalaţia electrică a locuinţei prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere!
• Amplasaţi mijloacele de încălzire portabile la distanţă de cel puţin un metru faţă de materialele combustibile!
• Fiţi atenţi la semnele de îngheţ. Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, a urechilor şi a nasului. Dacă observaţi astfel de simptome, solicitaţi imediat ajutor medical.
• Fiţi atenţi la semnele de hipotermie. Acestea includ frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă. Dacă observaţi astfel de simptome, duceţi victima într-un spaţiu călduros, îndepărtaţi-i hainele umede, încălziţi-i mai întâi partea centrală a corpului şi, dacă victima este conştientă, administraţi-i băuturi calde non-alcoolice. Solicitaţi ajutor medical cât mai urgent posibil.
 
Nu practicați activităţi recreative pe gheaţa lacurilor și râurilor ori pe drumurile publice!
 
De asemenea, pompierii bihoreni atrag atenţia cetăţenilor asupra pericolului la care se expun prin practicarea activităţilor de agrement pe suprafaţa îngheţată a râurilor, iazurilor, lacurilor, barajelor şi canalelor colectoare din judeţ, întrucât gheaţa poate ceda în orice moment, periclitându-le viaţa.
Pentru preîntâmpinarea unor evenimente ce pot avea consecinţe tragice, recomandăm părinţilor să explice copiilor riscurile pe care le implică plimbările sau jocurile practicate pe suprafaţa îngheţată a apelor ori săniușul pe drumurile publice sau în apropierea acestora, interzicându-le astfel de activităţi şi supraveghindu-i în permanenţă.

Având în vedere faptul că straturile de gheaţă de la suprafaţa lacurilor sunt foarte înşelătoare, părând a fi mult mai groase decât sunt în realitate, îi sfătuim pe pescari să evite pescuitul la copcă, înlăturând astfel riscul de înec în urma prăbușirii sub stratul subţire de gheață.
 
Îndepărtați țurțurii de la nivelul acoperișurilor sau balcoanelor

 
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor readuce în atenția cetățenilor faptul că, proprietarii sau administratorii clădirilor au obligația de a îndepărta țurțurii formați la streșinile și jgheaburile imobilelor pe care le dețin sau administrează, întrucât, există pericolul ca, prin desprindere, să pună în pericol trecătorii și să distrugă bunuri materiale.
 
 
OFIŢER INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU Bihor Împreună susținem VIAȚA

07 Jun 2023 339

ISU Bihor Comunicat de presa - 06.06.2023

06 Jun 2023 329

ISU BihorExercițiu cu mijloace și forțe în teren desfășurat la Teatrul de Stat Oradea

18 May 2023 249

ISU Bihor Medalii pentru pompierii militari bihoreni

12 May 2023 353

ISU Bihor Acțiuni de donare de sânge și igienizare a mediului, desfășurate de pompierii bihoreni

10 May 2023 299

ISU BihorCopiii bihoreni pregătiți de pompieri în domeniul situațiilor de urgență

05 May 2023 345

ISU BihorCursuri de pregătire pentru gestionarea eventualelor situații de urgență produse la Heliportul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor

27 Apr 2023 350

ISU BihorProiectul „Modernizare în vederea creşterii eficienţei energetice a sediului Detașamentului 2 de Pompieri Oradea din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor” „PNRR

27 Apr 2023 295

ISU BihorPompierii bihoreni vor fi la datorie 24/24 de ore, în minivacanța de 1 Mai

27 Apr 2023 249

ISU BihorAlege cariera de pompier militar

24 Apr 2023 329

ISU BihorArderea vegetației uscate este interzisă

24 Apr 2023 411

ISU BihorMisiuni de suflet desfășurate de pompierii bihoreni în prag de sărbători

13 Apr 2023 424

ISU BihorPeste 200 de pompieri militari vor fi în permanență la datorie, în perioada Sărbătorilor Pascale

13 Apr 2023 319

ISU BihorMisiune de salvare, pe strada Seleușului din Oradea

12 Apr 2023 277

ISU BihorRecomandările pompierilor bihoreni pentru prevenirea situațiilor de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase

06 Apr 2023 406