ISU Bihor Comunicat de presă - 25.07.2022

Nr. 169 Oradea, 25.07.2022

BULETIN INFORMATIV
 
Weekend cu peste 90 de intervenții ale pompierilor militari bihoreni
 
În perioada 23 - 24 iulie a.c., echipajele de stingere și echipajele SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor au desfășurat peste 90 de misiuni, din care 34 intervenții pentru stingerea incendiilor și peste 45 de intervenții pentru acordarea primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență.

 Misiuni de stingere a incendiilor de vegetație izbucnite în 21 localități bihorene

  În zilele de sâmbătă și duminică, pompierii militari bihoreni au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 23 incendii de vegetație uscată produse în județ, la terenuri virane, terenuri agricole, pășuni, miriști și păduri situate în mai multe localități din județ.
Astfel, forțele și mijloacele de intervenție ale Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, Detașamentului de Pompieri Marghita, Gărzii de Pompieri 1 Mai, Gărzii de Pompieri Tinca, Gărzii de Pompieri Sălard, Stației de Pompieri Aleșd, Stației de Pompieri Ștei, Stației de Pompieri Valea lui Mihai, Secției de Pompieri Beiuș, au fost mobilizate pentru stingerea a 23 incendii produse în localitățile Bojei (comuna Tăuteu), Sîntelec (comuna Hidișelu de Sus), Șușturogi (comuna Cetariu), Gurbediu și Belfir (comuna Tinca), Vârciorog, Pădurea Neagră, Peștere și Călățea (comuna Aștileu), Tinăud, Subpiatră și Telechiu (comuna Țețchea), Cusuiuș (comuna Lazuri de Beiuș), Tarcea, Borod, Șimian, Lorău (comuna Bratca), Tileagd, Poclușa de Barcău (comuna Chișlaz), Petrileni și Valea de Jos (comuna Rieni), în cazul unora dintre aceste evenimente existând pericolul propagării flăcărilor la locuințe, culturi agricole și alte bunuri ale populației.
În urma incendiilor menționate, a ars o suprafață de aproximativ 100 de hectare de vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș, de pe terenuri virane, pășuni comunale, livezi și păduri. Cel mai mare incendiu de vegetație uscată s-a produs în localitatea Șușturogi, unde au ars aproximativ 70 hectare vegetație uscată și 1 hectar de pădure.
Pompierii militari au împiedicat propagarea incendiilor la gospodării și la culturi agricole, salvând din calea flăcărilor locuințe și anexe gospodărești.
 
Incendii la case și anexe gospodărești din Bihor
 
În weekend, pompierii militari bihoreni au intervenit pentru stingerea a 2 incendii izbucnite la case și anexe ale acestora, în localitățile Hinchiriș (comuna Lazuri de Beiuș) și Popești.  
În după-amiaza zilei de sâmbătă, 23 iulie a.c., în jurul orei 16.47, pompierii militari din cadrul Stației Ștei și Secției Beiuș, au fost alertați pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din localitatea Hinchiriș.
În momentul sosirii forțelor de intervenție la adresa indicată de apelantul numărului unic 112, flăcările se manifestau cu violență în interiorul și la acoperișul anexei și șopronului. Incendiul era extins și la o anexă a gospodăriei din vecinătate. Pompierii militari au localizat focul și au împiedicat propagarea acestuia la celelalte încăperi ale gospodăriei de unde a izbucnit incendiul, dar și a casei din vecinătate.
Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, un scurtcircuit.
 
    În urma producerii incendiului au ars acoperișul anexei pe o suprafață de circa 210 metri pătrați, șopronul în care se aflau 3 porci și aproximativ 1 tonă de fân.
 
Duminică noaptea, în jurul orei 02.36, un apelant al numărului unic 112, solicita intervenția echipajelor specializate ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea Popești.
La fața locului au fost mobilizate operativ, echipajele de pompieri militari din cadrul Detașamentului Marghita, cu autospeciale de lucru cu apă și spumă, un container de apă și o ambulanță de tip B2.  În stingerea incendiului au fost mobilizați și membri ai Serviciului de Voluntari pentru Situații de Urgență Popești.
În urma executării recunoașterii la fața locului, forțele de intervenție au constatat că flăcările se manifestau în camera de zi. Pompierii au localizat incendiul și au reușit să împiedice propagarea acestuia la celelalte încăperi ale casei. Proprietara casei s-a autoevacuat până la sosirea echipajelor de intervenție.
Evenimentul, generat, cel mai probabil, de efectul termic al cablului electric, s-a soldat cu arderea bunurilor aflate în camera de zi.
Din fericire, niciunul dintre incendii nu s-a soldat cu victime.
 
Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică
 
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” reaminteşte bihorenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea incendiilor de natură electrică, soldate cu pagube materiale şi uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti.
 
ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!
 
•    Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: boiler, hotă, reşou, aparat de aer condiționat, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea;
 
•    Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
 
•    Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.
 
•    Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
 
•    Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (aparat de aer condiționat, boiler, frigider, reşou, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
 
•    Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
 
NU IMPROVIZAŢI!
 
•    Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
 
•    Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
 
    Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.
 
INSTALAŢI SENZORI DE FUM!
 
•    Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.
 
•    Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.
 
 
 
 
Persoană de contact
Subofițer Informare și Relații Publice

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU BihorComunicat de presă - 22.09.2022

22 Sep 2022 276

ISU BihorComunicat de presă - 13.09.2022

14 Sep 2022 280

ISU BihorComunicat de presă - 13.09.2022

13 Sep 2022 277

ISU BihorComunicat de presă - 12.09.2022

12 Sep 2022 287

ISU BihorComunicat de presă - 09.09.2022

09 Sep 2022 321

ISU BihorComunicat de presă - 02.09.2022

02 Sep 2022 360

ISU Bihor Măsuri de prevenire a situațiilor de urgență

01 Sep 2022 301

ISU Bihor Comunicat de presă - 01.09.2022

01 Sep 2022 305

ISU Bihor Comunicat de presă - 30.08.2022

30 Aug 2022 322

ISU Bihor Comunicat de presă - 23.08.2022

23 Aug 2022 356

ISU Bihor Comunicat de presă - 17.08.2022

17 Aug 2022 386

ISU Bihor Comunicat de presă - 04.08.2022

04 Aug 2022 361

ISU Bihor Comunicat de presă - 03.08.2022

03 Aug 2022 384

ISU Bihor Comunicat de presă - 01.08.2022

01 Aug 2022 355

ISU Bihor Comunicat de presă - 20.07.2022

21 Jul 2022 409