ISU Bihor Comunicat de presă - Activități desfășurate la nivelul județului Bihor, în sprijinul refugiaților ucraineni

Nr. 48  Oradea, 11.03.2022
COMUNICAT DE PRESĂ
            Activități desfășurate la nivelul județului Bihor, în sprijinul refugiaților ucraineni
 
 
Personalul instituțiilor Ministerului Afacerilor Interne continuă să desfășoare, 24 de ore din 24, alături de autoritățile locale, societatea civilă și mediul privat din județul Bihor, activități de sprijin a refugiaților ucraineni.
 
 
Pentru asigurarea răspunsului eficient în sprijinul cetățenilor ucraineni veniți în România, în data de 26 februarie a.c., la nivelul județului Bihor a fost operaționalizat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI), în cadrul căruia activitățile de gestionare a situației refugiaților ucraineni sosiți în județul nostru sunt desfășurate de reprezentanții instituțiilor cu atribuții în domeniu, sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea.

Astfel, în vederea stabilirii și gestionării în mod organizat, unitar și eficient a resurselor puse la dispoziție de autoritățile locale, societatea civilă și mediul privat din județul Bihor pentru persoanele refugiate în urma conflictului armat din Ucraina, CJCCI asigură coordonarea fluxului informațional între Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, autoritățile publice, ONG-uri și societatea civilă și coordonarea utilizării resurselor puse la dispoziție de autoritățile publice locale, societatea civilă și ONG-uri, în funcție de nevoile solicitate de către refugiați. Totodată, membrii CJCCI asigură baza de date privind resursele de cazare, hrană, transport disponibile la nivelul județului, furnizează telefonic refugiaților ucraineni, informații privind cazarea, transportul, asigurarea hranei etc. și coordonează asistența medicală pentru refugiați, prin DSP Bihor.

În ultimele 24 de ore, din informațiile centralizate la nivelul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI Bihor), un număr de 404 refugiați ucraineni au fost cazați în 13 spații destinate acestui scop, situate în mai multe localități din județul Bihor.
Angajații Ministerului de Interne au desfășurat și continuă să execute atât timp cât va fi nevoie, misiuni specifice de ajutorare a persoanelor refugiate.
Astfel, printre misiunile desfășurate în acest context de pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” menționăm:
• Misiuni cu caracter continuu, la Sighetul Marmației și la Siret, unde începând cu data de 28 februarie, respectiv 1 martie a.c., un număr de 13 pompieri militari bihoreni acordă sprijin refugiaților, asigură transportul acestora (cu două microbuze din dotarea ISU BH) în județele Maramureș și Suceava, desfășoară diferite acțiuni în punctele de triaj și alte activități de ajutorare a cetățenilor refugiați (verificare corturi, suport logistic, sprijin femei singure cu copii etc.).
Totodată, în data de 08.03.2022, pompierii bihoreni au executat o misiune de însoțire a convoiului umanitar din Lituania pentru Ucraina, în sistem releu din PTF Borș până la limita cu județul Cluj, cu destinația Tulcea.
De asemenea, din data de 12.03.2022, un ofițer și un subofițer din cadrul ISU BH vor desfășura misiuni logistice la Siret (misiune cu caracter continuu), alăturându-se celor  11 pompieri bihoreni mobilizați în localitatea menționată.
Inspectoratul de Poliție Județean Bihor a luat măsuri de fluidizare a traficului în zona punctelor de trecere a frontierelor și a efectuat acțiuni punctuale și filtre rutiere pe traseele de deplasare ale refugiaților. De asemenea, polițiștii bihoreni au desfășurat acțiuni pentru prevenirea evenimentelor rutiere generate de oboseală, oferindu-le refugiaților cafea și ceai, acțiuni de informare pentru prevenirea victimizării refugiaților prin înșelăciuni și activități de verificare a unităților de cazare unde au fost semnalate grupuri de refugiați.

Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Oradea a suplimentat personalul planificat la verificarea documentelor de călătorie și a dispus toate măsurile aflate în competență pentru asigurarea unui control operativ.
Începând cu data de 27.02.2022, prin punctele de trecere a frontierei din județul Bihor au ieșit 67.236 de cetățeni ucraineni.
Au fost contactați omologii maghiari în vederea stabilirii și dispunerii unor măsuri comune pentru fluidizarea traficului în punctele de trecere a frontierei din județul Bihor, astfel că, acolo unde a fost posibil, s-a efectuat separarea arterelor de control pe sensul de ieșire din Romania, astfel încât controlul celor care posedă documentele valabile prevăzute de legislația în vigoare, necesare la trecerea frontierei de stat, să poată fi efectuat mai operativ.

 
 
Reamintim faptul că, la nivelul județului Bihor, funcționează 24 de ore din 24, Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI Bihor), unde   intențiile de ajutor pentru persoanele refugiate din Ucraina pot fi comunicate la numerele de telefon operaționalizate în acest scop, respectiv: 0259/412 129; 0259/467 909; 0734 223127; 0734223125; fax: 0259/434945.
         
 
  #RomaniaStandsforUkraine
 
Persoană de contact
OFIŢER INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.