ISU BihorIncendii în trei localități bihorene

 
             Nr. 45 Oradea, 13.02.2023
BULETIN INFORMATIV
Incendii în trei localități bihorene
 
În după-amiaza zilei de duminică, 12 februarie a.c., în interval de aproximativ trei ore, pompierii bihoreni au acținat pentru stingerea a trei incendii produse în localitățile Buduslău,  Pietroasa și Vadu Crișului.
 
Pompierii  militari din cadrul Stației  Aleșd, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vadu Crișului, au stins un incendiu care se manifesta la o afumătoare, o magazie de lemne și un hambar din cadrul unei gospodării situate pe strada Hălții din Vadu Crișului.
Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în aproximativ 40 de minute, împiedicând propagarea flăcărilor la locuință și la anexele gospodărești aflate în proximitatea focarelor.
Cercetările efectuate la fața locului au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, generat de jar sau scântei provenite de la afumătoare.
În urma evenimentului au ars afumătoarea, un hambar și magazia de lemne, pe o suprafață de circa 20 de metri pătrați.
 
În scopul prevenirii unor astfel de evenimente, pompierii bihoreni reamintesc cetăţenilor faptul că se interzice folosirea afumătorilor improvizate ori amplasarea acestora în apropierea clădirilor, în magazii, şuri, remize, şoproane etc. sau lângă materiale combustibile. Afumătorile se confecţionează din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile şi se amplasează independent de celelalte construcţii din gospodărie. De asemenea, se interzice folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor prin scoaterea unor cărămizi din coş sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra acoperişului ori lăsarea deschisă a uşiţelor de curăţare.
  •  
Echipajele Stației de Pompieri Ștei au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs, cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit, la o locuință din Pietroasa.
Incendiul, care se manifesta la dormitorul casei, a fost stins rapid, pompierii militari împiedicând extinderea flăcărilor.
            Pagubele înregistrate în urma evenimentului au constat în corpuri de mobilier aflate în încăperea afectată de incendiu, 3 uși și 2 ferestre.
 
  •  
 
În aceeași zi, pompierii Detașamentului Marghita au lichidat un incendiu izbucnit în bucătăria unei case din Buduslău.
În urma evenimentului, provocat, cel mai probabil, de scăpări de gaze de la butelie (furtunul de racord fiind fisurat) s-au degradat aragazul, o canapea, parchetul și zugrăveala încăperii.

 
Măsuri de prevenire a situațiilor de urgență generate de utilizarea necorespunzătoare a buteliilor/instalațiilor de gaze lichefiate
 

 
În scopul preîntâmpinării unor  astfel de evenimente, ce se pot solda cu mari pagube materiale, rănirea unor persoane sau chiar pierderi de vieţi omeneşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor recomandă populaţiei respectarea următoarelor măsuri:
 
 • Înainte de aprinderea focului, se verifică dacă robinetul buteliei şi robinetele aparatului de utilizare sunt închise;
•   În cazul în care se site mirosul caracteristic al gazului în încăpere, se procedează de urgenţă, la închiderea robinetului buteliei și al aparatului de utilizare și la deschiderea ușilor și ferestrelor pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute. Totodată, nu se vor aprinde chibrituri, brichete, nu se vor manevra întrerupătoarele electrice, sonerii, telefoane, nu se va fuma şi nu se vor aduce/utiliza surse de foc decât după aerisirea încăperii;
• La aprinderea focului la aragaz, după deschiderea robinetului buteliei, se utilizează principiul “gaz pe flacără” (întotdeauna aprindeți întâi chibritul sau aprinzătorul electric și apoi manevrați robinetul de alimentare cu gaz);
•  Buteliile vor fi umplute doar cu combustibilul pentru care au fost proiectate şi numai în centre autorizate în acest sens.
 
În cazul utilizării buteliilor de gaze lichefiate, se interzice:
 
•  Utilizarea furtunurilor de racord în stare defectă, cu porozităţi, îndoituri bruşte, fisurate sau lărgite la capete, fără regulatoare de presiune, fără coliere de strângere ori fără garnituri de etanşare sau cu garnituri deteriorate;
•    Racordarea aparatelor şi mijloacelor de încălzire direct, fără reductor de presiune;
•   Amplasarea buteliilor în apropierea surselor de căldură, de radiaţii termice intense ori sub acțiunea directă a razelor solare. Butelia nu se va depozita sau utiliza când temperatura depășește 40oC;
•   Utilizarea buteliilor cu gaze lichefiate în subsolul clădirilor. Deoarece gazul petrolier lichefiat (G.P.L.) este aproximativ de două ori mai greu ca aerul, buteliile pot fi utilizate numai în încăperi situate la parter sau etaje.
• Transportarea, manipularea sau folosirea buteliilor în altă poziţie decât cea verticală, răsturnarea, lovirea lor etc.;
•    Folosirea în stare defectă a buteliilor şi instalaţiilor aferente (furtun, reductor de presiune);
•    Trecerea furtunului prin spatele cuptorului mașinii de gătit;
•    Transvazarea gazului din butelie în orice alte recipiente sau folosirea de butelii improvizate;
•    Suprapunerea garniturii noi peste cea veche;
 
•    Încălzirea buteliilor cu apă caldă, cu abur sau cu flacără, pentru mărirea presiunii gazului din butelii, întrucât aceasta ar putea provoca explozia buteliilor;
•    Spălarea buteliilor în lichide corozive (sodă, leșie etc.);
• Efectuarea verificării etanșeității buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului cu flacără. Verificarea se va face numai cu emulsie de apă cu săpun.
 
OFIŢER INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU BihorIncendii izbucnite în trei localități bihorene, în interval de circa șapte ore

12 Dec 2023 374

ISU Bihor Incendii în trei localități bihorene

02 Mar 2023 578